Λίγα λόγια για το UX design

Η εμπειρία χρήστη, γνωστή και ως UX Design είναι η διαδικασία σχεδίασης ιστοσελίδων και εφαρμογών με επίκεντρο τον χρήστη, η οποία δεσμεύεται να βελτιώσει την ικανοποίηση και ευχαρίστηση του χρήστη για ένα προϊόν/υπηρεσία (πχ μια web ή mobile εφαρμογή). Μέσω αυτής της διαδικασίας οι UX σχεδιαστές αναλύουν τις ανάγκες των χρηστών και στην συνέχεια σχεδιάζουν, προσαρμόζουν και βελτιώνουν την διεπαφή των εφαρμογών και τις λειτουργίες τους.

Η ποσότητα των προϊόντων με τα οποία αλληλεπιδρούν οι χρήστες αυξάνεται καθημερινά με γρήγορους ρυθμούς, καθιστώντας πλέον το UX design και τους εξειδικευμένους σχεδιαστές απαραίτητα συστατικά για την επιτυχία ενός website ή eshop.

Στην συνέχεια θα δούμε κάποια από τα καλύτερα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι UX designers προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να βελτιώσουν την ροή εργασίας τους (workflow) και τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις αν ασχολείσαι επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με την βελτίωση του UI (User Interface, Διεπαφή χρήστη).

 

Εργαλεία UX Design

1. Sketch

Το Sketch είναι ταχέως ανερχόμενο και πολλοί σχεδιαστές το προτιμούν έναντι του Photoshop.

Το Sketch τα 2 τελευταία χρόνια είναι μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές των UI/UX σχεδιαστών που έως πρότινος χρησιμοποιούσαν το photoshop για το UI/UX σχεδιασμό ιστοσελίδων.

Πλεονεκτήματα

  • Με κόστος μόλις 86,80€/έτος είναι σημαντικά φτηνότερο από το photoshop το οποίο κοστίζει 24,79€/μήνα.
  • Εύκολο στην χρήση και στην εκμάθηση των βασικών λειτουργιών.
  • Είναι αρκετά αποτελεσματικό στην σχεδίαση γενικών layout και vector εικόνων.
  • Εξαιρετικά εύκολη σύνδεση με άλλες εφαρμογές και plugins.
  • Διαθέτει λειτουργία autosave κάθε 5′.
  • Μπορείς να προβάλεις το project σου απευθείας στο κινητό ή στην συσκευή του πελάτη σου μέσω του “device mirroring” κατά την διάρκεια της δημιουργίας.

” Έχοντας χρησιμοποιήσει το Photoshop για περισσότερα από 10 χρόνια, μας ήταν δύσκολο να αλλάξουμε και να μάθουμε κάτι νέο, αλλά κυριολεκτικά μετά την πρώτη μέρα χρήση του Sketch, δεν υπήρχε περίπτωση επιστροφής στο photoshop. “
Rory Berry, Creative Director στη Superrb

 

2. Adobe XD

Διαθέτει “ελαφρύ” interface για ακόμη ευκολότερη σχεδίαση.

Το XD περιλαμβάνει εργαλεία σχεδίασης που σου επιτρέπουν να καθορίσεις μη στατικές αλληλεπιδράσεις, προεπισκοπήσεις για κινητά και επιτραπέζιους υπολογιστές. Ακόμη, κατά την εκκίνηση ενός ενός project έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις ένα από τα έτοιμα μεγέθη σχεδιαγράμματος (ή να εισάγεις τις δικές σου διαστάσεις) ανάλογα την συσκευή που θέλεις να δουλέψεις.

Πλεονεκτήματα

  • Το XD είναι πλήρως συμβατό με όλα προϊόντα της Adobe, ώστε να μπορείς να αντιγραφή-επικόλληση γρήγορα στοιχεία από το Photoshop ή το Illustrator.
  • Prototype, παρέχει στους σχεδιαστές την δυνατότητα και την ευκαιρία να ερευνήσουν νέες εναλλακτικές λύσεις και να δοκιμάσουν το υπάρχον σχέδιο για να επιβεβαιώσουν τη λειτουργικότητα ενός προϊόντος πριν από την παραγωγή του.
  • Ελαφρύ & καλοσχεδιασμένο interface που ξεκουράζει τον σχεδιαστή.
  • Εργαλείο κοινής χρήσης για να λαμβάνεις σχόλια και παρατηρήσεις κατά την διάρκεια της δημιουργίας.

 

3. Figma

Δημιούργησε πρωτότυπα και να συνεργάσου με άλλους σχεδιαστές σε πραγματικό χρόνο.

Διαθέσιμο για online χρήση μέσω browser αλλά και τοπική χρήση σε windows, mac και linux είναι μια από τις καλύτερες εφαρμογές για ομαδική εργασία/συνεργασία σχεδιαστών σε real time. Μπορείς δωρεάν να ξεκινήσεις με περιορισμένα projects.

Πλεονεκτήματα

  • Εύκολη εναλλαγή μεταξύ σχεδίασης και prototype χωρίς εξαγωγή ή συγχρονισμό των αρχείων.
  • Κοινή χρήση, μέσω συνδέσμου για γρήγορο feedback.
  • Teamwork, σε πραγματικό χρόνο.

” Πρόσφατα το χρησιμοποίησα για να δημιουργήσω μερικά εικονίδια για ένα άρθρο που δημοσιεύουμε στον ιστότοπό μας και βρήκαμε τη ροή εργασίας απίστευτα ομαλή. Δεν μου χρειάστηκε χρόνος να μάθω και είχα το πρόσθετο πλεονέκτημα της συνεργασίας: μπορείτε να μοιραστείτε γραφικά με άλλους μέσα στην εφαρμογή.  “
Benjamin Read, frontend designer στην Indigotree

 

4. Affinity Designer

Το Affinity της Serif είναι η εναλλακτική λύση για το Creative Suite.

Το Affinity Designer προσφέρει ένα καλοδουλεμένο interface που επιτρέπει στους χρήστες να μεταβαίνουν σχεδόν αδιάκοπα μεταξύ αυτού, του Illustrator και του photoshop. Διαθέτει σχεδόν όλα τα εργαλεία του “κλασσικού” photoshop, εκτός από το “magic pen” και το “cloning brush” για τα οποία θα πρέπει να πληρώσεις 40€ ακόμη για να τα αποκτήσεις.

Πλεονεκτήματα

  • Προσφέρεται για αρχάριους γιατί είναι αρκετά ευκολότερο στην χρήση από ότι τα photoshop και illustrator.
  • Λειτουργία Snapping η οποία σου επιτρέπει να κλειδώνεις και να τοποθετείς τα αντικείμενα/στοιχεία με βάση τα σχήματα, τα πλέγματα, τους οδηγούς ευθυγράμμισης και τους κόμβους άλλων αντικειμένων και στοιχείων.
  • Δεν έχει μηνιαία ή ετήσια συνδρομή. Με μόλις 44,35€+φπα μπορείς να το κάνεις δικό σου για πάντα.

” Υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά που πραγματικά μου αρέσουν στο Affinity Designer. Το ζουμ Χ 1.000.000 % είναι απλά φανταστικό και ιδιαίτερα χρήσιμο όταν εργάζεσαι με vector αρχεία. Ακόμη, η επιλογή undo σου επιτρέπει να κάνεις έως και 8.000 βήματα πίσω, το οποίο είναι πολύ βολικό.”
Benjamin Read, creative director στην No divide studio

 

5. Avocode

Μετάτρεψε τα psd και stetch αρχεία σε κώδικα!

Το Avocode κατασκευάστηκε με σκοπό να κάνει πιο εύκολη την ζωή των frοntend developers. Με την βοήθειά του, μπορείς να αναλύσεις γρήγορα και αυτόματα αρχεία PSD ή Sketch ώστε να βελτιώσεις το UX τους και στην συνέχεια να το εξάγεις ακόμη και σε svg μορφή.

Πλεονεκτήματα

  • Εξοικονόμησε χρόνο διαμοιράζοντας τα projects σου με άλλους σχεδιαστές μέσω του Avocode PS Plugin.
  • Διαθέτει επιλογή για αυτόματο συγχρονισμό μεταξύ των συσκευών μετά από κάθε αλλαγή.
  • Υποστηρίζει πολλές και διαφορετικές μορφές design.
  • Εξαιρετικό file management και διαχείριση χρηστών/συνεργατών.
  • Εξαγωγή με αυτόματη συμπίεση εικόνων έως και 80%.

“Αυτό που πραγματικά πετύχαμε με το Avocode είναι η βελτίωση της ροής εργασίας των frontend προγραμματιστών. Δεν χρειάζεται πλέον να χρησιμοποιούν καθόλου το Photoshop ή το Sketch.”
Vu Hoang Anh, συνιδρυτής της Avocode

 


 

Ελπίζουμε το παραπάνω άρθρο να σου έδωσε μια γρήγορη εικόνα για κάποια από τα καλύτερα UX εργαλεία του 2018. Επισκέψου τις ιστοσελίδες των δημιουργών τους για να εξερευνήσεις αναλυτικά τις επιλογές και λειτουργίες τους. Μη ξεχάσεις να αφήσεις το σχόλιο σου για τα αγαπημένα σου UX εργαλεία!

*Για την συγγραφή του παραπάνω άρθρου σημαντική ήταν η συμβολή
του Χρήστου, Senior Web Designer στην DNHOST.

Author

Είμαι Digital Marketing Manager στην DNHOST και φροντίζω για την προώθηση των υπηρεσιών και την ενημέρωση των πελατών μας για χρήσιμα και ενδιαφέροντα θέματα.

Write A Comment