Η ταχύτητα του site σου είναι ίσως ο πιο καθοριστικός παράγοντας της εμπειρίας που θα έχουν οι επισκέπτες σου και έχει αποδειχθεί πως επηρεάζει την απόφαση τους να επιστρέψουν σε αυτό ή να το προτιμήσουν για τις αγορές τους.

Πλέον είναι και καθοριστικός παράγοντας για την κατάταξη του site σου στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης με βάση την επίσημη ενημέρωση που έχουμε από την Google. Πλέον μπορείς να ελέγξεις όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα φόρτωσης κάθε σελίδας του site σου με το εργαλείο Page Speed Insights.

Πριν όμως αποθαρρυνθείς από όλους τους τεχνικούς όρους και τα metrics, είμαστε εδώ για να σου προτείνουμε απλούς τρόπους που θα βελτιώσουν την ταχύτητα φόρτωσης των σελίδων σου και μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιοδήποτε site.

Ας δούμε λοιπόν πως θα μπορέσεις να φτάσεις το site σου στην κορυφή:

Βελτιστοποίηση images

To format και το μέγεθος των Images που προβάλλεις στις ιστοσελίδες του site σου μπορούν κυριολεκτικά να το κάνουν να “σέρνεται”.

Προτείνουμε να μετατρέψεις όλα τα images του site σου σε WebP, που είναι το format που προτείνει και η ίδια η Google. Χρησιμοποίησης το online εργαλείο Anywebp ή  κάποιο plugin που θα μετατρέψει τα images του site σου στο format που θα επιλέξεις.

Στη συνέχεια προτείνουμε να ελαχιστοποιήσεις το μέγεθος των image αρχείων που προβάλλεις στο site σου με το εργαλείο Tiny PNG και να ανεβάσεις εκ νέου στο site σου όλα τα images ή να χρησιμοποιήσεις ένα plugin για image compression.

Διάλεξε Optimized Hosting Πακέτο Φιλοξενίας

Στην αγορά της φιλοξενίας ιστοσελίδων υπάρχουν όλες οι επιλογές από άποψη κόστους και υποστήριξης.

Όμως η ταχύτητα του website σου εξαρτάται τόσο από το CMS που χρησιμοποιείς όσο και από την ικανότητα των τεχνικών κάθε παρόχου να σου προτείνουν το κατάλληλο πακέτο για το site σου και να παραμετροποιήσουν το πακέτο που επέλεξες για να έχεις τους χαμηλότερους χρόνους φόρτωσης . Το γεγονός αυτό το επιβεβαιώνει και το Titan Support της DNHOST που καθημερινά φροντίζει οι πελάτες να έχουν το ιδανικό περιβάλλον φιλοξενίας με βάση τις ανάγκες τους. 

Πριν λοιπόν καταλήξεις σε ένα φθηνό ή ακριβό πακέτο Hosting, σου προτείνουμε να κάνεις μια λίστα με τους παρόχους φιλοξενίας που σε ενδιαφέρουν και να επικοινωνήσεις με όλους ώστε να τους ρωτήσεις τις παρακάτω ερωτήσεις:

1) Πιο πακέτο φιλοξενίας θα σου πρότειναν ώστε το site σου να έχει τη βέλτιστη ταχύτητα φόρτωσης;

2) Πόση CPU & RAM σου παρέχουν και πόσο I/O θα μπορέσει να εξυπηρετήσεις τις ανάγκες σου;

3) Χρησιμοποιούν Litespeed; Γιατί αν δε χρησιμοποιούν θα χάσεις την κορυφαία λειτουργία Caching όπως και το πρωτόκολλο Quic.

4) Κάνουν χρήση κάποιου Isolation Software ώστε να είναι προστατευμένο το site σου από άποψη πόρων;

5) Μέχρι πιο επίπεδο φτάνει η υποστήριξη που σου προσφέρουν; Πχ αν κάποια σελίδα σου εμφανίσει πρόβλημα 500 θα σε καθοδηγήσουν στην επίλυση του προβλήματος;

Στο τέλος της έρευνας σου θα μπορέσεις να καταλήξεις με ασφάλεια στον πάροχο που ταιριάζει στους στόχους και στο επίπεδο ταχύτητας και εξυπηρέτησης που επιθυμείς να έχεις εσύ και οι επισκέπτες του site σου.

Χρησιμοποίησε Caching

Το caching είναι ένας από τους πιο αποδοτικούς τρόπους να βελτιστοποιήσεις την ταχύτητα φόρτωσης της σελίδας σου και μπορεί να γίνει τόσο σε επίπεδο server όσο και σε επίπεδο browser. Επί της ουσίας το caching είναι μια τεχνική αποθήκευσης αντιγράφων του site σου με σκοπό την ελαχιστοποίηση των πόρων και του χρόνου φόρτωσης που απαιτείται κάθε φορά που εμφανίζεται μια σελίδα στο browser των επισκεπτών σου.

Στην αγορά υπάρχουν εξαιρετικά plugin όπως το LSCache που πραγματικά θα απογειώσουν το site σου και ταιριάζουν σε κάθε CMS.

Επίσης, μην ξεχάσεις να ρωτήσεις τους τεχνικούς του παρόχου σου “Τι caching χρησιμοποιούν στους servers τους” ή να συμβουλευτείς τους τεχνικούς της DNHOST σχετικά με το τη βέλτιστη caching επιλογή για το δικό σου site.

Διέγραψε τα Plugin που δε χρησιμοποιείς

Τα περισσότερα site, και πιθανότατα το δικό σου, χρησιμοποιούν κάποιο CMS όπως το WordPress, Magento etc για τη διαχείριση του περιεχομένου τους και αρκετά plugin που υποστηρίζουν διάφορες λειτουργίες τους.

Όμως για να λειτουργήσουν προσθέτουν κώδικα και αιτήματα που καθυστερούν ή αυξάνουν χωρίς λόγο την ταχύτητα φόρτωσης των σελίδων του site και του eshop σου.

Σου προτείνουμε λοιπόν αρχικά να διαγράψεις όσα plugin δε χρησιμοποιείς και στη συνέχεια να εξετάσεις με τον developer σου την αντικατάσταση αυτών που χρησιμοποιείς με νέα λιγότερο απαιτητικά σε πόρους. Εννοείται πως η τακτική ενημέρωση των plugin σου είναι απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για των σωστή λειτουργία τους όσο και για την αποφυγή προβλημάτων ταχύτητας φόρτωσης.

Μείωσε τα redirect

Ο μεγάλος αριθμός redirect στο site σου μπορεί να επιβαρύνει εξαιρετικά την ταχύτητα φόρτωσής του. Κάθε φορά που μια σελίδα ανακατευθύνεται από http σε https, προσθέτει στο συνολικό χρόνο φόρτωσης του site και αυξάνει reguest προς το server που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Μπορείς εύκολα να ελέγξεις όλα τα redirect της ιστοσελίδας σου με το δωρεάν εργαλείο Screaming Frog ώστε να μπορέσεις να διορθώσεις όσα δε χρειάζονται πλέον στο site σου ή να τα διαγράψεις από το φάκελο .htaccess.

Χρησιμοποίησε CDN ( Content Delivery Network)

To Content Delivery Network είναι επί της ουσίας ένα δίκτυο server που αποθηκεύουν το site σου σε διαφορετικές τοποθεσίες ώστε να φορτώνει γρηγορότερα. Με αυτό το τρόπο όταν ένας χρήστης αναζητά μια σελίδα του site σου, το CDN του “σερβίρει” το περιεχόμενο από το server που βρίσκεται γεωγραφικά πιο κοντά για να μειώσει δραστικά το χρόνο φόρτωσης.

Προτείνουμε να επιλέξεις ένα CDN όπως το Cloudflare αν το κοινό σου βρίσκεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. 

Ξεκίνα σήμερα να βελτιστοποιείς την ταχύτητα του site σου. Θα χαρούμε να μας στείλεις τις ερωτήσεις σου με comment για να σε συμβουλέψουμε με βάση τη συσσωρευμένη εμπειρία του Titan Support της DNHOST.

Γιατί ήρθε η ώρα οι ταχύτητες και του δικού σου website να  το φτάσουν στην κορυφή.

Author

Είμαι Digital Marketing Project Manager στην DNHOST και απολαμβάνω να μοιράζομαι μαζί σου τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του digital καθώς και άρθρα που θα βοηθήσουν το site και το e-shop σου.

Write A Comment