βελτίωση ταχύτητας WordPress
Αν θέλετε να βελτιώσετε την ταχύτητα με την οποία ανοίγει το WorPress site σας, ετοιμάσαμε έναν οδηγό με συμβουλές κι οδηγίες για να έχετε γρηγορότερο WordPress που καταναλώνει πολύ λιγότερους πόρους του server στον οποίο φιλοξενείται.

 Βελτίωση ταχύτητας WordPress σε 7 βήματαTo βασικότερο είναι να επιλέξετε έναν αξιόπιστο πάροχο wordpress hosting & να διαλέξετε το κατάλληλο πακέτο hosting ανάλογα με τις ανάγκες του site σας (shared hosting, vps hosting ή dedicated server).

 

1) Χρησιμοποιήστε Caching

Το caching αναλαμβάνει να “αποθηκεύσει” τις σελίδες του WP σαν στατικές, μειώνοντας σημαντικά το χρόνο απόκρισης του server και πιο γρήγορη την διαδικασία φόρτωσης τους.

Αρχίζοντας, εγκαταστήσετε ένα Caching plugin στο WordPress σας, σαν τα:

 • W3 Total Cache: πολύ δυνατό, επιτρέπει πολλές ρυθμίσεις & μεγαλύτερο έλεγχο στο caching, αλλά χρειάζεται τεχνικές γνώσεις για μέγιστη απόδοση.
 • WP Super Cache: το δημοφιλέστερο, φιλικότερο & ευκολότερο στη χρήση.
 • Quick Cache, Hyper Cache, Super Cache: απλούστερα στη χρήση από τα 2 παραπάνω, ενδεχομένως με λιγότερες λειτουργίες.

Περισσότερες πληροφορίες και συγκριτικές δοκιμές caching plugins θα βρείτε σε αυτά τα άρθρα:

 2) Συμπιέστε εικόνες κι αρχεία

A) Μπορείτε να μειώσετε το μέγεθος των εικόνων (ή και των στατικών αρχείων) που χρησιμοποιεί (ήδη και που θα ανεβάσετε μελλοντικά) το WP σας:

 • wp-smushit (διαθέσιμο για εκφόρτωση από εδώ)
 • photon (ανεβάζει τις εικόνες του WP σας στο CDN που χρησιμοποιεί το WordPress.com για ελάφρυνση του φόρτου στο site σας)
 • picresize.com (μειώνει σημαντικά το μέγεθος των εικόνων που θα ανεβάσετε στο WP σας)
 • jpegmini.com (για Windows/Mac)
 • δείτε αυτό το plugin για το flickr
 • ή διαβάστε και αυτό το σχετικό άρθρο.

B) Παράλληλα μπορείτε να φιλοξενήσετε τις εικόνες σε ένα subdomain πχ img.your-domain.gr κι όχι απευθείας στο WP site σας. Οι Περιηγητές (IE, Firefox, Chrome κλπ) μπορούν να στείλουν ταυτόχρονα δεκάδες http αιτήματα σε διαφορετικά domains αλλά μόνο 2-3 προς το ίδιο domain ταυτόχρονα. Έτσι μπορείτε να μειώσετε το χρόνο αναμονής για τις εικόνες, αν τις στεγάσετε σε διαφορετικό domain/subdomain, απ’ότι το υπόλοιπο περιεχόμενο του WordPress.  Σχετικά άρθρα θα βρείτε εδώ κι εδώ.

Γ) Aν συνηθίζετε να εμφανίζετε πολλές φωτογραφίες στην ίδια ιστοσελίδα, τα jQuery Image Lazy Load WPLazy Load και BJ Lazy Load μπορεί να αποδειχτούν σωτήρια για τις επιδόσεις του WordPress site σας.3) Αποφύγετε υπερβολές, ξεφορτωθείτε τα περιττά

 • Χρησιμοποιήστε τα απολύτως απαραίτητα plugins στο WP σας (μέγιστο 4-5) κι αναβαθμίζετέ τα συχνά.
 • Απεγκαταστήστε τα plugins, themes που δε χρησιμοποιείτε.
  Το P3 (Plugin Performance Profiler) είναι ένα πρόσθετο που θα αναλύσει την απόδοση των plugins που χρησιμοποιείτε και να σας πει ποιά από αυτά έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στις επιδόσεις του WordPress σας. Έτσι μπορείτε να αποφασίσετε ποιά από αυτά θα συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε και ποια θα αφαιρέσετε.
 • Διαγράφετε συχνά τυχόν spam σχόλια (χρησιμοποιήστε το Akismet) και post revisions.
 • Απενεργοποιήστε τα WordPress Pingbacks, Trackbacks & Linkbacks
 • Ελαφρύνετε την αρχική σας σελίδα: Δεν είναι ανάγκη να έχετε 100 posts στην αρχική!
 • Μην εμφανίζετε ολόκληρα τα posts στις σελίδες σας, αλλά τις περιλήψεις τους (Excepts, αποσπάσματα)!
 • Μην βάζετε sharing plugins και διάφορα widgets στην αρχική σας, αλλά μόνο στη σελίδα του post.
 • Μειώστε τις κλήσεις προς τη βάση δεδομένων σας (πχ μείωση αριθμού άρθρων που εμφανίζονται σε μια σελίδα)
 • Φροντίστε να βελτιστοποιείτε συχνά τη βάση δεδομένων σας (repair & optimize) πχ με αυτό το plugin.
 • Mειώστε τις διαφημίσεις στο ελάχιστο (προτιμήστε διαφημίσεις κειμένου ή με γραφικά που φιλοξενείτε στο server σας).
 • Aποφύγετε το Flash και plugins με Flash.4)  Χρήση plugins & themes με καλογραμμένο κώδικα

Α) Χρησιμοποιήστε ένα καλογραμμένο, απλό Πρότυπο (Τheme/Template) σαν αυτά που θα βρείτε εδώ (ή εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ) κι αναβαθμίζετέ το.
Μερικά Frameworks που αξίζει να δείτε είναι τα: Genesis Framework from StudioPressThesis,AppThemesWooThemes or Headway Themes.

Β) Ανάλογα, προσέξτε τα plugins που θα επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε, ώστε να ανανεώνονται συχνά και να περιέχουν τα λιγότερο δυνατά bugs και απόλυτη συμβατότητα με την τελευταίτα έκδοση του WordPress.

Γ) Εγκαταστήστε το P3 Plugin Profiler για να βρείτε ποιά plugins του WP καταναλώνουν τους περισσότερους πόρους, έτσι ώστε να το αφαιρέσετε ή να το αντικαταστήσετε με κάποιο παρόμοιο plugin πιό ελαφρύ ή με πιο καλογραμμένο κώδικα.

Δ) Ένα από τα πράγματα που μπορεί να επιβραδύνουν τον ιστοχώρο σας είναι τα αιτήματα (queries) προς τη βάση MySQL κατά την φόρτωση. Τα Debug Queries, το Debug Objects, το Debug This είναι πρόσθετα που απευθύνεται αποκλειστικά σε διαχειριστές ιστοσελίδων, στους οποίους επιτρέπει να δουν στο τέλος κάθε σελίδας μια λίστα με τα αιτήματα που περιλαμβάνει αυτή. Με αυτό τον τρόπο τους βοηθάνε να αναλύσουν τους λόγους για τους οποίους ο ιστοχώρος τους δεν έχει την αναμενόμενη απόδοση και να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις.5) Χρησιμοποιήστε ένα .htaccess

Α) Δοκιμάστε να αυξήσετε την ταχύτητα του WordPress με ένα αρχείο .htaccess, σύμφωνα με αυτό το άρθρο  (για έμπειρους χρήστες & μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με caching).

Β) Απαγoρεύστε τα Hotlinks σε αρχεία του site σας με ένα .htaccess.6) Aπενεργοποιήστε το wp-cron.php


Είναι πολύ σημαντικό να απενεργοποιήσετε το wp-cron.php που τρέχει σε κάθε νέα επίσκεψη, αυξάνοντας πολύ το φόρτο χωρίς λόγο.

Αν έχετε πχ 50 επισκέπτες στο WP site κάθε ώρα, και καθένας απ’αυτούς διαβάζει 2-3 σελίδες, τότε το wp-cron.php καλείται κάθε 50 x 2,5 = 125 φορές την ώρα ή 125 x 24 = 3.000 φορές τη μέρα ή 3.000 x 30 = 90.000 φορές το μήνα!

Ανοίξτε το αρχείο wp-config.php (μέσα από το Plesk –> File Manager ή μέσω FTP) και προσθέστε την παρακάτω γραμμή & πατήστε στο “Αποθήκευση” (Save):

define(‘DISABLE_WP_CRON’, true);

Μιας και είναι μια σημαντική ρύθμιση, προσθέστε την κάτω από τις ρυθμίσεις της βάσης σας:

define(‘DB_NAME’, ‘database_name’);
/** MySQL database username */
define(‘DB_USER’, ‘db_username’);
define(‘DISABLE_WP_CRON’, ‘true’);

Έπειτα, ζητήστε από τον πάροχο φιλοξενίας σας να ρυθμίσει ένα cron job (ή Ορίστε το cron job μέσα από τη διαχείριση του hosting σας) που θα τρέχει πχ κάθε 6/12/24 ώρες, ανάλογα με το αν τρέχετε αυτοματοποιημένα posts (scheduled posts) ή με τον αριθμό των σχολίων στο blog σας (πχ για 10-20 σχόλια τη μέρα, το cron μπορεί να τρέχει κάθε 6 ώρες, όχι πιο συχνά).

 • Σαν κανόνας, αν ελέγχετε το site σας μια φορά τη μέρα, τότε τρέξτε το wp-cron.php μια φορά την ημέρα.
 • Αν δέχεστε πολλά spam σχόλια και πχ, το Akismet δεν τα προλαβαίνει όλα, τότε μπορείτε να ρυθμίσετε το wp-cron.php να τρέχει κάθε 6 ώρες.
 • Αν δεν προγραμματίζετε posts και δεν έχετε συχνά νέα σχόλια, τότε το cron μπορεί να τρέχει κάθε 24 ώρες!
 • Aποφύγετε να τρέχετε crons στο πρώτο λεπτό της ώρας, αλλά σε τυχαίο λεπτό, πχ στο 33 ή 27 λεπτό της ώρας, ανά Χ ώρες.
 • Σχετικά άρθρα για το wp-cron.php θα βρείτε εδώ κι εδώ.7) Χρησιμοποιήστε ένα CDN

Σαν τελευταία λύση (για sites με τεράστια κίνηση, πολλές χιλιάδες ταυτόχρονους επισκέπτες & ευρεία γεωγραφική διασπορά των επισκεπτών του), μπορείτε να εξετάσετε τη λύση ενός CDN, σαν πχ το Cloudflare (το οποίο θα τραβάει τα δεδομένα από το WordPress σας, το οποίο συνεχίζετε να φιλοξενείτε κανονικά στο πακέτο hosting σας).

To CDN απαιτεί πρόσθετες ρυθμίσεις και μπορεί να είναι πολύ ακριβό/δύσκολο να ρυθμίσετε, οπότε ταιριάζει μόνο σε περιπτώσεις που ακόμη κι ένας dedicated ή cloud server δεν είναι ικανός να εξυπηρετήσει ένα site. Διάφορα άρθρα για CDN θα βρείτε εδώεδώεδώ κι εδώ.Μετρήστε την ταχύτητα του WordPress

Πρίν και αφότου κάνετε τις παραπάνω αλλαγές, μπορείτε να ελέγχετε την ταχύτητα του WP site σας και τα αποτελέσματα της επιτάχυνσης της σελίδας σας με το Page Speed extension (για Chrome & Firefox), το Yahoo! YSlow ή με το online εργαλείο της Pingdom. Αλλιώς, μπορείτε απλά να προσθέσετε την παρακάτω εντολή στο footer.php της σελίδας σας: <?php echo get_num_queries(); ?> queries σε <?php timer_stop(1); ?> δευτερόλεπτα.

Μπορείτε τέλος, να συμβουλευτείτε έναν Οδηγό Βελτιστοποίησης του WP σας, σαν αυτόν ή αυτόν εδώ.Γράψτε μας την εμπειρία σας με τη βελτίωση της ταχύτητας στο WordPress σας!

Aν ακολουθήσατε το παραπάνω βοήθημα, παρακαλώ αφήστε σχόλιο με την εμπειρία σας και κατά πόσο βελτιώθηκε η ταχύτητα στο WordPress site σας ή τυχόν θέματα που προέκυψαν και πώς τα επιλύσατε!

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε να αυξήσετε την ταχύτητα του WordPress σας και να έχετε πλέον ένα ταχύτερο WordPress!

Γιάννης
Author

Συνιδρυτής της DNHOST, με πάθος για το διαδίκτυο, τη μουσική και τη φύση & συμβάλλει στη δημιουργία και βελτίωση των υπηρεσιών μας!

7
Γράψε ένα Σχόλιο

avatar
3 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
takissaidnikosΓιάννηςjohn ioannis divramis Recent comment authors

* Απαιτείται αποδοχή

*

Αποδοχή

  Subscribe  
Ειδοποιήση
takissaid
Guest
takissaid

Ίσως το καλύτερο Ελληνικό άρθρο πάνω στο βασικότερο πρόβλημα του wordpress.

nikos
Guest
nikos

Παρα πολυ χρησιμες συμβουλες!
Μολις τις εφαρμοσω θα σας πω και εντυπωσεις!!

john ioannis divramis
Guest
john ioannis divramis

Η απενεργοποίηση του wp-cron.php θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στο μέλλον σχετικά με το wordpress