Βελτιστοποίηση website μέσω της Google Search Console

Θέλεις να βελτιστοποιήσεις την ταχύτητα και την οργανική επισκεψιμότητα του website αλλά δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις;

Η Search Console της Google είναι ένα δωρεάν εργαλείο αξιολόγησης και συνεχούς monitoring του website σου που θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις την online παρουσία σου και να αυξήσεις την κατάταξη του στα αποτελέσματα της Google αλλά και στις υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης.

Ας δούμε λοιπόν πως μπορείς να ξεκινήσεις σήμερα την άνοδο του website σου μέχρι την κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Προσθήκη Site σε Search Console

Αρχικά χρειάζεται να συνδέσεις το website σου με τη Search Console ακολουθώντας τις οδηγίες αυτού του άρθρου .

Στη συνέχεια θα χρειαστεί να επιβεβαιώσεις πως είσαι ο ιδιοκτήτης του site καθώς μόνο εσύ θα έχεις πρόσβαση σε αναλυτικά στοιχεία επιδόσεων και στατιστικά επισκεψιμότητας του.

Αυτό μπορείς να το κάνεις εύκολα με το ανέβασμα ενός HTML αρχείου, με HTML tag , μέσω των Google Analytics ή μέσω του παρόχου του domain name σου ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρεις σε αυτό το άρθρο.

Σε κάθε περίπτωση μπορείς να στείλεις το άρθρο στον developer του site σου αφού το verification χρειάζεται να γίνει μόνο μια φορά.

URL Inspection

Συγχαρητήρια! Tώρα συνέδεσες το site σου με τη Search Console και μπορείς ανά πάσα στιγμή να ελέγχεις κάθε URL του και να διαπιστώσεις προβλήματα όσον αφορά το indexing, την εμφάνιση της σελίδας σε mobile συσκευές και το Https Status των URL σου.

Επίλεξε το URL Inspection και απλά συμπλήρωσε το URL σου για να δεις πως ιστορικά αξιολογεί η Google τη συγκεκριμένη σελίδα και πάτησε τo κουμπί TEST LIVE URL για να ελέγξεις στη στιγμή το status της σελίδας.

Ο συγκεκριμένος έλεγχος εκτός του ότι θα σε βοηθήσει να διαπιστώσεις τυχόν προβλήματα, θα σου επιτρέψει, όταν τα επιλύσεις, να ζητήσεις επαναξιολόγηση της σελίδας σου επιλέγοντας το button Request Indexing. Έτσι η Google θα γνωρίζει πως η σελίδα σου έχει βελτιστοποιηθεί και θα ανεβάσει την κατάταξή της στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης

Τα γραφήματα και οι λίστες του Search Results είναι ο πολυτιμότερος σύμμαχος σου στη βελτιστοποίηση του SEO του website σου.

Επίλεξε το Search Results από το menu και δες τα συνολικά click, τα impression, το CTR και την κατάταξη των σελίδων του site σου στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης της Google για διαφορετικές περιόδους.

Κάτω από το γράφημα μπορείς να δεις τις λέξεις κλειδιά, τις σελίδες, τις χώρες ακόμη και τις συσκευές όπου προβλήθηκε το Site σου και που επέλεξαν οι επισκέπτες σου για να το επισκεφτούν.

Επιλέγοντας το button Export έχεις ήδη τα αρχικά δεδομένα που χρειάζεσαι για να σχεδιάσεις την SEO στρατηγική σου και σε συμβουλεύουμε να διαβάσεις το αναλυτικό άρθρο της DNHOST για να αυξήσεις από σήμερα την επισκεψιμότητα του website σου.

Pages 

Θέλεις ένα σύστημα συνεχούς καταγραφής και αξιολόγησης των προβλημάτων αξιολόγησης του site σου; Τώρα το έχεις!

Απλά επέλεξε το Pages και δες το πίνακα με τα προβλήματα indexing που αντιμετωπίζουν οι σελίδες σου, ώστε να μπορέσεις να τα επιλύσεις μόνο σου ή με τη βοήθεια ενός developer.

Μην ξεχάσεις όταν επιλύσεις κάποιο πρόβλημα που αφορά ένα σύνολο σελίδων να ζητήσεις από την Google να επαναξιολογήσει τις σελίδες αυτές. Αυτό μπορείς να το κάνεις εύκολα επιλέγοντας το συγκεκριμένο πρόβλημα και πατώντας το button VALIDATE FIX ώστε τα bot της Google να επισκεφθούν τις σελίδες και να επιβεβαιώσουν τις διορθώσεις σου.

Κατάθεση Sitemap

To sitemap είναι ένα αρχείο με σελίδες του site σου που υποβάλλεις στις μηχανές αναζήτησης για να τους υποδείξεις ποιες σελίδες περιέχουν ποιοτικό περιεχόμενο και επιθυμείς να αξιολογηθούν γρηγορότερα από τα bots, ώστε  να ανέβουν στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Μπορείς να δεις πως θα παράξεις εύκολα το sitemap του δικού σου site στο άρθρο της DNHOST.

Στη συνέχεια κατάθεσε το μέσω του υπομενού Sitemap της Search Console για να μπορέσουν τα bot της google να αξιολογήσουν στον ταχύτερο δυνατό χρόνο όλες τις σελίδες του website σου.

Core Web Vitals

Τα Core Web Vitals είναι ο τρόπος της Google να διαπιστώσει αν το site σου είναι γρήγορο και φιλικό προς τους χρήστες. Επίσης, είναι πλέον παράγοντας κατάταξης των σελίδων σου στα αποτελέσματα αναζήτησης οπότε το υψηλό score σε αυτά είναι μονόδρομος εάν θέλεις το site σου να αυξήσει ή να διατηρήσει την οργανική επισκεψιμότητα του.

Επιλέγοντας το tab Core Web Vitals θα δεις δύο αναλυτικούς πίνακες για τις Desktop και Mobile σελίδες του site σου που καταγράφουν τα status αξιολόγησης τους.

Σε κάθε σύνολο σελίδων που χρειάζονται αλλαγές υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για το πως θα βελτιώσεις το score σου και για κάθε σελίδα ξεχωριστά μπορείς να χρησιμοποιήσεις το εργαλείο Page Speed Insights. Με το εργαλείο αυτό θα κάνεις audit σε κάθε σελίδα και να δεις αναλυτικά τις ενέργειες βελτιστοποίησης που πρέπει να πραγματοποιήσεις.

Τα Core Web Vitals με βάση τη μέχρι τώρα πορεία τους θα γίνονται όλο και σημαντικότερος παράγοντας κατάταξης ενός site συνολικά & των σελίδων του μεμονωμένα, οπότε όσο νωρίτερα ξεκινήσεις την βελτιστοποίηση τους τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα δεις στο μέλλον.

Mobile Usability

Το Mobile Usability καταγράφει όλες τις σελίδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα εμφάνισης και ευχρηστίας σε Mobile συσκευές.

Με τον τρόπο αυτό θα γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή τις διορθωτικές ενέργειες που πρέπει να ολοκληρώσει ο developer του website σου ώστε αυτό να προβάλλεται όσο το δυνατόν καλύτερα στους επισκέπτες σου.

HTTPS 

To πρωτόκολλο ασφαλείας Https διασφαλίζει πως το site σου είναι κρυπτογραφημένο και είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες αξιολόγησης και κατάταξης ενός site στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Για να αποκτήσεις Https σε όλες τις σελίδες του site σου, προτείνουμε να αγοράσεις και να εγκαταστήσεις σε αυτό ένα πιστοποιητικό ασφαλείας SSL από τη λίστα των επώνυμων εκδοτών SSL της DNHOST.

Επιλέγοντας το menu το Https στη Search Console, μπορείς να δεις ποιες σελίδες σου αντιμετωπίζουν πρόβλημα όσον αφορά την κρυπτογράφηση τους ώστε να το επιλύσεις άμεσα και να προσφέρεις στους χρήστες σου ένα ασφαλές και αξιόπιστο website.

 

Η Search Console της Google προσφέρει και άλλες δυνατότητες και εργαλεία για τα οποία θα επανέλθουμε σε επόμενο άρθρο. Εσύ ξεκίνησε σήμερα να παρακολουθείς και να χρησιμοποιείς τις λειτουργίες που αναφέραμε παραπάνω για να δεις την οργανική επισκεψιμότητα του website σου να απογειώνεται.

Στείλε μας σε comment τις ερωτήσεις σου ή τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το δικό σου site και ανακάλυψες μέσω της Search Console. Θα χαρούμε να σου απαντήσουμε και να μοιραστούμε και άλλες συμβουλές που θα απογειώσουν το SEO των ιστοσελίδων σας.

Author

Είμαι Digital Marketing Project Manager στην DNHOST και απολαμβάνω να μοιράζομαι μαζί σου τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του digital καθώς και άρθρα που θα βοηθήσουν το site και το e-shop σου.

Write A Comment