Ταχύτερο & ασφαλέστερο WordPress με CDN

Δωρεάν CDN για WordPress; Τι είναι αυτό και πώς μπορεί να βοηθήσει τον ιστότοπο μου; Καλές ερωτήσεις. Ας δούμε τις απαντήσεις σε αυτό το αναλυτικό άρθρο!

Τι είναι το CDN (Content Delivery Network); 

Με απλά λόγια, το CDN σημαίνει Δίκτυο Παράδοσης Περιεχομένου και είναι ένα σύμπλεγμα διακομιστών (servers) που είναι διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο, το οποίο μπορεί να χειριστεί αποτελεσματικά και εύκολα μεγάλους όγκους κίνησης. Καθένας τους διαθέτει ένα αντίγραφο των στατικών αρχείων του ιστοτόπου σου, όπως αρχεία JavaScript, CSS, PDF και εικόνες.

Έτσι οι επισκέπτες σου από διαφορετικά μέρη του κόσμου μπορούν να έχουν πρόσβαση στο website σου πιο γρήγορα, επειδή η γεωγραφική απόσταση είναι μειωμένη και ο φόρτος/αιτήματος προς τον server φιλοξενίας σου ελαχιστοποιείται.

Όταν το site σου δεν είναι πολύ δημοφιλές, ο εξυπηρετητής σου μπορεί να εξυπηρετεί το περιεχόμενό σου χωρίς να φτάνει στα όρια της CPU/RAM/IO του πακέτου φιλοξενίας σου. Όμως, καθώς η επισκεψιμότητα αυξάνεται, οι σελίδες θα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για φόρτωση, κάτι που είναι άσχημα νέα όταν αντιμετωπίζεις ένα κοινό με υψηλές προσδοκίες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι μεγαλύτεροι χρόνοι φόρτωσης ιστοσελίδας κοστίζουν ενώ οι μικρότεροι χρόνοι φόρτωσης σελίδας κερδίζουν χρήματα, πολλές φορές πάρα πολλά!

Ας δούμε λοιπόν πως ένα δωρεάν CDN για το WordPress site σου, θα σε βοηθήσει να κρατήσεις τους επισκέπτες σου περισσότερο ικανοποιημένους.

 

Τα καλύτερα δωρεάν CDN για ιστότοπους WordPress

1. Cloudflare

Άνδρας δουλεύει από το σπίτι του, πάνω σε ιστότοπο WordPress που λειτουργεί με την υποστήριξη του δωρεάν CDN της Cloudflare

 

Η Cloudflare είναι μια δημοφιλής δωρεάν υπηρεσία CDN και ασφάλειας ιστότοπων με ένα τεράστιο παγκόσμιο δίκτυο. Διαθέτει διακομιστές αιχμής CDN σε περισσότερες από 200 πόλεις σε 90+ χώρες, γεγονός που το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια δίκτυα CDN που θα βρείς.

Το Cloudflare μπορεί επίσης να προβάλλει όλο το στατικό περιεχόμενο του ιστότοπου σου μέσω της δωρεάν υπηρεσίας CDN, όπως εικόνες, αρχεία CSS/JavaScript, συνημμένα αρχεία και άλλα.

Η Cloudflare πέρα από CDN, είναι και μια υπηρεσία αντίστροφης μεσολάβησης διακομιστή (reverse proxy) και ασφάλειας ιστότοπου. Εσύ απλά αλλάζεις τους διακομιστές DNS του domain σου και στη συνέχεια, η Cloudflare θα χειριστεί την κατεύθυνση της επισκεψιμότητας στον ιστότοπο σου.

Ως μέρος της καθοδήγησης της επισκεψιμότητας, είναι σε θέση να φιλτράρει κακούς bots και κακόβουλους παράγοντες για την προστασία του ιστότοπου σου. Μπορεί επίσης να παρέχει ένα δωρεάν πιστοποιητικό SSL για να σου προσφέρει αυτό το πολυπόθητο ενεργοποιημένο λουκέτο στη γραμμή URL του προγράμματος περιήγησης σου.

 

2. Optimole

Βελτίωση ταχύτητας φόρτωσης WordPress με το δωρεάν CDN για εικόνες, Optimole

Το Opimole είναι μια συνολική λύση για τη βελτιστοποίηση των εικόνων του WordPress ιστότοπου σου και στη συνέχεια, την ταχεία προβολή αυτών των εικόνων μέσω του παγκόσμιου CDN Amazon CloudFront (υπηρεσία CDN με 40 παγκόσμιες τοποθεσίες)… δωρεάν!

Το Optimole είναι κάτι παραπάνω από ένα CDN, μιας και σε βοηθάει να: 

  • Αλλάξεις και να προσαρμόσεις το μέγεθος των εικόνων σου στην καλύτερη δυνατή ανάλυση με βάση το μέγεθος της συσκευής κάθε επισκέπτη. 
  • Συμπιέσεις τις εικόνες σου με συμπίεση lossy ή lossless. 
  • Προσθέσεις υδατογραφήματα στις εικόνες σου για να αποφύγεις την κλοπή τους. 
  • Μετατρέψεις τις εικόνες σου σε μορφή WebP. 
  • Να φορτώνεις ασύγχρονα τις εικόνες σου (lazy load).

 

Το μόνο που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι το Optimole είναι απλώς ένα CDN μόνο για εικόνες, δε λειτουργεί ως CDN για άλλα στατικά αρχεία στον ιστότοπο σου, όπως τα αρχεία CSS και JavaScript.

 

3. Jetpack Site Accelerator

Το Jetpack μεταξύ άλλων επιταχύνει ιστότοπους WordPress

 

Το Jetpack είναι ένα δημοφιλές plugin WordPress από την Automattic, την εταιρεία πίσω από το WordPress.com και το WooCommerce, έχει πολλές δυνατότητες, αλλά στην προκειμένη μας ενδιαφέρει μόνο το Site Accelerator.

Με το Site Accelerator ενεργό, μπορείς να προβάλλεις όλο το στατικό περιεχόμενο της ιστοσελίδας σου (εικόνες, αρχεία CSS, αρχεία JavaScript και άλλα) μέσω του δικτύου παγκόσμιων διακομιστών του WordPress.com.

Παρόλο που είναι φοβερό να έχεις ένα δωρεάν CDN για όλα τα αρχεία του WordPress  σου, υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα που πρέπει να θυμάσαι: 

  • Εάν δε θέλεις να χρησιμοποιήσεις τις άλλες λειτουργίες του Jetpack, μπορεί να το βρεις ότι είναι αρκετά “βαρύ”.
  • Δεν μπορείς να “εκκαθαρίσεις” την προσωρινή μνήμη CDN, δηλ. δεν μπορείς να επεξεργαστείς μια εικόνα αφού μπει στη cache του CDN. Αντ ‘αυτού, πρέπει να ανεβάσεις ένα νέο αρχείο με διαφορετική ονομασία.
  • Το δίκτυο των διακομιστών του δεν είναι τόσο μεγάλο όσο της Cloudflare ή του CloudFront CDN που χρησιμοποιεί το Optimole, αν και εξακολουθεί να προσφέρει βελτίωση σε σχέση με τη μη χρήση CDN.

 

4. QUIC.cloud

 

Το QUIC.cloud είναι το πρώτο και μοναδικό CDN επιτάχυνσης ειδικά για ιστότοπους WordPress, επιτρέποντάς τους να μειώσουν εύκολα και αποτελεσματικά τους χρόνους φόρτωσης τους για τους επισκέπτες τους σε όλο τον κόσμο.

Φτιάχτηκε από την LiteSpeed Technologies Inc., κατασκευάστρια του ισχυρότερου κι ασφαλέστερου web server στον κόσμο, του LiteSpeed, που χρησιμοποιεί αποκλειστικά στην Ελλάδα η DNHOST στις web hosting υπηρεσίες της πάνω από 10 χρόνια τώρα.

Η χρήση του QUIC.cloud δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να φορτώνουν οι WordPress ιστότοποι τους πιο γρήγορα από ποτέ, αποθηκεύοντας εκεί προσωρινά τις σελίδες που δημιουργούνται από το WordPress και πόρους τρίτων, όπως CSS, JS και αρχεία εικόνων.

Το QUIC.cloud χρησιμοποιεί το ευφυές σύστημα προσωρινής αποθήκευσης LSCache, καθιστώντας το, τη μοναδική υπηρεσία CDN που μπορεί να αποθηκεύσει με ακρίβεια δυναμικές σελίδες (σελίδες που μπορούν να αλλάζουν συχνά).

Το LSCache για WordPress ξέρει πότε να καθαρίζει και να συγχρονίζει αυτόματα τα δεδομένα στο QUIC.cloud, δίνοντάς του το πλεονέκτημα έναντι όλων των άλλων παρόχων CDN.

Το QUIC.cloud παρέχει όμως και άλλες χρήσιμες τεχνολογίες αιχμής και υπηρεσίες για να επιταχύνει τον WordPress ιστότοπό σου, όπως:

Το QUIC.cloud βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο beta και προσφέρεται δωρεάν. 

 

Ποιο είναι το καλύτερο δωρεάν CDN για χρήστες WordPress; 

Το καλύτερο δωρεάν CDN για χρήστες WordPress εξαρτάται από το τι ακριβώς θέλεις να προβάλλεις μέσω του CDN. 

Εάν έχεις ιστότοπο με μεγάλες εικόνες και κατά κύριο λόγο θέλεις να προβάλλεις αρχεία εικόνας μέσω του CDN σου, δοκίμασε το Optimole. Εκτός από τη δωρεάν παροχή ενός ισχυρού (και premium) CDN από το Amazon CloudFront, το Optimole μπορεί επίσης να βελτιστοποιήσει τις εικόνες σου με διάφορους άλλους τρόπους, όπως συμπίεση και προσαρμοστικά μεγέθη εικόνας. 

Από την άλλη πλευρά, εάν ψάχνεις μια δωρεάν υπηρεσία CDN για τη διαχείριση όλων των στατικών αρχείων σου, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων CSS και JavaScript, τότε η Cloudflare είναι ιδανική. Όχι μόνο διαθέτει ένα τεράστιο παγκόσμιο δίκτυο, αλλά διαθέτει και πολλούς άλλους βολικούς τρόπους απόδοσης και ενίσχυσης της ασφάλειας.

Αν το site σου φιλοξενείται στην DNHOST τότε μπορείς να δοκιμάσεις και το QUIC.cloud και να πετύχεις αξεπέραστες ταχύτητες φόρτωσης.

Εάν το θεωρείς πολύ περίπλοκο για να αλλάξεις τους name servers σου ώστε να οδηγούν στη Cloudflare, το Jetpack Site Accelerator προσφέρει έναν απλούστερο τρόπο για να ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς ένα ολοκληρωμένο CDN. 

Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι το να αφιερώσεις χρόνο για να ρυθμίσεις το Cloudflare εξακολουθεί να είναι η καλύτερη διαδρομή σου, καθώς το Cloudflare διαθέτει μεγαλύτερο παγκόσμιο δίκτυο και είναι πιο ευέλικτο. 

Τέλος, υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις την απόδοση του WordPress από τη χρήση μιας υπηρεσίας CDN. Έτσι, μόλις ρυθμίσεις το CDN σου, ρίξτε μια ματιά στις άλλες αναρτήσεις μας σχετικά με τον τρόπο επιτάχυνσης του WordPress: 

Βελτίωση ταχύτητας WordPress με 7 κινήσεις

Ταχύτερο WordPress hosting με Litespeed

Author

Συνιδρυτής της DNHOST, με πάθος για το διαδίκτυο, τη μουσική και τη φύση & συμβάλλει στη δημιουργία και βελτίωση των υπηρεσιών μας!

Write A Comment