Η PHP 8 στα πακέτα web hosting της DNHOST είναι γεγονός! Η έκδοση αυτή που κυκλοφόρησε στις 26 Νοεμβρίου 2020, είναι μια νέα κύρια έκδοση και φέρνει σημαντικές αλλαγές, καθώς και πολλές νέες δυνατότητες και βελτιώσεις απόδοσης και ασφάλειας. H PHP 8.1 που κυκλοφόρησε πρόσφατα δίνει επιπρόσθετη λειτουργικότητα και απόδοση και έρχεται πολύ σύντομα και αυτή στα πακέτα hosting μας.

Λειτουργίες της PHP 8 που αναβαθμίζουν την απόδοση

Η PHP τα τελευταία χρόνια, έγινε μια από τις πιο δυναμικά αναπτυγμένες γλώσσες προγραμματισμού. Η έκδοση 7 (ειδικά η 7.4) ώθησε την PHP προς την αυστηρά δακτυλογραφημένη (strictly typed) γλώσσα και εισήγαγε μια μεγάλη πνοή φρεσκάδας στην ίδια την PHP.

Το ίδιο ισχύει και για την PHP 8, η οποία παραμένοντας φρέσκια και σύγχρονη, δημιουργεί νέους τρόπους χρήσης της γλώσσας και περιλαμβάνει πολλές νέες, εύχρηστες δυνατότητες, όπως:

  • Attributes,
  • Constructor Property Promotion,
  • Match Expressions,
  • Union Types,
  • Named Arguments,
  • Nullsafe Operator,
  • Mixed type,
  • Just In Time Compilation.

 

PHP JIT (Just in Time Compiler)

Το πιο πολυσυζητημένο και αξιόλογο χαρακτηριστικό που έρχεται με την PHP 8 είναι ο μεταγλωττιστής Just-in-time (JIT). Τι είναι ο JIT;

Ο PHP JIT υλοποιείται ως σχεδόν ανεξάρτητο μέρος της OPcache. Μπορεί να ενεργοποιηθεί/απενεργοποιηθεί κατά το χρόνο μεταγλώττισης (compilation) της PHP και κατά το χρόνο εκτέλεσης. Όταν είναι ενεργοποιημένος, ο εγγενής κώδικας των αρχείων PHP αποθηκεύεται σε μια πρόσθετη περιοχή της κοινόχρηστης μνήμης OPcache και τα op_array→opcodes[].handlers διατηρούν δείκτες στα σημεία εισόδου του κώδικα JIT.

Αν και ο JITC δε θα έχει σχεδόν καμία επίδραση στην απόδοση σε τυπικές εφαρμογές web, η πραγματική ώθηση της απόδοσης συμβαίνει σε μεγάλους και πολύπλοκους υπολογισμούς. Ανοίγει επίσης την πόρτα για νέα πεδία χρήσης της PHP, πχ η τεχνητή νοημοσύνη.

 

Βελτίωση απόδοσης από PHP 7.4 σε PHP 8

Ένα παράδειγμα αύξησης της ταχύτητας στην PHP 8 είναι ότι το WordPress μπορεί να χειριστεί 18,4% περισσότερα αιτήματα ανά δευτερόλεπτο από ότι στην PHP 7.4. Επιπλέον, το Laravel στην PHP 8.0 μπορεί να εκτελέσει 8,5% περισσότερα αιτήματα ανά δευτερόλεπτο από την PHP 7.3, αν ο ιστότοπος ή η εφαρμογή σου είναι απολύτως συμβατά με την PHP 8.0. Αυτό δείχνει ότι η ταχύτητα επεξεργασίας και μεταγλώττισης της PHP 8 είναι υψηλότερη σε σύγκριση με προηγούμενες εκδόσεις. Η PHP8 είναι περίπου 18,5% ταχύτερη από την PHP 7.4.

Η PHP 8 έφερε ευκολία στις μεθόδους και τη δομή της κωδικοποίησης, αλλά και βελτιστοποίησε τον χρόνο μεταγλώττισης (compile) του κώδικα αντί του χρόνου εκτέλεσης (runtime), με αποτέλεσμα την ταχύτερη απόδοση της πλατφόρμας. Οι μικρές ενημερώσεις στη διεπαφή χρήστη έχουν επίσης δώσει στη γλώσσα μεγαλύτερη αξία και αλληλεπίδραση με τον χρήστη.

 

Συμβατότητα παλαιότερου κώδικα με την PHP 8

Αν η εφαρμογή σου είναι ενημερωμένη και συμβατή με τις νέες εκδόσεις της PHP, η αναβάθμιση δεν θα πρέπει να είναι πολύ δύσκολη, επειδή οι περισσότερες από τις αλλαγές που σπάνε τον κώδικα, είχαν καταργηθεί στο παρελθόν στις εκδόσεις της PHP 7.x.

Ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες που είχαν καταργηθεί στην PHP 7.x έχουν καταργηθεί πλήρως. Αυτά περιλαμβάνουν:
  • Η μεταβλητή $php_errormsg
  • Η λειτουργία  create_function()
  • Η οδηγία ini mbstring.func_overload
  • O τύπος real
  • Η οδηγία ini allow_url_include
  • Η λειτουργία restore_include_path()
  • Η λειτουργία each()

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ρίξεις μια ματιά στην πλήρη λίστα των αλλαγών (πχ union types PHP 8.0) στο έγγραφο ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ.

WordPress και PHP 8

Το WordPress 5.7 είναι πιο σταθερό με την PHP 8.0, καθώς αυτή η έκδοση έχει ήδη διορθώσεις συμβατότητας με PHP 8, όπως, για παράδειγμα, η κατάργηση του @ operator, που δεν αποσιωπά πλέον τα fatal errors. Τα πιο δημοφιλή WordPress plugins έχουν ήδη διορθώσεις συμβατότητας.

Αν κάποιο theme ή plugin αποδειχτεί ότι δεν δουλεύει σωστά ή καθόλου με την PHP 8 τότε επικοινώνησε  με την ομάδα υποστήριξης του θέματος ή της προσθήκης και ενημέρωσε τους για τα ζητήματα συμβατότητας ώστε να τα διορθώσουν.

 

Πώς αλλάζεις έκδοση PHP στο Plesk Οbsidian

Για να αλλάξεις έκδοση PHP στα πακέτα web hosting της DNHOST συνδέσου στον πίνακα ελέγχου του πακέτου φιλοξενίας σου (Plesk panel), επίλεξε την επιθυμητή συνδρομή hosting, πάτησε στο domain που θέλεις να αλλάξεις έκδοση PHP (Domains > πχ mydomain.gr) και πάτησε στην επιλογή PHP Settings.
Στην επόμενη σελίδα (PHP Settings) που θα ανοίξει στο πεδίο PHP support διάλεξε την επιθυμητή έκδοση της PHP από το κυλιόμενο μενού και στο τέλος της σελίδας πάτησε το ΟΚ.

Η PHP θα αλλάξει μέσα σε λίγα λεπτά στην έκδοση που επίλεξες.

Αναλυτικότερες πληροφορίες για τις νέες δυνατότητες και χαρακτηριστικά που φέρνουν η PHP 8 και PHP 8.1 μπορείτε να βρείτε σε αυτό και αυτό το άρθρο:

Αν είσαι κάτοχος cloud VPS ή dedicated server, τότε μπορούμε να εγκαταστήσουμε την PHP 8, 8.1 κ.α. κατόπιν αιτήματος σου προς το τμήμα υποστήριξης μας.

Απόλαυσε λοιπόν την νέα έκδοση PHP 8 και την PHP 8.1 στα πακέτα web hosting της DNHOST!

Author

Συνιδρυτής της DNHOST, με πάθος για το διαδίκτυο, τη μουσική και τη φύση & συμβάλλει στη δημιουργία και βελτίωση των υπηρεσιών μας!

Write A Comment