domain names
domain names

Ο ICANN, ο οργανισμός που είναι επεύθυνος για τη λειτουργία του συστήματος των domain names, αποφάσισε να καθυστερήσει τα σχέδια για την ενεργοποίηση εκατοντάδων νέων top-level domains που θα ανταγωνιζόντουσαν τα .com και .net, μετά από την ένσταση της αμερικάνικης κυβέρνησης, λόγω μη επαρκούς εξέτασης των οικονομικών επιπλοκών που θα επέφερε μια τέτοια κίνηση.
Η ICANN αποφάσισε να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες από μια συμβουλευτική επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν 100 εθνικές κυβερνήσεις, πριν δώσουν στον καθένα το δικαίωμα να κάνει αίτηση για ένα νέο top-level domain.

Έτσι δίνεται μια ανάσα σε όσους κατέχουν/διαχειρίζονται πολύτιμες φίρμες (brands), που φοβούνται ότι θα πρέπει να ξοδέψουν κι άλλα χρήματα σε domain names για να προστατεύσουν τις εταιρίες τους από ευκαιριακούς domain squatters που θα σπεύσουν να κάνουν το ίδιο ή στο να τους κυνηγήσουν δικαστικά αν δεν τα κατοχυρώσουν πρώτοι.

Τα νέα domain names είναι γνωστά σαν generic top level domains, σε αντίθεση με τα country level domains όπως το .gr για την Ελλάδα, το .uk για το Η.Β. και το .ru για τη Ρωσία και το σχέδιο είναι ότι θα δίνουν τη δυνατότητα σε εταιρείες κι οργανισμούς να δημιουργήσουν επεκτάσεις με τα δικά τους ονόματα όπως .sony, .nokia, .apple κλπ
Σε σχετική συνέντευξη, ο πρόεδρος της Icann, Peter Dengate Thrush, δήλωσε ότι το συνέδριο έκρινε ότι υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να διευθετηθούν πριν την ενεργοποίηση αυτών των ονομάτων χώρου. Ο ICANN έχει χρηματοδοτήσει 5 μελέτες για τα οικονομικά οφέλη και κόστη του συγκεκριμένου εγχειρήματος, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο των μελετών. Ο Κος Thrush είπε ότι πρέπει να αναλύσουμε αυτές τις μελέτες και το τι έχουν να μας πούν σε συνδυασμό με τα σχόλια από τις κυβερνήσεις και την ιδιωτική βιομηχανία.

Ταυτόχρονα, καθυστέρησε έως τον επόμενο Φλεβάρη η ενσωμάτωση του σχεδίου για ενεργοποίηση νέου top-level domain name, του .xxx που θα προορίζεται για την “adult entertainment industry” (κοινώς ερωτική/πορνογραφική βιομηχανία).

Επίσης, η ICANN διευρύνει τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις και σε χαρακτήρες διαφορετικούς των Λατινικών, πχ Κινέζικους, Κυριλλικούς, Αραβικούς κατόπιν σχετικών αιτημάτων από χώρης της Ανατολής.

[via]

Author

Συνιδρυτής της DNHOST, με πάθος για το διαδίκτυο, τη μουσική και τη φύση & συμβάλλει στη δημιουργία και βελτίωση των υπηρεσιών μας!

Write A Comment