ασφαλείς online αγορές
ασφαλείς online αγορές


Παρ’ όλο που με τις αγορές μας μέσω internet από τον υπολογιστή μας ή το κινητό μας τηλέφωνο γλυτώνουμε χρόνο και χρήμα, ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων, κανένας τέτοιου είδους φόβος για ηλεκτρονικές απάτες και προσπάθειες υποκλοπής στοιχείων καρτών, δεν θα πρέπει να μας κρατήσει μακριά από το διαδίκτυο και τις ευκολίες που μας παρέχει.

Ακoλουθώντας κάποια βασικά βήματα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τις διαδικτυακές μας αγορές με ασφάλεια:

Έλεγχος γνησιότητας της διεύθυνσης του site (URL)

Εάν ακολουθείτε οποιοδήποτε link που έχετε δεχθεί μέσω e-mail και σας οδηγεί σε κάποιο προϊόν για αγορά, θα πρέπει να ελέγξετε εάν η διεύθυνση URL στο email ταιριάζει με τη διεύθυνση που εμφανίζεται αν βάλετε τον κέρσορα του ποντικιού σας πάνω στη διεύθυνση αυτή και εν συνεχεία στη διεύθυνση που εμφανίζεται στον Πλοηγό σας. Εάν υπάρχει ασυμφωνία τότε οι πιθανότητες να βρίσκεστε σε ιστοσελίδα που κάνει  phising (ηλεκτρονικό ψάρεμα) είναι κάτι παραπάνω από αυξημένες.

Χρήση ασφαλούς σύνδεσης με το διακομιστή συναλλαγών (HTTPS)

Πριν συμπληρώσετε μια φόρμα αγοράς με τα προσωπικά σας στοιχεία, θα πρέπει να ελέγχετε τη γραμμή διευθύνσεων στον browser που χρησιμοποιείτε και να βεβαιωθείτε ότι το URL αρχίζει με HTTPS (και όχι με HTTP) και ει δυνατόν να εμφανίζεται και η επωνυμία της εταιρίας που διατηρεί το site (πχ δείτε την πράσινη σήμανση στο site μας https://dnhost.gr.

Ασφαλείς συναλλαγές στo site της dnhost
Ασφαλείς συναλλαγές στo site της dnhost

Με αυτόν τον τρόπο θα διαπιστώσετε εάν και κατά πόσο βρίσκεστε σε ασφαλή ιστοσελίδα και να κρίνετε εσείς πλέον εάν θα πρέπει να πραγματοποιήσετε την αγορά.

Χρήση πιστωτικής κάρτας

Κάτι που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι χρήστες είναι ότι δεν είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε χρεωστικές κάρτες για τις διαδικτυακές μας αγορές. Σε περίπτωση παραβίασης η χρεωστική κάρτα ενδέχεται να εμφανίσει στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού με τον οποίο συνδέεται. Είναι προτιμότερο επομένως να χρησιμοποιούμε την πιστωτική μας κάρτα σε ασφαλείς ιστοσελίδες.

Aσφαλή Στοιχεία εισόδου λογαριασμών

Θα πρέπει σε κάθε λογαριασμό που ανοίγετε για να πραγματοποιήσετε τις διαδικτυακές σας αγορές να χρησιμοποιείτε διαφορετικό και ΑΣΦΑΛΗ κωδικό πρόσβασης και διαφορετικό όνομα χρήστη. Χρησιμοποιώντας τα ίδια στοιχεία υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδεχόμενο εάν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση έστω και σε έναν από τους λογαριασμούς σας, να αποκτήσει πρόσβαση και στους υπόλοιπους. Τα πιο συχνά αδύναμα passwords -που δεν πρέπει  ποτέ να χρησιμοποιείτε- είναι: 123456, password, 12345678, lifehack, qwerty, abc123, 111111, monkey, consumer, 12345, letmein, και trustno1.

Έλεγχος της κίνησης των τραπεζικών λογ/σμών και καρτών σας

Καλό είναι να ελέγχετε την κίνηση των πιστωτικών καρτών σας και των τραπεζικών σας λογαριασμών τακτικά για να είστε διασφαλισμένοι και να αναφέρετε οτιδήποτε παράξενο εντοπίσετε στην τράπεζά σας.

Το να είμαστε προσεκτικοί σε οποιαδήποτε κίνηση πραγματοποιούμε στο διαδίκτυο, αποτελεί την πρώτη και σημαντικότερη γραμμή άμυνας και τη βάση στη διαδικτυακή ασφάλεια. Aπό εκεί κι έπειτα είναι στην ευθύνη του κατόχου του site από το οποίο πρόκειται να αγοράσουμε, να τηρεί υψηλούς κανόνες ασφαλείας και να φιλοξενείται σε ασφαλές περιβάλλον.

Χρόνια Πολλά και Καλές Αγορές!

[via]

Author

Συνιδρυτής της DNHOST, με πάθος για το διαδίκτυο, τη μουσική και τη φύση & συμβάλλει στη δημιουργία και βελτίωση των υπηρεσιών μας!

Write A Comment