wikileaks
wikileaks

Στη διεύθυνση wikileaks.enet.gr μπορείτε να διαβάσετε το σύνολο των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο Wikileaks, συμπεριλαμβανομένων των τηλεγραφημάτων που προέρχονται στη συντριπτική τους πλειονότητα από πρεσβείες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.

Μετά τη δημοσιοποίηση των τηλεγραφημάτων, το Wikileaks δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από την Αμερικάνικη Κυβέρνηση. Η Amazon, που φιλοξενούσε τις σελίδες του Wikileaks, επικαλέστηκε προβλήματα ασφαλείας που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις εναντίον του wikileaks.org  και προχώρησε στην “έξωσή” του. Το ίδιο έκανε και η EveryDNS, που εξυπηρετούσε τα DNS του wikileaks.org, με αποτέλεσμα το τελευταίο να παραμείνει εκτός δικτύου για πολλές ώρες. Το Paypal, η Visa και η Mastercard που δρομολογούσαν δωρεές προς το WL.

Όλα αυτά ήταν η αιτία του κυβερνοπολέμου που εξαπέλυσε η ομάδα hack-τιβιστών εναντίον των προαναφερθέντων αλλά και της δίωξης που υφίσταται ο Ασάνζ, ιδρυτής του WL.

Η Apple αφαίρεσε μια ανεπίσημη εφαρμογή του Wikileaks για το iPhone, iPod Touch και iPad από το App Store, επειδή παραβίαζε τις κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη λογισμικού.

Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε αρχικά με την ενεργοποίηση ενός κόμβου στην Ελβετία. Παράλληλα οι διαχειριστές του Wikileaks απηύθυναν πρόσκληση στη διαδικτυακή κοινότητα για τη δημιουργία mirror sites (δηλαδή κόμβων που λειτουργούν ως πιστά αντίγραφα του βασικού site).

Πρόκειται για μια παλιά τεχνική που χρησιμοποιείται στο διαδίκτυο προκειμένου η ίδια πληροφορία να διοχετεύεται ταυτόχρονα από πολλές διαφορετικές πλευρές. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η απρόσκοπτη παροχή των πληροφοριών υπό, πρακτικά, οποιεσδήποτε συνθήκες.

To mirror site του enet.gr τροφοδοτείται αυτόματα από τους διαχειριστές του Wikileaks. Υπολογίζεται πως σε όλο τον κόσμο λειτουργούν περισσότερα από 2.100 mirror sites του Wikileaks.

Author

Συνιδρυτής της DNHOST, με πάθος για το διαδίκτυο, τη μουσική και τη φύση & συμβάλλει στη δημιουργία και βελτίωση των υπηρεσιών μας!

Write A Comment