Το site σου φορτώνει αργά; Πριν καταλήξεις ότι είναι θέμα του server ή του web hosting , κάνε αυτές τις ενέργειες για να βελτιώσεις την ταχύτητα του site σου.

Γιατί αργεί να φορτώσει το site μου;

Η αργοπορία μπορεί να οφείλεται σε έναν από τους παρακάτω λόγους:

1. Μεγάλη επισκεψιμότητα στο site.
2. Χρήση cpu απο συγκεκριμενες λειτουργίες του site σου (πχ φόρτωση μεγάλων εικόνων ή scripts, cron jobs, wget).
3. Μεγάλη επίσκεψη απο bots.
4. Κακή διαχείριση των πόρων απο την εφαρμογή σου.

 

Πως να βελτιώσω την ταχύτητα του site μου;

Κάντε διαγνωστικούς ελέγχους στο site σου με τα:

– http://gtmetrix.com/
http://tools.pingdom.com/fpt/
http://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/
http://yslow.org/
– http://www.webpagetest.org/

 

Θα σου δείξουν τί ακριβώς πρέπει να κάνετε!

Το πιθανότερο είναι η σελίδα σου να είναι πάνω από 1ΜΒ και να κάνει δεκάδες κλήσεις (requests) προς την mysql ή εξωτερικές πηγές.
Eπίσης θα σου προταθεί να μειώσετε το μέγεθος των εικόνων σου (JPEGminiYahoo Smush.it, JPEG 101: A Crash Course Guide on JPEG, Optimizing PNG images), να συμπιέσετε τα CSS σου (CleanCSS) και τα Javascripts σου (jscompress, javascript compressor).

Παράλληλα με τις συστάσεις των παραπάνω εργαλείων, προχωρήστε και με τις παρακάτω ενέργειες:

  1. Αναβαθμίστε την εφαρμογή σου πχ WordPress, Joomla και τα plugins/themes σου, στην τελευταία τους έκδοση.
  2. Διαχειριστείτε το ρυθμό επίσκεψης και σάρωσης του site σου από τα Google bots και Bing bots μέσω τoυ robots.txt και των αντίστοιχων web master tools (Google και Bing).
  3. Eγκαταστήστε το zb block αν είναι εφικτό για αποτροπή κατάχρησης των πόρων του server σου από κακόβουλα bots (για κάθε PHP/MYSQL site).
  4. Ελέγξτε την κατανάλωση πόρων από τις λειτουργίες και τον κώδικα του site σου (κακογραμμένα scripts, μεγάλα mysql queries, συχνά ή απαιτητικά cron jobs, μεγάλα wgets κτλ).
  5. Mειώστε το μέγεθος της αρχικής σελίδας σου κάτω από τα 500ΚΒ-1ΜΒ και τις κλήσεις που κάνει σε 10-30.

 

Μήπως είναι κάτι παροδικό;

Αν πιστεύετε οτι είναι κατι προσωρινό, θα πρέπει να κάνετε άμεση εκκαθαριση της cache του Περιηγητή και του δικτυου σου  κι έπειτα, επανεκκίνηση η/υ και μόντεμ σου. Επίσης, μπορεί να έχετε αργό υπολογιστή (μικρή CPU/RAM, γεμάτο δίσκο, παλαιότερο λειτουργικό ή περιηγητή ), προβληματική σύνδεση στο διαδίκτυο, κατεβάζετε ταυτόχρονα αρχεία από το ίντερνετ ή τρέχετε παράλληλα και άλλες εφαρμογές στον Η/Υ σου ή έχετε πολλά παράθυρα ανοιχτά στον περιηγητή σου.

 

Author

Συνιδρυτής της DNHOST, με πάθος για το διαδίκτυο, τη μουσική και τη φύση & συμβάλλει στη δημιουργία και βελτίωση των υπηρεσιών μας!

4 Comments

    • Το μέγεθος της σελίδας θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά και από 9.9 MB που είναι τώρα, να πέσει στα 1.5 MB. Συμβουλεύσου τα διαγνωστικά εργαλεία που προτείνουμε στο άρθρο (πχ το http://tools.pingdom.com/fpt/) και κάνε τις προτεινόμενες αλλαγές/επεμβάσεις. Πχ το Pingdom Tool, στο Size Analysis δείχνει ότι η αρχική σου αποτελείται από: Εικόνες: 7.0 MB, Scripts: 1.2 MB, CSS: 1.0 MB, HTML: 555.5 kB.. Άρα και μόνο τις εικόνες να συμπιέσεις περισσότερο (ή και να χρησιμοποιήσεις λιγότερες), θα πετύχεις ήδη αρκετά. Για πιο συγκεκριμένες συστάσεις ή αν χρειαστείς επαγγελματική συνδρομή, μπορείς να συνεργαστείς με κάποιο web developer.

  1. Δημητρίου Μιχάλης Reply

    Τα γνωστά CMS δυστυχώς καταναλώνουν αρκετά τους πόρους του server και χρησιμοποιούν πολλές κλήσεις στη βάση δεδομένων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ταχύτητα της ιστοσελίδας. Η ταχύτητα παίζει ρόλο στην κατάταξη της σελίδας στις μηχανές αναζήτησης, αλλά φυσικά έχει επίδραση και στην εμπειρία του χρήστη, ειδικά όταν μπαίνει από κινητές συσκευές.

  2. Πάρα πολύ χρήσιμο το αρθρο!!Θα προχωρησω με τις ενεργειες που προτείνετε αμεσα!

Write A Comment