Θέλεις να μειώσεις την ταχύτητα φόρτωσης του wordpress site σου και να το κάνεις ταχύτερο; Σου έχουμε ετοιμάσει μια σειρά από συμβουλές και οδηγίες για να το πετύχεις με 7 κινήσεις.

Βελτίωση ταχύτητας WordPress σε 7 βήματα

Πριν ξεκινήσεις τις βελτιστοποιήσεις, βεβαιώσου ότι το wordpress σου φιλοξενείται σε έναν αξιόπιστο πάροχο φιλοξενίας και ότι έχεις διαλέξεις το κατάλληλο το πακέτο hosting σύμφωνα με τις ανάγκες του site σου (shared hosting, cloud vps hosting ή dedicated server).

1) WordPress Caching

Το caching αναλαμβάνει να “αποθηκεύσει” τις δυναμικές σελίδες του wordpress ως στατικές, μειώνοντας έτσι σημαντικά το χρόνο απόκρισης του server και κάνοντας πιο γρήγορη την διαδικασία φόρτωσής τους. Είναι η βασικότερη κίνηση για τη βελτίωση ταχύτητας WordPress sites.

Για να αρχίσεις, εγκατάστησε ένα από τα παρακάτω Caching plugin.

 • WP Rocket: είναι μια από τις καλύτερες λύσεις για caching στο WordPress και το μοναδικό plugin από την λίστα το οποίο είναι επί πληρωμή. Είναι εξαιρετικά φιλικό προς το χρήστη και μπορεί να λειτουργήσει σωστά αμέσως μετά την ενεργοποίησή του.
 • W3 Total Cache: επιτρέπει πολλές ρυθμίσεις & μεγαλύτερο έλεγχο στο caching, αλλά χρειάζεται αρκετές τεχνικές γνώσεις για πιάσεις την μέγιστη απόδοση.
 • WP Super Cache: με περισσότερες από 2 εκατομμύρια εγκαταστάσεις και συχνές αναβαθμίσεις είναι το δημοφιλέστερο, φιλικότερο & ευκολότερο στη χρήση caching plugin.
 • Fastest Cache: σύμφωνα με τους προγραμματιστές του, το WP Fastest Cache plugin είναι “το πιο απλό και ταχύτερο σύστημα wordpress cahing”. Το WP Fastest Cache υπερηφανεύεται για την παροχή ενός εύκολα προσβάσιμου plugin το οποίο δεν χρειάζεται ούτε καν να τροποποιήσει το αρχείο ρυθμίσεων .htaccess. Το plugin χρησιμοποιεί το mod_rewrite για τη δημιουργία στατικών αρχείων HTML στο wordpress σου.
 • Hyper Cache: είναι απλούστερο στη χρήση από τα παραπάνω, ενδεχομένως με λιγότερες λειτουργίες.

*Αν φιλοξενείς το wordpress site σου σε πακέτο hosting της DNHOST, τότε εγκατέστησε το LiteSpeed Cache plugin το οποίο υποστηρίζει και woocommerce ώστε να επιταχύνεις ακόμη περισσότερο το eshop σου.

Σε προηγούμενο άρθρο μας μπορείς να διαβάσεις πως να πετύχεις ταχύτερο wordpress hosting με litespeed.

Δες τον οδηγό εγκατάστασης και χρήσης του litespeed plugin εδώ.

2) Συμπίεσε εικόνες κι αρχεία

Μπορείς να μειώσεις το μέγεθος των εικόνων που έχεις ανεβάσει (ή πρόκειται να ανεβάσεις μελλοντικά) στο wordpress σου με έναν από τους παρακάτω τρόπους.

Συμπίεση εικόνων μέσω plugin:

 • WP-Smushit: με περισσότερες από 1 εκατομμύριο εγκαταστάσεις, είναι το δημοφιλέστερο plugin συμπίεσης εικόνων.
 • Compress jpeg & png images: μειώνει το μέγεθος των εικόνων έως και 60%.
 • Resmush.it: είναι ελαφρύ και συμπιέζει jpg, png & gif εικόνες έως 5mb εντελώς δωρεάν.

Συμπίεση εικόνων online:

 • TinyPng.com: συμπίεσε τις εικόνες σου online έως και 65% χωρίς να χάσεις σε ποιότητα.
 • Picresize.com: άλλαξε τις διαστάσεις, μείωσε το μέγεθος και πρόσθεσε εφέ.
 • jpegmini.com : μείωσε τον μέγεθος των εικόνων σου έως 80%.

Άλλες λύσεις:

Φιλοξένησε τις εικόνες σου σε ένα subdomain

Καθώς φορτώνει ένα website, πολλαπλά αιτήματα φεύγουν από τους περιηγητές (IE, Firefox, Opera, Mozilla, Chrome κλπ) προς το domain και ζητάνε εξυπηρέτηση από τον server. Ένα αίτημα μπορεί να είναι το κατέβασμα εικόνων, ένα άλλο το κατέβασμα των css αρχείων και ούτε κάθε εξής.

Όταν πρόκειται για αιτήματα προς το ίδιο domain οι περιηγητές δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα περισσότερα από 3, ενώ όταν πρόκειται για αιτήματα προς εξωτερικά domain, εξωτερικά ή εσωτερικά subdomain οι περιηγητές μπορούν να εξυπηρετήσουν πολλά και ταυτόχρονα.

Έτσι αν έχεις τις εικόνες σου κάτω από ένα subdomain του τύπου images.to-domain-mou.gr, θα μειώσεις και τον χρόνο φόρτωσής τους μιας και το αίτημα θα εξυπηρετηθεί αμέσως. Περισσότερα για την βελτίωση ταχύτητα WordPress με αυτό τον τρόπο, θα βρεις εδώ κι εδώ.

“Lazy load” για φόρτωση πολλών εικόνων

Aν θέλεις να προβάλεις πολλές εικόνες στο wordpress σου, σου προτείνουμε την χρήση του Lazy Load by WP Rocket ή BJ Lazy Load. Αυτά τα plugins διαθέτουν κάποιες λειτουργίες που μπορούν να αποδειχτούν σωτήριες για τις επιδόσεις του WordPress site σου.

3) Απέφυγε υπερβολές, ξεφορτώσου τα περιττά

Η βελτίωση ταχύτητας WordPress μπορεί να αυξηθεί και με τις παρακάτω σημαντικές ενέργειες:

 • Χρησιμοποίησε τα απολύτως απαραίτητα plugins στο WP σου (μέγιστο αριθμός 4-5) και αναβάθμιζέ τα συχνά.
 • Απεγκατέστησε τα plugins και themes που δε χρησιμοποιείς.
 • Διέγραψε τυχόν spam σχόλια (χρησιμοποιήστε το Akismet) και post revisions.
 • Απενεργοποίησε τα WordPress Pingbacks.
 • Έλεγξε την αρχική σου σελίδα: Δεν είναι ανάγκη να έχεις 100 posts στην αρχική!
 • Μην εμφανίζεις ολόκληρα τα posts στην αρχική σελίδα σου, αλλά τις περιλήψεις τους (Excepts, αποσπάσματα)!
 • Μην βάζεις sharing plugins και διάφορα widgets στην αρχική σου, αλλά μόνο στη σελίδα του post.
 • Μείωσε τις αιτήματα προς τη βάση δεδομένων σου (π.χ. μείωση αριθμού άρθρων που εμφανίζονται σε μια σελίδα).
 • Φρόντισε να βελτιστοποιείς συχνά τη βάση δεδομένων σου (repair & optimize) π.χ. με αυτό το plugin.
 • Μείωσε τις διαφημίσεις στο ελάχιστο.
 • Απέφυγε την χρήση flash και plugins με flash.

Διάβασε σε προηγούμενο άρθρο πως να καθαρίσεις και να συντηρήσεις το wordpress site σου


4)  Χρήση plugins & themes με καλογραμμένο κώδικα

Τα themes και τα plugins παίζουν σημαντικό ρόλο στην ταχύτητα φόρτωσης του WordPress. Κάνε αυτά για άμεση βελτίωση ταχύτητας του WordPress σου.

 • Χρησιμοποίησε ένα καλογραμμένο και απλό theme σαν αυτά που θα βρεις εδώ (ή εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ). Μερικά Frameworks που αξίζει να δεις είναι τα: Elegant themesGenesis Framework from StudioPressThesis, AppThemesWooThemes.
 •  Πρόσεξε τα plugins που θα επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις, ώστε να ανανεώνονται συχνά και να περιέχουν τα λιγότερο δυνατά bugs και απόλυτη συμβατότητα με την τελευταία έκδοση του WordPress.
 • Εγκατέστησε το UsageDD για να βρεις ποια plugins του WP καταναλώνουν τους περισσότερους πόρους, έτσι ώστε να τα αφαιρέσεις ή να τα αντικαταστήσεις με κάποια παρόμοιο pluginπιο “ελαφριά” ή με πιο “καλογραμμένο” κώδικα.
 • Ένα από τα πράγματα που μπορεί να επιβραδύνουν το website σου είναι τα αιτήματα (queries) προς τη βάση MySQL κατά την φόρτωση. Τα Query Monitor και το Debug This είναι πρόσθετα που απευθύνονται αποκλειστικά σε admin ιστοσελίδων, στους οποίους επιτρέπει να δουν στο τέλος κάθε σελίδας μια λίστα με τα αιτήματα που περιλαμβάνει αυτή. Με αυτό τον τρόπο τους βοηθάνε να αναλύσουν τους λόγους για τους οποίους το website τους δεν έχει την αναμενόμενη απόδοση και να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις.


5) Χρησιμοποίησε ένα .htaccess

 • Δοκίμασε να αυξήσεις την ταχύτητα του WordPress με ένα αρχείο .htaccess, σύμφωνα με αυτό το άρθρο (για έμπειρους χρήστες & μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με caching).
 • Απαγόρευσε τα Hotlinks σε αρχεία του site σας με ένα .htaccess.


6) Απενεργοποίησε το wp-cron.php

Είναι πολύ σημαντικό να απενεργοποιήσεις το wp-cron.php που τρέχει σε κάθε νέα επίσκεψη, αυξάνοντας πολύ το φόρτο χωρίς λόγο.

Αν έχετε π.χ. 50 επισκέπτες στο wordpress site σου κάθε ώρα, και καθένας απ’αυτούς διαβάζει 2-3 σελίδες, τότε το wp-cron.php καλείται κάθε 50 x 2,5 = 125 φορές την ώρα ή 125 x 24 = 3.000 φορές τη μέρα ή 3.000 x 30 = 90.000 φορές το μήνα!

Άνοιξε το αρχείο wp-config.php (μέσα από το Plesk –> File Manager ή μέσω FTP), πρόσθεσε την παρακάτω γραμμή και στην συνέχεια “Αποθήκευση” (Save):

define(‘DISABLE_WP_CRON’, true);

Μιας και είναι μια σημαντική ρύθμιση, πρόσθεσέ την κάτω από τις ρυθμίσεις της βάσης δεδομένου σου:

define(‘DB_NAME’, ‘database_name’);
/** MySQL database username */
define(‘DB_USER’, ‘db_username’);
define(‘DISABLE_WP_CRON’, ‘true’);

Έπειτα, ζήτησε από τον πάροχο φιλοξενίας σου να ρυθμίσει ένα cron job (ή όρισε το cron job μέσα από τη διαχείριση του hosting σου) που θα τρέχει πχ κάθε 6/12/24 ώρες, ανάλογα με το αν τρέχεις αυτοματοποιημένα posts (scheduled posts) ή με τον αριθμό των σχολίων στο blog σου (π.χ. για 10-20 σχόλια τη μέρα, το cron μπορεί να τρέχει κάθε 6 ώρες, όχι πιο συχνά).

 • Σαν κανόνας, αν ελέγχεις το site σου μια φορά τη μέρα, τότε τρέξε το wp-cron.php μια φορά την ημέρα.
 • Αν δέχεσαι πολλά spam σχόλια και πχ, το Akismet δεν τα προλαβαίνει όλα, τότε μπορείς να ρυθμίσεις το wp-cron.php να τρέχει κάθε 6 ώρες.
 • Αν δεν προγραμματίζεις posts και δεν έχεις συχνά νέα σχόλια, τότε το cron μπορεί να τρέχει κάθε 24 ώρες!
 • Απέφυγε να τρέχεις τα crons στο πρώτο λεπτό της ώρας, αλλά σε τυχαίο λεπτό, πχ στο 33 ή 27 λεπτό της ώρας, ανά Χ ώρες.
 • Σχετικά άρθρα για το wp-cron.php θα βρείτε  εδώ.


7) Χρησιμοποίησε ένα CDN

Σαν τελευταία λύση (για sites με τεράστια κίνηση, πολλές χιλιάδες ταυτόχρονους επισκέπτες & ευρεία γεωγραφική διασπορά των επισκεπτών του), μπορείς να εξετάσεις τη λύση ενός CDN, σαν πχ το Cloudflare (το οποίο θα τραβάει τα δεδομένα από το WordPress σου, το οποίο συνεχίζεις να φιλοξενείς κανονικά στο πακέτο hosting σου).

To CDN απαιτεί πρόσθετες ρυθμίσεις και μπορεί να είναι πολύ ακριβό/δύσκολο να ρυθμίσεις, οπότε ταιριάζει μόνο σε περιπτώσεις που ακόμη κι ένας dedicated ή cloud server δεν είναι ικανός να εξυπηρετήσει ένα site. Διάφορα άρθρα για CDN θα βρεις  εδώεδώ κι εδώ.

Μέτρησε την ταχύτητα του WordPress

Πριν και αφότου κάνεις τις παραπάνω αλλαγές, μπορείς να ελέγχεις την ταχύτητα του WP site σου και τα αποτελέσματα της επιτάχυνσης της σελίδας σου με το Page Speed extension (για Chrome & Firefox), το Yahoo! YSlow ή με το online εργαλείο της Pingdom.

Αλλιώς, μπορείς απλά να προσθέσεις την παρακάτω εντολή στο footer.php της σελίδας σου:

<?php echo get_num_queries(); ?> queries σε <?php timer_stop(1); ?> δευτερόλεπτα.

 

Αν ακολούθησες τα παραπάνω βήματα για να βελτιώσεις την ταχύτητα του wordpress σου, παρακαλούμε γράψε στα σχόλια την εμπειρία σου και τα αποτελέσματα που είχες. Ακόμη, μπορείς να μας αναφέρεις τυχόν δυσκολίες και θέματα που συνάντησες κατά την εφαρμογή των παραπάνω προτάσεων.

Author

Συνιδρυτής της DNHOST, με πάθος για το διαδίκτυο, τη μουσική και τη φύση & συμβάλλει στη δημιουργία και βελτίωση των υπηρεσιών μας!

7 Comments

 1. Ίσως το καλύτερο Ελληνικό άρθρο πάνω στο βασικότερο πρόβλημα του wordpress.

 2. Παρα πολυ χρησιμες συμβουλες!
  Μολις τις εφαρμοσω θα σας πω και εντυπωσεις!!

 3. john ioannis divramis Reply

  Η απενεργοποίηση του wp-cron.php θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στο μέλλον σχετικά με το wordpress

  • Γιάννη, μπορείς να δώσεις μερικά παραδείγματα;
   Πέραν του WP multisite (που σπάνια χρησιμοποιείται) δε βλέπω κάτι άλλο. Η συμβολή σου στο θέμα θα ήταν πολύτιμη!

   • Μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με χρήσιμα plugins όπως το Akismet η απενεργοποίηση του wp-cron.php???

    • Σαν κανόνας, αν ελέγχετε το site σας μια φορά τη μέρα, δεν προγραμματίζετε posts και δεν έχετε συχνά νέα σχόλια, τότε τρέξτε το wp-cron.php μια φορά την ημέρα. Αν δέχεστε πολλά spam σχόλια και πχ, το Akismet δεν τα προλαβαίνει όλα, τότε μπορείτε να ρυθμίσετε το wp-cron.php να τρέχει κάθε 6 ώρες.

Write A Comment