Πέρασε πάνω από 1 χρόνος από τότε που η dnHost, τον Μάρτιο του 2011, έγινε μέλος της RIPE NNC και απέκτησε τις δικές της IPv4 και IPv6 διευθύνσεις.

Mε αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ενεργοποίησης του πρωτόκολλου IPv6, κάνουμε μια παρουσίαση του IPv6.

 

IPv6 hosting από την dnHost

Λίγο μετά, τον Μάιο του 2011, ξεκινώντας τη συνεργασία μας με το EvoSwitch (το κορυφαίο Eυρωπαϊκό Datacenter), εγκαταστήσαμε κι ενεργοποιήσαμε το πρωτόκολλο IPv6 στους servers μας, παρέχοντας  IPv6 hosting ίσως και 1οι στην Ελλάδα.

World IPv6 Launch
Τι είναι το πρωτόκολλο IPv6;

Oι ραγδαία αυξανόμενες απαιτήσεις των χρηστών για πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω Η/Υ, κινητών, τηλεφωνικών και ασύρματων συσκευών είχε ως αποτέλεσμα την εξάντληση των IP διευθύνσεων που μπορεί να υποστηρίξει το υφιστάμενο Ipv4 πρωτόκολλο.

Το IPv6 (Internet Protocol version 6) είναι το νέο πρωτόκολλο, που αναπτύχθηκε από την Internet Engineering Task Force (IETF) και που αντικαταθιστά σταδιακά το πρωτόκολλο IΡv4. Με την ανάπτυξη του IPv6 και την δυνατότητα υποστήριξης ενός πρακτικά ανεξάντλητου αριθμού IP διευθύνσεων, δίνεται λύση στο πρόβλημα διαθεσιμότητας των IP.

Διαφορά μεταξύ IPv6 και IPv4

Το πρωτόκολλο IPv4 είναι 32bit, επιτρέποντας τον ορισμό μέχρι και 4.3 δισεκατομμυρίων τέτοιων αριθμητικών ταυτοτήτων. Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, υπάρχει πια ανάγκη για περισσότερες διευθύνσεις IP στο Internet! Αντίθετα με το IPv4, το IPv6 είναι ένα 128bit σύστημα και έτσι επιτρέπει 2 εις την 128η διευθύνσεις, που μάλλον θα αργήσουν πολύ να τελειώσουν!

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του IPv6;

  • Ο σχεδόν άπειρος αριθμός μοναδικών IPv6 IP διευθύνσεων.

  • Η δρομολόγηση των IP γίνεται πιο αποτελεσματική, απλούστερη κι ασφαλέστερη (υποχρεωτική εφαρμογή του πρωτόκολλου ασφαλείας IPsec)

  • Βελτιώνεται η ποιότητα στις υπηρεσίες που παρέχονται μέσω διαδικτύου, πχ  IP τηλεφωνία, online παιχνίδια, audio/video υπηρεσίες κ.α.

  • Οι απαιτούμενες διαχειριστικές ρυθμίσεις πραγματοποιούνται αυτόματα κατά την σύνδεση σε ένα ΙΡv6 routed δίκτυο.

Μορφή IΡv6 διευθύνσεων

Οι διευθύνσεις στο IPv6 πρωτόκολλο αποτελούνται από 8 groups 16αδικών τιμών, τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους με άνω-κάτω τελείες (“:”), πχ 4378:abcd::1335:3300:0000:7352:9982 και η διεύθυνση url για αυτή την IP είναι:  http://[4378:abcd::1335:3300:0000:7352:9982]/

Συμβατότητα IPv4 και IPv6

Τα δύο πρωτόκολλα δεν είναι συμβατά μεταξύ τους σε επίπεδο υλικού και λογισμικού. Έτσι υλοποιούνται ενέργειες μετάβασης από το IPv4 στο IPv6 για να μην υπάρχουν διακοπές ή μόνιμη αναστολή της λειτουργίας ιστοσελίδων και εταιριών.

Αν και η μετάβαση στο IPv6 είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, υπάρχει η μέριμνα ώστε τα μηχανήματα που είναι συμβατά με IPv6, να μπορούν να υποστηρίξουν και το IPv4.

Παγκόσμια Έναρξη του IPv6 (World IPv6 Launch) – Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Οι κυριότεροι πάροχοι διαδικτύου (Internet Service Providers – ISPs), κατασκευαστές δικτυακού εξοπλισμού για οικιακούς χρήστες, και εταιρίες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου από όλο τον κόσμο ενώνουν τις δυνάμεις τους και ενεργοποίησαν μόνιμα το IPv6 στα προϊόντα τους και τις προσφερόμενες υπηρεσίες στις 6 Ιουνίου 2012.

Πού χρησιμοποιεί τις IPv6 διευθύνσεις η dnHost;

Η dnHost χρησιμοποιεί τις IPv6 διευθύνσεις σε όλους τους νέους Linux Reseller, VPS & Dedicated Hosting servers της. H διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των IPv4 και IPv6 πρωτοκόλλων στους servers μας γίνεται με το Dual IP stack mode, όπου τα πρωτόκολλα IPv4 και IPv6 υποστηρίζονται ταυτόχρονα από τα ίδια στοιχεία δικτύου. Περισσότερα για την τεχνική dual stack δείτε εδώ.

Περισσότερα για το IPv6

Author

Συνιδρυτής της DNHOST, με πάθος για το διαδίκτυο, τη μουσική και τη φύση & συμβάλλει στη δημιουργία και βελτίωση των υπηρεσιών μας!

Write A Comment