Tag

security

Browsing

Τι είναι η PHP; Η PHP (PHP: Hypertext Preprocessor) είναι μια από τις δημοφιλέστερες γλώσσες προγραμματισμού ανοιχτού κώδικα και χρησιμοποιείται κατά κόρον για την δημιουργία δυναμικών ιστοσελίδων. Είναι δωρεάν και χρησιμοποιείται κυρίως σε linux web servers. Είναι server side γλώσσα λόγω του ότι πρώτα εκτελείται στον server και στην συνέχεια εμφανίζεται στον browser του χρήστη ως html, σε αντίθεση με άλλες γλώσσες όπως η javascript η οποία εκτελείται στον browser. Σύμφωνα με το W3Techs, την php χρησιμοποιούν το 83% όλων των ιστοσελίδων που χρησιμοποιούν server side γλώσσες προγραμματισμού. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 8 από τις 10 ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε, είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιούν κάποια έκδοση της PHP. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ακόμη, ότι διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς σχετίζεται με το οικοσύστημα του WordPress λόγω του ότι όλο το CMS βασίζεται στην PHP. Μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες php ιστοσελίδες και κατ’ επέκταση οι…

Πολλοί από εσάς μας ζητάτε συμβουλές κι οδηγίες για να κρατήσετε το website σας (και τις υπηρεσίες του: e-mail, ftp, mysql κλπ), ασφαλές και μακρυά από μαύρες λίστες (του firefox, του chrome, της google, κ.α. υπηρεσίες προστασίας e-mail servers) που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στη διαγραφή του site σας από τον πάροχο φιλοξενίας σας. Kρατήστε το website σας ασφαλές! Χρήση ισχυρών κωδικών. Το Α και το Ω στην ασφάλεια του site, των ftp και e-mail λογ/σμών, του Admin του blog, του CMS ή του e-shop σας και του hosting control panel σας. Ποτέ μα ποτέ MH χρησιμοποείτε κωδικούς (passwords) ίδιους με το domain name, το email σας, που να σχετίζεται άμεσα με κάποιο αναγνωριστικό σας (πχ το όνομά σας: maria123). Όχι σε κωδικούς της μορφής 1234567, password, 1q2w3e4r5t (αλληλουχία χαρακτήρων στο αριστερό πάνω μέρος στο πληκτρολόγιό σας, που πολλοί θεωρούν ασφαλή). Αλλάζετε συχνά τους κωδικούς σας, πχ μια φορά…

Μια κρίσιμη ευπάθεια διαπιστώθηκε στον Mozilla Firefox και την οποία μπορούσαν να εκμεταλλευτούν κάποιοι με κακόβουλους σκοπούς εκθέτοντας σε κίνδυνο το σύστημα ενός χρήστη. Η ευπάθεια αυτή οφείλεται σε ένα λάθος που υπάρχει στον JIT (Just-in-Time) compiler και μπορεί να προκαλέσει τη φθορά της μνήμης καθώς η επιτυχής εκμετάλλευση της επιτρέπει την εκτέλεση αυθαίρετου κώδικα. Η συγκεκριμένη ευπάθεια έχει εντοπιστεί στην έκδοση 3.5 ενώ ίσως να υπάρχουν και άλλες εκδόσεις που επηρεάζονται. Έχουν παρατηρηθεί ήδη κάποια κακόβουλα websites τα οποία εκμεταλλεύονται αυτή την ευπάθεια ενώ έχει ήδη κυκλοφορήσει η έκδοση 3.5.1 του Mozilla Firefox η οποία διορθώνει αυτό το κενό ασφάλειας και την οποία συστήνουμε να λάβετε άμεσα!