Όσοι χρησιμοποιούμε το wordpress, γνωρίζουμε καλά ότι τα διάφορα themes και plugins που εγκαθιστούμε, αυξάνουν το μέγεθος του site και επιβραδύνουν σημαντικά την φόρτωσή του, κάτι που είναι πολύ αρνητικό για την εμπειρία του χρήστη (UX).

Για να το διατηρήσεις “ελαφρύ”, γρήγορο και ασφαλές, σου προτείνουμε να αφιερώνεις λίγο χρόνο τακτικά (ανάλογα με το μέγεθος και τις λειτουργίες του site), για να κάνεις τον καθαρισμό και την συντήρησή του WordPress.

Απόκτησε ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα φόρτωσης με τα βελτιστοποιημένα πακέτα web hosting με litespeed web server, τα οποία μπορούν να αυξήσουν την ταχύτητα του WordPress σου έως και 100%!

Αύξησε την ταχύτητα φόρτωσης του WordPress σου έως και 100% με ένα πακέτο Litespeed Hosting στην DNHOST.

7 Βήματα για καθαρισμό και συντήρηση WordPress

 1. Διέγραψε themes και plugins που δε χρειάζεσαι

Άρχισε να διαγράφεις όσα themes δεν χρησιμοποιείς και να μειώνεις τον αριθμό των plugins σου. Ναι μεν τα plugins προσφέρουν πολλές και χρήσιμες “one click” λειτουργίες αλλά αυξάνουν σημαντικά και τα αιτήματα (request) προς τον server, άρα και το χρόνο φόρτωσης του site. Εάν δεν είσαι σίγουρος για το πόσα plugins θεωρούνται πολλά και ποια θα πρέπει να αφαιρέσεις, διάβασε αυτό το άρθρο, πάντως στο κοινόχρηστο web hosting 10-15 plugins είναι καλά.

2. Βεβαιώσου ότι έχεις κάνει όλα τα Updates

Για να αποφύγεις τα κενά ασφαλείας και την παραβίαση & μόλυνση με malware του wordpress σου, πρέπει να το κρατάς πάντα στην τελευταία του έκδοση. Πριν το αναβαθμίσεις, κράτησε ένα back up και απενεργοποίησε τα caching plugins. Μετά εξέτασε αν το theme και τα plugins σου υποστηρίζουν τη νέα έκδοση του wordpress. Αν όχι (σπάνια πια), θα πρέπει να περιμένεις να κυκλοφορήσουν εκδόσεις που να την υποστηρίζουν ή να διαλέξεις άλλα που την υποστηρίζουν. Αν η ενημέρωση καλύπτει κρίσιμα κενά ασφαλείας, κάνε την αναβάθμιση άμεσα  αφού απενεργοποιήσεις όσα plugins είναι ασύμβατα με αυτή.

3. Αφαίρεσε τις αναθεωρήσεις παλιότερων άρθρων

Οι παλιές αναθεωρήσεις (revisions) των άρθρων σου παραμένουν αποθηκευμένες και καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στην βάση δεδομένων του. Λόγω του ότι δεν παρέχεται ενσωματωμένη λειτουργία για την διαγραφή τους, θα πρέπει να το κάνεις μέσω κάποιου plugin, όπως πχ το  Optimize Database after Deleting Revisions ή να διαγράψεις τα post revisions από τη βάση σου χειρωνακτικά, πήγαινε στο PHPMyAdmin της mysql σου και εκτέλεσε αυτό το ερώτημα SQL: DELETE from wp_posts WHERE post_type = “revision”;

Αν δε θες το wordpress σου να αποθηκεύει αναθεωρήσεις άρθρων, μπορείς ή να εγκαταστήσεις ένα plugin όπως το Revision Control, ή να τις απενεργοποιήσεις εντελώς, προσθέτοντας αυτή τη γραμμή κώδικα μέσα στο wp-config.php: define( ‘WP_POST_REVISIONS’, false );

Για να τις ενεργοποιήσεις ξανά: define( ‘WP_POST_REVISIONS’, true );

4. Διάγραψε τα περιττά αρχεία πολυμέσων

Διάγραψε εικόνες, gifs και βίντεο που δε χρησιμοποιούνται πλέον, κυρίως από από παλιά άρθρα και σελίδες. Για να γλυτώσεις πολύ χρόνο, συστήνουμε να χρησιμοποιήσεις το Media Cleaner Plugin το οποίο θα εντοπίσει και θα αφαιρέσει αυτόματα όλα τα αρχεία πολυμέσων που δεν χρησιμοποιούνται.

5. Διόρθωσε τα broken links

Με την πάροδο του χρόνου, ορισμένοι σύνδεσμοι (links) μπορεί να σταματήσουν να λειτουργούν επειδή το περιεχόμενο στο οποίο οδηγούν έχει διαγραφεί ή μετακινηθεί, δημιουργώντας έτσι broken links (σύνδεσμοι που οδηγούν σε σελίδες που δεν υπάρχουν πλέον).

Αν το blog ή site σου έχει λίγους συνδέσμους μπορείς να τους εξετάσεις χειροκίνητα δοκιμάζοντας τον κάθε ένα ξεχωριστά. Αν όμως οι άκυροι σύνδεσμοι είναι πολλοί σου συνιστούμε το Broken Link Checker, που θα εντοπίσει όλους τους ανενεργούς ή λάθος συνδέσμους στο site σου.

6. Καθάρισε την βάση δεδομένων σου

Οι βάσεις δεδομένων mysql συγκρατούν αρκετές πληροφορίες που είναι αχρείαστες και επιβραδύνουν το wordpress σου σημαντικά. Μπορείς να καθαρίσεις την βάση δεδομένων σου χειροκίνητα εφόσον είσαι εξοικειωμένος με αυτό ή να χρησιμοποιήσεις ένα από τα εξειδικευμένα plugin για τον καθαρισμό της βάσης δεδομένων.

7. Αφαίρεσε τα spam σχόλια

Τα spam (διαφημιστικά) σχόλια αποτελούν πραγματικό πρόβλημα για όλες τις ιστοσελίδες, γιατί εκτός από τους κινδύνους που κρύβουν για την ασφάλεια του site, καταλαμβάνουν και πολύτιμο χώρο. Το δημοφιλές Akismet plugin το οποίο είναι προεγκατεστημένο στα περισσότερα wordpress sites, ναι μεν παγιδεύει τα spam σχόλια αλλά δεν τα διαγράφει οριστικά. Για αυτό θα πρέπει από την ενότητα “Σχόλια” να διαγραφείς οριστικά τα spam σε συχνή βάση.


Ανακεφαλαιώνοντας:

Αν έχεις wordpress και θέλεις να κρατήσεις την εμπειρία του χρήστη (UX) ψηλά, αφιέρωσε λίγο χρόνο ανά τακτά χρονικά διάστημα για τον καθαρισμό και την συντήρησή του!  Τα 7 βήματα που είδαμε παραπάνω όχι μόνο θα βοηθήσουν το UX αλλά θα σε γλιτώσουν από πιθανές περιπέτειες που αφορούν την ασφάλεια και την ταχύτητα φόρτωσης του site σου.

Author

Είμαι Digital Marketing Manager στην DNHOST και φροντίζω για την προώθηση των υπηρεσιών και την ενημέρωση των πελατών μας για χρήσιμα και ενδιαφέροντα θέματα.

Write A Comment