To ίδρυμα Mozilla απασχολείται ιδιαίτερα με το πως ο κόσμος θα μπορεί μέσα από το internet να βρει και να πληρώσει για τις διαρκώς αυξανόμενες διαδικτυακές εφαρμογές μέσα από τους σύγχρονους Web browsers. Προσφατα, το ίδρυμα Mozilla ανακοίνωσε τις σκέψεις του για δημιουργία τεχνολογίας ενός ανοικτού οικοσυστήματος διαδικτυακών εφαρμογών για την αναζήτηση, εύρεση, διαχείριση και διαμοιρασμό των Web apps.

“Το Ανοικτό Δίκτυο είναι μια καλή πλατφόρμα για πλούσιες σε περιεχόμενο και δυνατότητες web εφαρμογές και θα γινόταν ακόμη καλύτερο αν είχε πρόσθετες δυνατότητες όπως να διευκολύνει την ανακάλυψη, την απόκτηση, την εγκατάσταση και τη χρήση των εφαρμογών web, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα κέρδους στους προγραμματιστές,”  είπε ο Jay Sullivan, ο αντιπρόεδρος των προϊόντων του Mozilla, σε ένα δημοσίευμα στο ιστολόγιο ανακοινώνοντας το εγχείρημα.

Είναι σίγουρα μια απάντηση στο Chrome Web Store, που η Google λανσάρει για να υποστηρίξει το λειτουργικό της Chrome OS και τον Πλοηγό της Chrome. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο είχαν διαταραχθεί μετά την κυκλοφορία του browser Chrome μιας και εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι η συνεχής άνοδος του Chrome στην αγορά των browsers απειλεί τη βιωσιμότητα του Mozilla Firefox. Η Mozilla δε θέλει να αφήσει την Google να πάρει τον έλεγχο και της νέας αγοράς των web apps και για αυτό το λόγο θέλει να την ανοίξει πλήρως για όλους αν και το σχέδιο του Mozilla είναι έμμεσo, το να παρέχει στους ενδιαφερόμενους με τα εργαλεία για να φτιάξουν ένα κατάστημα web εφαρμογών και όχι η προσφορά ενός δικού του καταστήματος, όπως δηλώθηκε στο FAQ του.

Το ίδρυμα Mozilla έχει οραματιστεί αρκετές λειτουργίες για αυτή την τεχνολογία, πχ ότι θα προσέφερε τη δυνατότητα ανεύρεσης και αγοράς  Open Web Apps φτιαγμένων με HTML, CSS και JavaScript αλλά όχι πχ με το Adobe Flash και από την άλλη θα διασφάλιζε ότι μια τέτοια αγορασμένη εφαρμογή θα μπορεί να τρέξει σε κάθε Η/Υ, συσκευή ή Πλοηγό που θα χρησιμοποιεί ο αγοραστής-χρήστης.

Αυτά τα App stores, θα επωφελούνται από το μεγάλο εύρος των εφαρμογών που θα διαθέτουν όπως κάνουν το Apple iTunes και το Amazon.com. Μένει να δούμε πόσο μακρυά θα φτάσει η τεχνολογία App Store του Mozilla και ποιοί θα τη χρησιμοποιήσουν για να φτιάξουν μιας τέτοιας κλίμακας κατάστημα διαδικτυακών εφαρμογών.

Φυσικά, αυτό το εγχείρημα Open Web Applications αναμένεται να λειτουργεί σαν υποστήριγμα στο κεντρικό επίτευγμα του Mozilla, τον Firefox.

Από την άλλη, μετά το Google Apps Marketplace που προορίζεται για τους χρήστες κυρίως των Google Apps, το Chrome Web Store της Google  άνοιξε για τις επιχειρήσεις, παρέχοντας ένα κεντρικό σημείο αγοράς για  Web εφαρμογές προς χρήστη στο λειτουργικό σύστημα Chrome OS και στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome.
Το Chrome  Web Store είναι παρόμοιο με το Android Μarket και το iPhone  AppStore της Apple και είναι σχεδιασμένο για τον Chrome 8 που κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα. Προσφέρει εφαρμογές, καθώς και επεκτάσεις και ποικιλία θεμάτων, για την προσαρμογή του προγράμματος περιήγησης.

Η Amazon ανακοίνωσε ότι προσφέρει μια απογυμνωμένη έκδοση του Amazon.com, στο εν λόγω marketplace. Υπάρχει επίσης ένα  εφαρμογή ειδήσεων NPR, το Facebook Photo Zoom, μια εφαρμογή της εφημερίδας New York Times και πολλά παιχνίδια. Η διαδικασία πληρωμής είναι ενσωματωμένη με το Google Checkout.

Το Chrome Web Store μπορεί να προσεγγιστεί χρησιμοποιώντας οποιονδήποτε Πλοηγό internet. Προς το παρόν μόνο οι χρήστες του Google Chrome είναι σε θέση να εγκαταστήσουν μια εφαρμογή από το Chrome Web Store, το οποίο προσθέτει μια συντόμευση της εφαρμογής σε κάθε νέα καρτέλα του browser Chrome “, δήλωσε εκπρόσωπος της Google. Τα πρωτόκολλα για την περιγραφή και την εγκατάσταση εφαρμογών είναι όλα ανοικτού πηγαίου κώδικα και είναι ελεύθερα να εφαρμοστούν από άλλους browsers.

To μέλλον διαγράφεται πολύ ζωηρό κι ενδιαφέρον μιας και η ρευστότητα στο χώρο μένει να παγιωθεί, όπως όλα δείχνουν υπό τη μορφή νέων ενοποιημένων υπηρεσιών αλλά και εξειδικευμένων διαδικτυακών εφαρμογών, όλες προσβάσιμες από κάθε είδους συσκευή και λειτουργικό.

Author

Συνιδρυτής της DNHOST, με πάθος για το διαδίκτυο, τη μουσική και τη φύση & συμβάλλει στη δημιουργία και βελτίωση των υπηρεσιών μας!

Write A Comment