Επιλογή πλατφόρμας email marketing

To email marketing παραμένει το 2023 ένας από τους αποδοτικότερους τρόπους επικοινωνίας με το κοινό σου.

Ιδίως τώρα που το κόστος των καμπανιών PPC αυξάνεται ραγδαία και πλατφόρμες όπως τα Adwords στον βωμό του AI προσφέρουν λιγότερο έλεγχο στο προβαλλόμενο μήνυμα κάθε διαφημιστή, η mail λίστα σου είναι εκεί και σου ανήκει χωρίς εκπλήξεις από άποψη κόστους  και πλήρη έλεγχο του μηνύματος που θέλεις να επικοινωνήσεις στο κοινό σου.

Ας δούμε όμως τα βασικά κριτήρια που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου εάν δεν έχεις επιλέξει ακόμη την email πλατφόρμα που θα χρησιμοποιήσεις.

Λειτουργικότητες : Μπορεί να χρειάζεσαι απλά μια πλατφόρμα αποστολής ή να έχεις σκοπό να φτιάχνεις custom landing page και templates μέσω των λειτουργικοτήτων που υποστηρίζει το web app της mail πλατφόρμας σου. Σε κάθε περίπτωση σου προτείνουμε να συγκεντρώσεις τις email πλατφόρμες που σε ενδιαφέρουν και να τεστάρεις τις λειτουργικότητες που υποστηρίζουν και σε ενδιαφέρουν.

Στη συνέχεια συγκέντρωσε σε ένα excel όλες τις λειτουργικότητες και σύγκρινε τα αποτελέσματα ώστε να καταλήξεις με ασφάλεια στην πλατφόρμα που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σου.

Budget: To διαθέσιμο budget σου θα είναι πάντα αποφασιστικός παράγοντας επιλογής, αλλά μη βιαστείς να επιλέξει τη φθηνότερη λύση. Πολλές πλατφόρμες που προσφέρουν δωρεάν entry level πακέτα ή σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή, στη συνέχεια χρεώνουν εξαιρετικά μεγάλα ποσά.

Επίσης, τα διαφορετικά μοντέλα χρέωσης ( πχ με μηνιαία συνδρομή ή με μέγεθος λίστας χρηστών) μπορεί να επηρεάσουν το budget που θα διαθέσεις σε βάθος χρόνου.

Οπότε υπολόγισε με ακρίβεια το μέγεθος της mail λίστα που διαθέτεις, τη συχνότητα με την οποία επιθυμείς να επικοινωνείς με το κοινό σου και τον ρυθμό με τον οποίο αυξάνονται οι εγγραφές στη mail λίστα σου. Με βάση αυτούς του τρεις παράγοντες θα μπορέσεις εύκολα να πλοηγηθείς στο δαίδαλο των pricing μοντέλων κάθε πλατφόρμας και να διαλέξεις εκείνη που πραγματικά ταιριάζει στις ανάγκες σου.

Ευκολία Χρήσης: Εξέτασε από την αρχή τη χρήση που θέλεις να κάνεις στην email πλατφόρμα σου και την εξοικείωση σου ή του προσωπικού σου με το email marketing. Πολλές φορές ο χρόνος που απαιτείται για τη δημιουργία και αποστολή μιας email καμπάνιας είναι δυσανάλογος σε σχέση με τα τελικό αποτέλεσμα.

Οπότε επέλεξε μια πλατφόρμα που σου προσφέρει τη δυνατότητα και τους αυτοματισμούς να προετοιμάζεις και να αποστέλλεις εύκολα και γρήγορα τις καμπάνιες στο κοινό σου.

Υποστήριξη: Έχεις ήδη εξοικείωση με το email marketing ή χρειάζεσαι βοήθεια στα πρώτα σου βήματα; Σε κάθε περίπτωση η έγκαιρη και αποτελεσματική υποστήριξη που προσφέρουν οι πλατφόρμες email θα σου λύσει τα χέρια και θα είναι εκεί όταν αντιμετωπίσεις προβλήματα που δε μπορούν να λυθούν με την απλή ανάγνωση άρθρων και συμβουλών.

Σου προτείνουμε να τεστάρεις τους χρόνους απόκρισης στέλνοντας ένα απλό email και τη σαφήνεια στην επικοινωνίας των τμημάτων υποστήριξης των email πλατφορμών που θα επιλέξεις ώστε να μη βρεθείς μπροστά σε εκπλήξεις τη στιγμή που θα τους έχεις πραγματικά ανάγκη.

 

Ας δούμε τώρα μερικές πλατφόρμες email marketing που έχουν ξεχωρίσει το 2023 και μπορείς να δοκιμάσεις ώστε να απογειώσεις τις email καμπάνιες σου.

Brevo

H Send in Blue έγινε Brevo και εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο οικονομικές και αξιόπιστες επιλογές για την αποστολή newsletter στους πελάτες σου.

Με λειτουργικότητες όπως marketing automation, custom responsive email templates, δημιουργία θεματικών landing pages και ένα καλογραμμένο API μπορεί εύκολα να απογειώσει την αποδοτικότητα των email καμπανιών σου. Σίγουρα αποτελεί μια value for money επιλογή αφού με 19€ το μήνα μπορείς να στείλεις έως 20000 emails.

Το φιλικό περιβάλλον διαχείρισης σε συνδυασμό με τα παραπάνω χαρακτηριστικά της κάνουν ιδανική επιλογή εάν ξεκινάς τώρα το email marketing ή θέλεις να πληρώνεις σε λογικά πλαίσια τις λειτουργικότητες που πραγματικά έχεις ανάγκη.

Mailchimp

Μία από τις ποιο δημοφιλείς πλατφόρμες με χαρακτηριστικά όπως δημιουργία custom tempates, email automation, list segmentation και ενσωματωμένα email analytics.

Το μοντέλο χρέωσης τους με βάση το μέγεθος της λίστα των επαφών σου δεν ενδείκνυται εάν δε στέλνεις συχνά email και δεν έχει αποφασίσει να είσαι συνεπής όσο αφορά της αποστολή newslleter στους πελάτες σου.Το περιβάλλον διαχείρισης είναι αρκετά εύχρηστο και θα ικανοποιήσει τόσο μη εξοικειωμένους όσο και έμπειρους χρήστες.

Το Mailchimp είναι μια καλή επιλογή εάν ξεκινάς τώρα και θέλεις να εξερευνήσεις τις δυνατότητες του email marketing.

ActiveCampaign

Η Active Campaign είναι μια πλατφόρμα που ενώ στον πυρήνα της έχει το email marketing, στην πραγματικότητα προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των πελατών της επιχείρησης σου.

Προσφέρει όλα τα χαρακτηριστικά μιας πανίσχυρης mail πλατφόρμας σε συνδυασμό με ένα αξιόπιστο CRM , social media marketing εργαλεία και δημιουργία custom landing pages. Σίγουρα από άποψη τιμής δεν είναι η οικονομικότερη επιλογή, όμως αν σκεφτείς όλα τα εργαλεία που προσφέρει σαν bundle τότε διαπιστώνεις πως το να έχεις “όλα σε ένα” θα σου γλυτώσει και χρόνο και χρήμα.

Η Active Campaign είναι σίγουρα μια επιλογή για όσους έχουν ήδη σχεδιάσει την email στρατηγική τους και έχουν ανάγκη από ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της βάσης των πελατών τους.

Klaviyo

Η Κlaviyo είναι μια πλατφόρμα email που σχεδιάστηκε για όσους έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα και θέλουν μια έξυπνη πλατφόρμα ενίσχυσης της εμπειρίας των πελατών τους.

Με χαρακτηριστικά όπως intelligent marketing automations, personalization σε επίπεδο καμπάνιας, automated review reguests και Customer Data Platform μπορείς φτάσεις την επικοινωνία με τους πελάτες του eshop σου στο επόμενο επίπεδο. Όσο αφορά το κόστος σίγουρα δεν είναι η οικονομικότερη επιλογή, αλλά εφόσον σε βοηθήσει να αυξήσεις τις πωλήσει του eshop σου και την εμπειρία των πελατών σου, το κόστος της είναι ασήμαντο.

Τώρα που ξέρεις πως να διαλέξεις την email πλατφόρμα που ταιριάζει στις ανάγκες σου, θα χαρούμε να μας στείλεις σε comment τις ερωτήσεις ή τις απορίες σου και να λάβουμε στο mailbox μας το newsletter της επόμενης email καμπάνιας σου.

Author

Είμαι Digital Marketing Project Manager στην DNHOST και απολαμβάνω να μοιράζομαι μαζί σου τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του digital καθώς και άρθρα που θα βοηθήσουν το site και το e-shop σου.

Write A Comment