Παγκόσμια Ημέρα Backup

Παγκόσμια ημέρα backup σήμερα 31/3 και δίνουμε έμφαση στη συχνή λήψη αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων μας και στη διαδικασία ασφαλής αποθήκευσης τους.


Στην DNHOST πιστεύουμε πως η συχνή τήρηση backup είναι το Α και το Ω για την ασφάλεια των αρχείων και των δεκάδων χιλιάδων websites που φιλοξενούμε. Δες λοιπόν παρακάτω, πως θα δημιουργήσεις τη δική σου ρουτίνα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BACKUP; 

To back up είναι ένα δεύτερο αντίγραφο ασφαλείας όλων των σημαντικών αρχείων σου (φωτογραφίες, βίντεο, έγγραφα, email κ.α.) σε ένα επιπλέον μέσο αποθήκευσης (πχ εξωτερικός δίσκος, cloud backup υπηρεσία) έτσι ώστε αν το αρχικό μέσο αποθήκευσης (η/υ, κινητό, server) πάθει ζημιά ή καταστραφεί, τα αρχεία να μπορούν να ανακτηθούν άμεσα.

Μπορείς να ανανεώνεις τακτικά τα backup σου με αυτοματισμούς, όπως τα ifttt.com, zapier.com και automate.io ή να ορίσεις υπενθυμίσεις για τη λήψη των backup σου σε ένα ημερολόγιο, όπως τα google.com/calendar, zoho.com/calendar και Thunderbird Calendar.

Προτείνουμε το όνομα των αρχείων και φακέλων του backup να έχουν την ημερομηνία λήψης και το περιεχόμενό τους (π.χ personal_photos_30-3-2020) ώστε να μπορείς εύκολα να βρεις εύκολα εκείνο που θες.

 

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΩ BACKUP;

Η απώλεια των αρχείων σου είναι πολύ πιο πιθανή από ό,τι νομίζεις. Σου παραθέτουμε αληθινά ενδεχόμενα απώλειας αρχείων, για να αναλογιστείς τις συνέπειες.

  1. Σκέψου να μην έχεις τη δυνατότητα επικοινωνίας με τον πάροχο hosting σου, λόγω έκτακτου θέματος υγείας ή επειδή δεν ενημέρωσες τα στοιχεία επικοινωνίας σου με το νέο σου κινητό ή email και δεν ανανέωσες το πακέτο φιλοξενίας σου. Μετά τη λήξη του πακέτου σου, θα χάσεις και τα πολύτιμα αρχεία & email σου χωρίς δυνατότητα επαναφοράς!
  2. Φαντάσου να αντιμετωπίσεις πρόβλημα και με την ιστοσελίδα σου (παραβίαση από hacker, μόλυνση από malware, ακούσια διαγραφή ή λάθος χειρισμός αρχείων) και το website σου να σταματήσει να λειτουργεί ή να φιλοξενεί malware ή κάποιο phishing site;
  3. Σκέφτεσαι πως θα ήταν αν έχανες το τηλέφωνο ή το tablet σου ή αν καταστρεφόταν ο υπολογιστής σου; Θα έχανες όλες σου τις επαφές, μηνύματα, έγγραφα, email και φωτογραφίες/βίντεο σου. Αν όμως είχες φροντίσει πολύ απλά να παίρνεις backup, δε θα είχες πρόβλημα!

Ο μόνος τρόπος να σώσεις τα προσωπικά ή/και επαγγελματικά σου δεδομένα από τέτοια καταστροφικά σενάρια είναι να έχεις πάρει πρόσφατα ένα backup των αρχείων σου!

Δες μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά που θα σε κάνουν να αποφασίσεις πως ήρθε η ώρα να πάρεις backup των σημαντικών αρχείων σου:

  • 1 στους 3 ανθρώπους δεν έχει πάρει ποτέ backup.
  • 113 τηλέφωνα χάνονται ή κλέβονται κάθε λεπτό.
  • Το 30% των απωλειών δεδομένων προκαλούνται από λάθος.
  • 1 στους 10 υπολογιστές μολύνονται από ιούς κάθε μήνα.
  • 30.000 ιστοσελίδες μολύνονται καθημερινά.

H παγκόσμια ημέρα backup είναι η κατάλληλη ευκαιρία να αποθηκεύσεις με ασφάλεια τα πολύτιμα ψηφιακά σου αρχεία.

 

ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΩ ΤΟ BACKUP ΜΟΥ;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δημιουργούν backup με έναν από τους δύο τρόπους: σε μια εξωτερική μονάδα δίσκου (offline backup) ή σε online αποθηκευτικό χώρο (server, cloud backup). Είναι πραγματικά εύκολο και χρειάζεται να το ρυθμίσεις μόνο μία φορά, στην αρχή!

 

1. BACKUP ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕΣΟ

Θα χρειαστείς έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο ή ένα USB, κατά προτίμηση μεγαλύτερης χωρητικότητας από τον υπολογιστή σου. Αυτά τα offline backup μέσα διατίθενται παντού και σε τεράστια ποικιλία, είναι φτηνά, φορητά και πολύ εύκολα στη χρήση.

Απλά τα συνδέεις με τον υπολογιστή/τάμπλετ/κινητό, επιλέγεις τους φακέλους και τα αρχεία που θέλεις και τα μετακινείς (drag’n’drop) στο παράθυρο της εξωτερικής μονάδας!

 

2. BACKUP ΣTO ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Ένας απλός τρόπος για να αρχίσεις να αποθηκεύεις τα αρχεία σου στο διαδίκτυο (cloud backup) είναι να χρησιμοποιήσεις υπηρεσίες Online Storage όπως το OneDrive, Dropbox, Google Drive, Mega για να δημιουργήσεις backup των πιο σημαντικών αρχείων που εργάζεσαι ανά πάσα στιγμή.

Αυτές οι “διαδικτυακές μονάδες δίσκου” συνήθως δεν έχουν πολύ δωρεάν χώρο, ωστόσο, είναι αρκετές για όσους θέλουν να διατηρούν τα πιο σημαντικά έγγραφα τους ασφαλή και διαθέσιμα από κάθε σημείο. Όταν έχεις ανάγκη για περισσότερο χώρο μπορείς εύκολα να αναβαθμίσεις τη συνδρομή σου.

 

ΠΩΣ ΠΑΙΡΝΩ BACKUP ΤΟΥ Η/Υ ΜΟΥ;

Backup σε PC

1. BACKUP WINDOWS PC

Πάρε backup του Η/Υ σου ανάλογα με την έκδοση του λειτουργικού σου, σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες:

Μπορείς να ελέγξεις και αυτή τη λίστα με προγράμματα που παίρνουν backup του Η/Υ σου στο cloud.

2. BACKUP MAC Η/Υ (Apple)

Σύνδεσε τον σκληρό σου δίσκο ή το USB στον Mac, άνοιξε το MacOS μενού (επάνω αριστερή γωνία της οθόνης) και επίλεξε Preferences (Προτιμήσεις συστήματος). Κάνε κλικ στο “Time Machine” —> “Use Disk” (Επιλογή δίσκου), επίλεξε τη μονάδα σκληρού δίσκου USB από τη λίστα και επίλεξε Use Disk (Χρήση δίσκου). Τελείωσες!

Αν έχεις MacBook, φρόντισε να συνδέεις τακτικά το σκληρό σου δίσκο ώστε να μπορείς να αποθηκεύσεις τα αρχεία σου με τον ίδιο τρόπο!

Μπορείς να ελέγξεις και αυτή τη λίστα με προγράμματα που παίρνουν backup του Mac στο cloud.

 

ΠΩΣ ΠΑΙΡΝΩ BACKUP ΤΟΥ WEBSITE ΜΟΥ;

Last but not least, αφήσαμε το πιο σημαντικό κομμάτι, που σχετίζεται άμεσα με τις web hosting υπηρεσίες μας είναι το backup της ιστοσελίδας και των email σου!

Σε κάθε πακέτο web hosting μας παρέχουμε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ, ΔΩΡΕΑΝ BACKUP (με το R1Soft, την κορυφαία και βραβευμένη λύση backup για web hosting) με το οποίο εξυπηρετούμε καθημερινά δεκάδες αιτήματα επαναφοράς πελατών μας, που έχουν ανάγκη από χαμένα αρχεία ή email.

Επίσης, με το κορυφαίο hosting panel PLESK Obsidian δίνουμε τη δυνατότητα λήψης backup με τρεις τρόπους:

  1. Χειρωνακτικό backup αρχείων & βάσεων
  2. Backup website σε Dropbox, Google Drive & One Drive
  3. Backup ιστοσελίδας σε εξωτερικό server μέσω FTP

 Επίσης, εξίσου σημαντικό για πολλούς είναι να έχουν αντίγραφο των email τους και για αυτό συνιστούμε να κατεβάζουν τα email τους στον Η/Υ ή tablet/smartphone τους κι από εκεί να τα παίρνουν backup και σε μια εξωτερική τοποθεσία (online, offline). Δες πως γίνεται η λήψη email στο Outlook, Τhunderbird κ.α.

 Στην DNHOST διατηρούμε δωρεάν καθημερινά managed backup σε όλα τα Shared, Reseller, Semi-Dedicated πακέτα hosting, δωρεάν εβδομαδιαίο backup σε όλα τα Cloud VPS πακέτα hosting και διαθέτουμε πολύ οικονομικό αποθηκευτικό χώρο για Unmanaged Backup σε όλα τα Dedicated πακέτα hosting.

Author

Συνιδρυτής της DNHOST, με πάθος για το διαδίκτυο, τη μουσική και τη φύση & συμβάλλει στη δημιουργία και βελτίωση των υπηρεσιών μας!

Write A Comment