1

Σήμερα καταρρίπτουμε τους 10 πιο διαδεδομένους μύθους για το αγαπημένο μας CMS, το WordPress.

Έχοντας εμπειρία από πρώτο χέρι, μπορώ να εγγυηθώ ότι με το WP μπορείς να πετύχεις σπουδαία πράματα με τον ιστότοπο σου. Εντάξει, μάλλον θα χρειαστείς και έναν πολύ αξιόπιστο premium πάροχο Managed WordPress Hosting σαν την DNHOST!

Σε αυτό το άρθρο θα διαψεύσουμε διάφορες παρερμηνείες, “fun facts” και ψέματα, μερικά από τα οποία μπορεί να σε γέμιζαν αμφιβολίες ή να σε εμπόδιζαν να δοκιμάσεις το WordPress και να δεις τις άπειρες δυνατότητες του.

1. Το WordPress είναι μόνο για blogs

Φυσικά και δεν είναι! Το WordPress είναι ένα ισχυρό εργαλείο κατασκευής ιστοσελίδων κάθε είδους. Υποστηρίζει το 43% όλων των sites στο Διαδίκτυο (δηλ. 455 εκ. από τα 1,4 δισ. συνολικά) και πολλά από αυτά δεν είναι blogs.

Το WordPress δημιουργεί εταιρικά & e-commerce sites, e-shops, ηλεκτρονικά περιοδικά και πολλά άλλα. Χρησιμοποιείται από κυβερνήσεις, οργανισμούς, πανεπιστήμια και πολλές εταιρείες του Fortune 500. Το WooCommerce (΅WP plugin eCommerce), είναι πλέον η μεγαλύτερη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο (μεγαλύτερη από το Shopify, το Magento κ.α.).

2. Το WordPress δεν είναι ασφαλές

Το WP είναι πολύ ασφαλές CMS. Προσελκύει τις περισσότερες επιθέσεις γιατί είναι το πιο δημοφιλές, όχι επειδή είναι επιρρεπές σε παραβιάσεις ασφάλειας. Η τεράστια κοινότητα του WordPress το τροφοδοτεί σχεδόν καθημερινά με ενημερώσεις πυρήνα και ασφαλείας, plugins και themes updates. Έτσι, τα hacks του γίνονται επειδή οι χρήστες δεν το αναβαθμίζουν και δε χρησιμοποιούν ισχυρούς κωδικούς!

Η ασφάλεια του WordPress σου ξεκινά από εσένα τον ίδιο. Πρέπει να διατηρείς το WP core, themes και plugins ενημερωμένα ανά πάσα στιγμή. Να έχεις σύνθετους κωδικούς και να παίρνεις τακτικά backup.

Στα WordPress Hosting πακέτα της DNHOST θα βρεις το WordPress Τoolkit, που αυτοματοποιεί τις ενημερώσεις χωρίς να σπάει το site σου και εκτελεί μια δέσμη ενεργειών για την περαιτέρω ισχυροποίηση της ασφάλειας. Ακόμη θα βρεις προεγκατεστημένο το δημοφιλέστερο WP security plugin, το Wordfence.

3. Το WordPress δεν υποστηρίζει e-commerce

Από προεπιλογή, το WordPress δε διαθέτει δυνατότητα καλαθιού αγορών. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά WordPress plugins που προσθέτουν λειτουργικότητα ηλεκτρονικού εμπορίου στο WordPress. Το πιο δημοφιλές από αυτά είναι το WooCommerce, με το οποίο έχουν φτιαχτεί περισσότερα από το 25% των e-commerce sites στον κόσμο.

Αν θες να πουλήσεις φυσικά ή ψηφιακά αγαθά και υπηρεσίες, μπορείς να το κάνεις πολύ εύκολα με το Woο Commerce που θα βρεις προεγκατεστημένο στο WordPress Hosting μας!

4. Έχει πολύ περιορισμένη υποστήριξη

Μια άλλη κοινή ανησυχία είναι ότι εφόσον δεν πληρώνεις για να το χρησιμοποιήσεις, δεν υπάρχει κανείς να σε βοηθήσει όταν χρειάζεσαι υποστήριξη. Λάθος! Το WordPress έχει μια μεγάλη κοινότητα προγραμματιστών, σχεδιαστών, μεταφραστών, bloggers, τεχνικών υποστήριξης κ.λπ. που έχουν δημιουργήσει το WordPress Codex, μια εκτενέστατη τεκμηρίωση.

Ακόμη υπάρχει ένα πολύ ενεργό φόρουμ υποστήριξης όπου μπορείς να κάνεις τις ερωτήσεις σου δωρεάν και να λάβεις βοήθεια από άλλους χρήστες του WordPress. Και φυσικά για μεμονωμένες τεχνικές εργασίες μπορούμε να σου συστήσουμε εξειδικευμένους επαγγελματίες ή να σου παρέχουμε υπηρεσίες Premium WP Support σε πολύ χαμηλό κόστος.

5. Είναι δωρεάν, άρα χαμηλής ποιότητας

Το WordPress αναπτύσσεται από χιλιάδες προγραμματιστές με τις καλύτερες πρακτικές προγραμματισμού & ασφάλειας και υπόκειται σε συνεχείς, διασταυρούμενους ελέγχους. Ο κώδικας πίσω από το WordPress είναι ασφαλής, σταθερός, φιλικός προς τους προγραμματιστές, ανοιχτός και δωρεάν.

Είναι ένα σύστημα δημοσίευσης web περιεχομένου τελευταίας τεχνολογίας με πολύ εύχρηστο περιβάλλον εργασίας. Παράγει websites υψηλής αισθητικής, λειτουργικότητας και προσβασιμότητας. Για αυτό είναι εξαιρετικά δημοφιλές και πολύ πιο μπροστά από οποιοδήποτε άλλο λογισμικό CMS στον κόσμο!

Το WordPress χρησιμοποιείται από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο, όπως CNN, Microsoft, Adobe, The New York Times κ.α.

6. Όλα τα WordPress sites είναι παρόμοια

Το WordPress χρησιμοποιεί templates που ελέγχουν και διαφοροποιούν την οπτική εμφάνιση κάθε ιστότοπου. Υπάρχουν διαθέσιμα χιλιάδες όμορφα σχεδιασμένα δωρεάν ή premium themes, όπως το DIVI που παρέχουμε Δωρεάν στο WordPress Hosting μας.

Έχοντας πλούσιες επιλογές προσαρμογής, μπορείς να αλλάξεις χρώματα, διάταξη περιεχομένου, οπτικά εφέ, και να φέρεις την εμφάνιση του WP site σου ακριβώς στα μέτρα σου. Ακόμα υπάρχουν plugins δημιουργίας σελίδων Drag & Drop όπως τα Elementor, Visual Composer ή τo DIVI Page Builder για να δημιουργήσεις τις δικές σου διατάξεις (layout) χωρίς γνώση προγραμματισμού.

Έτσι θα σχεδιάσεις το WordPress site σου ακριβώς όπως θέλεις εσύ, ώστε να είναι μοναδικό και να ξεχωρίζει!

7. Τα plugins του είναι αμφιλεγόμενα

Το ίδιο κι εσύ αν εγκαταστήσεις αλόγιστα κακογραμμένα, ύποπτα ή “σπασμένα” plugins και τα αφήνεις χωρίς updates! Tα plugins επεκτείνουν τη λειτουργικότητα και τις δυνατότητες του WordPress με ασύλληπτους τρόπους, κάτι που θα ήταν πολύ δύσκολο και ή ακριβό να επιτευχθεί χωρίς αυτά.

Αλλά δε γίνεται όλα τα plugins να είναι άψογα. Για αυτό πρέπει να αποφεύγεις αναξιόπιστα plugins ή plugins με σφάλματα, κενά ασφαλείας, ξεπερασμένο και αναποτελεσματικό κώδικα ή κακή υποστήριξη.

Προτίμησε όσα έχουν μεγάλο αριθμό downloads, εξαιρετικές αξιολογήσεις και γρήγορη υποστήριξη. Μην προσθέτεις plugins στα τυφλά, γιατί έτσι θα έχεις κακή απόδοση, σφάλματα και αυξημένους κινδύνους ασφαλείας. Κάνε προσεκτικά την έρευνά σου.

8. Τα WordPress sites είναι αργά

Το WordPress χρησιμοποιεί τα καλύτερα web πρότυπα και σημασιολογική HTML, διασφαλίζοντας ότι είναι πολύ γρήγορο στη ρύθμιση και τη χρήση του. Οι βέλτιστες πρακτικές κωδικοποίησης το καθιστούν εξαρχής φιλικό με τις μηχανές αναζήτησης.

Οι αργές ταχύτητες φόρτωσης συνήθως συνδέονται με κακώς κωδικοποιημένα plugins & themes ή/και φθηνούς παρόχους φιλοξενίας. Τo ανώνυμο / unlimited hosting σημαίνει υπερ-φορτωμένους servers, χωρίς απομόνωση πόρων και αρχείων, χωρίς εξειδικευμένο web server, caching σύστημα & support. Όλα αυτά προκαλούν χαμηλή ταχύτητα φόρτωσης, διακοπές λειτουργίας και κινδύνους ασφαλείας.

Αν έχεις τέτοιο θέμα, σου προσφέρουμε δωρεάν την υπηρεσία WordPress Optimization Report. Αναλύουμε το WP site σου και σου στέλνουμε προτάσεις βελτιστοποίησης ταχύτητας, απόδοσης και λειτουργικότητας.

9. Δεν κάνει για sites υψηλής επισκεψιμότητας

Tο WordPress όπως είπαμε χρησιμοποιείται από τη συντριπτική πλειονότητα των websites στον κόσμο. Έτσι, υποστηρίζει και αρκετά από τα πιο δημοφιλή όπως Techcrunch, The New Yorker, The Next Web, Wired, Mashable, Observer, Variety, BBC America, Microsoft News, Sony Music, Vogue, The Walt Disney Company κ.α.

Δεδομένου ότι το WordPress είναι μια αυτο-φιλοξενούμενη πλατφόρμα, εσύ είσαι υπεύθυνος να διαχειρίζεσαι την απόδοσή του και να κλιμακώνεις τους πόρους του web hosting σου (αναβαθμίζοντας πακέτο ή είδος υπηρεσίας) καθώς μεγαλώνει ο ιστότοπός σου.

Εάν δε θες να ασχοληθείς με την τεχνική πλευρά, τότε μπορείς να επιλέξεις έναν πάροχο φιλοξενίας που φροντίζει για αυτό και να σε συμβουλεύει, όπως γίνεται στα πακέτα Managed WordPress Hosting μας.

10. Η διαχείριση του (WP) είναι δύσκολη

Η διαχείριση οποιουδήποτε ιστότοπου, όχι μόνο ενός WordPress site, μπορεί να ακούγεται τρομακτική στον αρχάριο. Πέρα από το σχεδιασμό και τη δημιουργία περιεχομένου, πρέπει να κάνεις και πολλά άλλα, πχ: έγκριση σχολίων, χειρισμός παραγγελιών & email, παρακολούθηση ασφάλειας και κίνησης στο site, ενημέρωση themes, plugins και WordPress core κ.α. Κι αν έχεις παραπάνω από ένα WordPress, η δυσκολία αυξάνεται δραματικά.

Όμως με εργαλεία σαν το ManageWP ή ακόμα καλύτερα με το Premium WordPress Toolkit (δωρεάν στα πακέτα WP Hosting), η δυσκολία εξαφανίζεται. Mπορείς να παρακολουθείς και να διαχειρίζεσαι όλες τις WordPress εγκαταστάσεις σου από ένα ενιαίο πίνακα εργαλείων. Με το WP Toolkit η ανάπτυξη, οι δοκιμές, οι αναβαθμίσεις και η ασφάλεια WordPress σου περιορίζονται σε μερικά κλικ, κερδίζοντας πολλές ώρες εργασίας!

 

Αυτό ήταν! Αν έχεις απορίες ή έχεις ακούσει και άλλα για το WordPress μη διστάσεις να μας ρωτήσεις αφήνοντας μας ένα σχόλιο.

Author

Συνιδρυτής της DNHOST, με πάθος για το διαδίκτυο, τη μουσική και τη φύση & συμβάλλει στη δημιουργία και βελτίωση των υπηρεσιών μας!

2 Comments

  1. Πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα να μην παρουσιαστούν σαν μύθοι αλλά σαν πραγματικά προβλήματα του WordPress στα οποία όμως δίνει λύση το hosting σας.

    Τα πρακάτω δεν είναι μύθοι αλλά πραγματικότητα:
    – το WordPress είναι πολύ αργό,
    – είναι δύσκολο στη διαχείριση σε αστείο βαθμό
    – είναι φτιαγμένο μόνο για blogs με αποτέλεσμα οποιαδήποτε επιπλέον λειτουργία με plugin να είναι με άσχημο κώδικα φτιαγμένη
    – το Woocommerce το οποίο είναι και μονοπώλειο έχει σοβαρούς περιορισμούς.

    Βέβαια ο κόσμος συνεχίζει να το χρησιμοποιεί οπότε προσπαθεί η κάθε εταιρία φιλοξενίας να βρει λύση όπου μπορεί και να βοηθήσει την κατάσταση.

    • Καλησπέρα Χρήστο,

      Σε ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο σου.

      Σχετικά με τις παρατηρήσεις σου:

      • Στα Managed WordPress πακέτα της DNHOST εσύ και ο κάθε χρήστης, θα διαπιστώσει ότι το WordPress site του θα απογειωθεί.
      • Πιστεύουμε πως είναι περισσότερο ζήτημα εξοικείωσης με το περιβάλλον εργασίας του WP. Όντως δεν είναι απόλυτα φιλικό προς τον αρχάριο χρήστη χωρίς καθοδήγηση, αλλά συνεχώς βελτιώνεται, υπάρχει πολύ βοηθητικό υλικό και φτάνει σε ένα καλό επίπεδο συγκριτικά με άλλα open source CMS.
      • Λόγω της τεράστια κοινότητας του WP, όλα αυτά τα χρόνια έχουν φτιαχτεί εξαιρετικοί Site Builders (όπως και το DIVI που παρέχουμε στo WP Hosting μας), που επιτρέπουν την εύκολη δημιουργία και προσαρμογή ιστότοπων.
      • Μέσα στα χιλιάδες διαθέσιμα, αρκετά Plugin είναι προβληματικά στη χρήση και στα κενά ασφαλείας των νέων εκδόσεων τους. Γι’αυτό προτείνουμε τη χρήση των plugin sets που υπάρχουν στα Managed WordPress πακέτα μας και την επικοινωνία με το εξειδικευμένο support της DNHOST, που πάντα προτείνει ασφαλή & ενημερωμένα WP Plugins.
      • To WooCommerce έχει φτιαχτεί για προσιτή δημιουργία και διαχείριση μικρών και μεσαίων e-shop, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να διευρυνθεί η λειτουργικότητά του με τα κατάλληλα plugins ή/και custom κώδικα.
        Όντως αν κάποιος έχει ένα απαιτητικό e-shop και μεγάλες ανάγκες customization, αλλά και τον ανάλογο (πολύ υψηλό) διαθέσιμο προϋπολογισμό, μπορεί να σκεφτεί και άλλες επιλογές, όπως το Magento ή κάποια custom υλοποίηση προσαρμοσμένη στις ανάγκες του.

      Εννοείται πως πάντα θα είμαστε δίπλα στους πελάτες μας και σε εσένα σε κάθε online πρόκληση με συμβουλές, με τις υπηρεσίες Premium WP Support, τα Optimization Reports μας και τη σύσταση επιλεγμένων συνεργατών μας που εξειδικεύονται στο WordPress και το WooCommerce.

Write A Comment