Γιατί χρειάζεσαι SSL στο website σου

Τα πιστοποιητικά Secured Sockets Layer (SSL) είναι ένα σημαντικό κομμάτι στον κόσμο της ασφάλειας του διαδικτύου στις μέρες μας. Από ένα μικρό ηλεκτρονικό κατάστημα έως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα & fintech startups παγκόσμιας εμβέλειας, από έναν ιδιοκτήτη ιστότοπου έως έναν συγγραφέα blog, όλοι χρειάζονται ένα Πιστοποιητικό SSL για να διασφαλίσουν την ακεραιότητα των δεδομένων που ανταλλάσσονται στο site τους.

Τα SSL Certificates ήταν αρχικά μόνο μια προαιρετική απαίτηση σε ένα website, αλλά έχουν γίνει υποχρεωτικό πρότυπο στις μέρες μας. Η σημασία του SSL πιστοποιητικού δεν περιορίζεται στην ασφάλεια των δεδομένων. Τα SSL συμβάλλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης των χρηστών, στη βελτίωση της κατάταξης στις μηχανές αναζήτησης (Google, Bing, etc) και του SEO.

Γιατί το SSL είναι απαραίτητο για έναν ιστότοπο;

Εκτός από την κύρια δυνατότητα κρυπτογράφησης των δεδομένων του ιστότοπου, υπάρχουν εξαιρετικά μεγάλα οφέλη όταν χρησιμοποιείς ένα πιστοποιητικό SSL. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά:

1. Το SSL προστατεύει τα δεδομένα

Η βασική λειτουργία ενός πιστοποιητικού SSL είναι η προστασία της επικοινωνίας  server-client, όπου client το πρόγραμμα περιήγησης, πχ Firefox, Chrome κ.α.. Μετά την εγκατάσταση του SSL, κάθε ανταλλαγή πληροφορίας κρυπτογραφείται και τα δεδομένα μπορούν να ξεκλειδωθούν μόνο από τον προβλεπόμενο παραλήπτη (πρόγραμμα περιήγησης ή διακομιστή), καθώς κανείς άλλος δεν μπορεί να έχει το κλειδί για να τα ανοίξει.

2. Παρέχει περισσότερη προστασία κατά των χάκερ

Αυτό που αναζητά κανείς είναι η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων του, όπως τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας, τα διαπιστευτήρια σύνδεσης κ.λπ. Το πιστοποιητικό SSL διασφαλίζει ότι κανένας χάκερ δεν έχει πρόσβαση σε αυτές τις ζωτικές πληροφορίες. Επιπλέον, ένα πιστοποιητικό SSL βοηθά στην κρυπτογράφηση των δεδομένων και σώζει τον χρήστη σε περίπτωση επίθεσης man-in-the-middle.

Αν ασχολείσαι με ευαίσθητα δεδομένα όπως αναγνωριστικά, κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς πιστωτικών καρτών κ.λπ., το SSL σε βοηθά να προστατεύεστε από τον κακόβουλο στρατό των χάκερ και των skimmers. Καθώς τα δεδομένα μετατρέπονται από το SSL σε μορφή που δεν μπορεί να αποκρυπτογραφηθεί, οι δεξιότητες του χάκερ αποδεικνύονται άχρηστες ενάντια στην αξεπέραστη τεχνολογία κρυπτογράφησης των SSL.

3. Το SSL επιβεβαιώνει την ταυτότητά σου

Το δεύτερο κύριο καθήκον ενός SSL certificate  είναι να παρέχει έλεγχο ταυτότητας σε έναν ιστότοπο. Η επαλήθευση ταυτότητας είναι μία από τις πιο σημαντικές πτυχές όσον αφορά την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Διαδίκτυο γίνεται όλο και πιο παραπλανητικό. Υπήρξαν χιλιάδες περιπτώσεις στις οποίες οι άνθρωποι έχασαν χιλιάδες Ευρώ σε ψεύτικους ιστότοπους. Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι το πιστοποιητικό SSL.

Για να εγκαταστήσεις ένα πιστοποιητικό SSL, πρέπει να περάσεις από μια διαδικασία επικύρωσης που έχει οριστεί από ένα ανεξάρτητο Οργανισμό που ονομάζεται Αρχή Πιστοποιητικών (CA). Ανάλογα με τον τύπο του πιστοποιητικού, η ΑΠ επαληθεύει την ταυτότητα σου όπως και του οργανισμού σου. Μόλις αποδείξεις την ταυτότητά σου, ο ιστότοπός σου λαμβάνει ορατούς δείκτες εμπιστοσύνης στον browser (Secure, https://, λουκέτο) που εγγυώνται την ακεραιότητά του.

Όταν οι χρήστες τα βλέπουν, ξέρουν σε ποιον μιλάνε. Σκέψου το ως επαληθευμένους λογαριασμούς Twitter (verified Twitter accounts). Η μόνη διαφορά εδώ είναι ότι πρέπει να επαληθεύσεις την ταυτότητά σου για τον ιστότοπο αντί για τον λογαριασμό Twitter. Αυτή η επαλήθευση διασφαλίζει ότι κανένας απατεώνας δεν μπορεί να φτιάξει έναν ψεύτικο ιστότοπο που προσποιείται ότι είναι δικός σου για να υποκλέπτει ευαίσθητα δεδομένα ή/και χρήματα (Phishing). Έτσι, το SSL βοηθά τους χρήστες να οδηγούνται στον πραγματικό σου ιστότοπο, προστατεύει τους χρήστες από απάτες και ενισχύει τη φήμη σου.

4. Καλύτερη κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης

Το 2014, η Google έκανε αλλαγές στον αλγόριθμό της προκειμένου να δώσει το πάνω χέρι σε ιστότοπους με δυνατότητα HTTPS. Αυτό έχει φανεί σε διάφορες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από ειδικούς SEO σε όλο τον κόσμο. Μια τέτοια μελέτη που διεξήχθη από τον Brian Dean, ιδρυτή του Backlinko.com δείχνει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του HTTPS και της υψηλότερης κατάταξης στις μηχανές αναζήτησης. Ποιος δε θέλει να είναι στην πρώτη σελίδα της Google, σωστά;

5. Ικανοποιεί τα πρότυπα PCI/DSS

Εάν ο ιστότοπός σου ασχολείται με πληρωμές στο διαδίκτυο, πρέπει να συμμορφώνεστε με τα Πρότυπα ασφάλειας δεδομένων PCI (Βιομηχανία καρτών πληρωμής). Μεταξύ των 12 απαιτήσεων που δηλώνει η PCI, μία είναι να έχεις πιστοποιητικό SSL. Εάν δεν έχεις πιστοποιητικό SSL, ενδέχεται να υποστείς βαριές κυρώσεις από εταιρείες πιστωτικών καρτών.

6. Το SSL Βελτιώνει την εμπιστοσύνη των πελατών

Εκτός από την κρυπτογράφηση των δεδομένων, ένα πιστοποιητικό SSL συμβάλλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης των χρηστών στον ιστότοπό σου. Όταν ένας ιστότοπος διαθέτει πιστοποιητικό SSL, είσαι βέβαιος ότι τα δεδομένα σου είναι ασφαλή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ελεύθερα τον ιστότοπο και να τον επισκέπτεσαι ξανά χωρίς φόβο. Επίσης, κάνοντας κλικ στο πιστοποιητικό SSL, μπορείς να λάβεις τα ακριβή στοιχεία του οργανισμού εάν υπάρχει πιστοποιητικό OV ή EV.

7. Απαιτεί ταυτοποίηση ταυτότητας ασφαλείας

Το SSL απαιτεί από τους χρήστες να επαληθεύουν την ταυτότητά τους πριν εισάγουν πληροφορίες στον ιστότοπό σου, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο κλοπής ταυτότητας ή δόλιας αγοράς. Απαιτεί επίσης έλεγχο ταυτότητας προτού στείλεις ιδιωτικές πληροφορίες σε τρίτο μέρος. Για παράδειγμα, εάν ένας χρήστης πραγματοποιήσει μια πληρωμή μέσω του ιστότοπού σου και στη συνέχεια τοποθετήσεις αυτά τα χρήματα σε έναν τραπεζικό λογαριασμό, το SSL απαιτεί από την τράπεζα να ταυτοποιηθεί, για να διασφαλίσει ότι στέλνεις τα χρήματα στη σωστή εγκατάσταση.

Η ασφάλεια των δεδομένων είναι μια σημαντική ανάγκη της εποχής μας και  τα πιστοποιητικά SSL παρέχουν υψηλή ασφάλεια δεδομένων. Όσο μεγάλος ή μικρός κι αν είναι ο οργανισμός σου, ως ιδιοκτήτης είναι δική σου ευθύνη να προστατεύσεις τα δεδομένα του online επισκέπτη σου.

 Έτσι, για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τις προοπτικές ανάπτυξης που φέρνει η επισκεψιμότητα στον ιστότοπό σου, είναι καιρός να κρυπτογραφήσεις τα δεδομένα σου και να βοηθήσεις την ιστοσελίδα σου να μην επισημανθεί ως “μη ασφαλής” στους browsers των επισκεπτών σου.

Author

Συνιδρυτής της DNHOST, με πάθος για το διαδίκτυο, τη μουσική και τη φύση & συμβάλλει στη δημιουργία και βελτίωση των υπηρεσιών μας!

Write A Comment