joomla-hosting
Η κοινότητα του open source συστηματος διαχείρισης περιεχομένου Joomla κυκλοφόρησε την έκδοση 1.6 πρόσφατα, 3 χρόνια μετά το 1.5. Μαζί με το WordPress και το Drupal, Joomla συνθέτουν την ομάδα των “τριών μεγάλων” open source εφαρμογών CMS.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από το W3Techs, το Joomla έχει το 2,6 % του web και το 11% της αγοράς CMS και χρησιμοποιείται από εταιρείες όπως το eBay, την Citibank, την General Electric κ.α. Με το Joomla 1.6, ο στόχος ήταν να καταστήσουν το πακέτο πιο φιλικό προς το χρήστη και πιο ισχυρό από άποψη δυνατοτήτων κι απόδοσης.

Η ομάδα του Joomla θα υιοθετήσει μια στρατηγική παραγωγής νέων εκδόσεων ανά εξάμηνο, έτσι ώστε οι χρήστες να μην περιμένουν πια για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Το Joomla ακόμη δεν έχει καταφέρει να συμβαδίσει με το WordPress στην ευκολία χρήσης, αλλά ως CMS μπορεί να είναι πολύ πιο ισχυρό.
Παραθέτουμε λοιπόν μερικά από τα μεγάλα νέα χαρακτηριστικά του Joomla 1.6:

Ο διαχειριστής χρηστών του Joomla έχει αντικατασταθεί με μια νέα λίστα ελέγχου πρόσβασης (ACL) που επιτρέπει στους διαχειριστές να έχουν πιο λεπτομερή έλεγχο κατά τη δημιουργία ομάδων χρηστών και τα δικαιώματα των χρηστών που παρέχουν σε διάφορες περιοχές του ιστότοπου. Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση, δεδομένου ότι Joomla χρησιμοποιείται συχνά σε intranet.

Όπως το WordPress έχει ένα ενσωματωμένο plugin manager για την αυτόματη ενημέρωση των πρόσθετών του, έτσι πλέον και το Joomla διαθέτει την πολύ χρήσιμη αυτή λειτουργία, απλοποιώντας τη δουλειά για τους διαχειριστές sites που έχουν να διαχειριστούν πολλά sites ταυτόχρονα.

Με τα Template Styles, οι σχεδιαστές-προγραμματιστές sites μπορούν να κάνουν παραλλαγές του ίδιου προτύπου και να το εφαρμόσουν σε συγκεκριμένα τμήματα ή σελίδες του Joomla site, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στην αναβάθμιση του και γενικότερα στο συνολικό σχεδιασμό του.

Καλύτερη διαχείριση των πολυμέσων, όπου προστίθεται η δυνατότητα εισαγωγής πολλαπλών αρχείων.

Για τους προγραμματιστές που παρέχουν διαφορετικές επεκτάσεις που διασυνδέονται μεταξύ τους,  τα Πακέτα εγκαταστάσεων, τους επιτρέπουν τη δημιουργία ενος μοναδικού πακέτου που θα εγκαταστήσει ταυτόχρονα πολλές επεκτάσεις.

Με την αφαίρεση των ενοτήτων (sections), μπορείτε να δημιουργήσετε απεριόριστες υπο-κατηγορίες (με απεριόριστο βάθος) για την τελική ιεράρχηση και τον έλεγχο της ταξινομίας.

Κατεβάστε την πλήρη έκδοση που είναι διαθέσιμη εδώ.

Το Joomla 1.6 δεν είναι μια απλή αναβάθμιση της 1.5, άλλα μια νέα έκδοση που χρησιμοποίησε ως βάση την 1.5, μιας και τα περισσότερα τμήματα του κώδικα ξαναγράφτηκαν από την αρχή.  Για να αναβαθμίσετε λοιπόν το Joomla σας, θα πρέπει να κάνετε μεταφορά από την 1.5 στην 1.6, όπως έγινε και με την μετάβαση από την 1.0.x στην 1.5.0.

Για την μετάβαση προς στο νέο Joomla 1.6, δεν υπάρχει άμεση ανάγκη να γίνει, ούτε κάποιος λόγος ασφαλείας και η έκδοση 1.5 θα συνεχίζει να υποστηρίζεται για τουλάχιστον 2 χρόνια ακόμη. Θα προτείναμε να αφήσετε να περάσει ένα 6μηνο για να ωριμάσει η νέα έκδοση και να μεταβείτε έπειτα στη νέα έκδοση.

Εσείς έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ το Joomla κατά την ανάπτυξη ενός site; Ποια είναι η γνώμη σας για αυτό το CMS; Ενημερώστε μας αφήνοντας ένα σχόλιο!

Author

Συνιδρυτής της DNHOST, με πάθος για το διαδίκτυο, τη μουσική και τη φύση & συμβάλλει στη δημιουργία και βελτίωση των υπηρεσιών μας!

Write A Comment