Πλήθος παραβιάσεων από τους Eλληνικούς καταχωρητές Domain Names
Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ (Ένωση Καταναλωτών για την Ποιότητα της Ζωής), δημοσιοποίησε τα (πολύ ενδιαφέροντα) αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε για τους Ελληνικούς καταχωρητές domain names και εντόπισε πλήθος παραβιάσεων και τακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ (μια ανεξάρτητη ΜΚΟ για τα δικαιώματα των καταναλωτών), δυστυχώς δεν είναι ιδιαίτερα θετικά και κοινοποιήθηκαν στην αρμόδια εποπτική Αρχή (την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων / ΕΕΤΤ), η οποία και κλήθηκε να ελέγξει, όπως υποχρεούται, τον κλάδο και να επιβάλει τη νομιμότητα, ώστε να απαλειφθούν όλες οι αθέμιτες και παραπλανητικές πρακτικές διαφόρων εταιριών.

Οι καταναλωτές που θέλουν να αγοράσουν κάποιο domain name θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν κάνουν τη σύγκριση τιμών μεταξύ των διάφορων εταιρειών:

  • Πρέπει να γνωρίζουν εάν το domain name που αγοράζουν είναι ετήσιο ή διετές (το .GR domain είναι διετές και στην dnhost, αυτό αναφέρεται παντού, ακόμα και στις διαφημίσεις της).
  • Πρέπει να υπολογίζουν πάντα το τελικό κόστος που προκύπτει προσθέτοντας το ΦΠΑ (στην dnhost υπάρχει η επιλογή προβολής τιμών με και χωρίς ΦΠΑ).
  • Δεν πρέπει να πληρώνουν επιπλέον χρεώσεις για τις οποίες δεν είναι σίγουροι ως προς την υπηρεσία που λαμβάνουν.
  • Οι τιμές των προϊόντων/υπηρεσιών πρέπει να είναι τελικές, συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή το ΦΠΑ (στην dnhost υπάρχει η επιλογή προβολής τιμών με και χωρίς ΦΠΑ).
  • Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν προεπιλεγμένες χρεώσεις, όπου θα πρέπει ο καταναλωτής να «ξεκλικάρει» την πρόσθετη υπηρεσία ή προϊόν.
  • Οι χρεώσεις για τη χρήση πιστωτικής κάρτας ή μεταφορικών εξόδων θα πρέπει να φαίνονται ξεκάθαρα στο καλάθι αγορών πριν ολοκληρωθεί η παραγγελία.

 

Σημειώνουμε ότι η DNHOST από το 2004 εφαρμόζει πιστά τους κανονισμούς της ΕΕΤΤ περί Ονοματοδοσίας .GR Domain names και δεν ακολουθεί τακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.

 

Παρακάτω ακολουθεί ολόκληρη η έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ:

 


Καταχωρητές Domain Names στην Ελλάδα

Έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ

Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ: Ένωση Καταναλωτών για την "Ποιότητα της Ζωής"

Περίοδος: Φεβρουάριος – Μάρτιος 2015

Πεδίο: Τετρακόσιοι σαράντα τέσσερις (444) καταχωρητές domain names, όπως αυτοί παραθέτονται στο σχετικό Μητρώο, που τηρείται στην ιστοσελίδα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Ορισμοί:
Domain name
Το domain name (όνομα χώρου διαδικτύου) είναι το όνομα μιας ιστοσελίδας στο ίντερνετ. Τα domain names είναι μοναδικά και χαρακτηρίζουν την ιστοσελίδα στην οποία αναφέρονται.
Σε κάθε χώρα υπάρχει μια μοναδική τέτοια κατάληξη (πχ. για την Ελλάδα είναι .gr).

Καταχωρητής Domain names
Ο καταχωρητής domain names είναι κάθε επαγγελματίας ή εταιρία προς την οποία είναι δυνατό να υποβάλλονται δηλώσεις καταχώρησης από ενδιαφερόμενους ώστε να τους εκχωρηθεί ένα Όνομα Xώρου με κατάληξη .gr.

Αντικείμενο:
Ερευνήσαμε εάν οι καταχωρητές:

  • Έχουν αναρτήσει τιμοκατάλογο με το κόστος υπηρεσιών τους.
  • Παρουσιάζουν την τελική τιμή του προϊόντος, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
  • Έχουν επιπλέον χρεώσεις.
  • Εάν η τιμή για την υπηρεσία καταχώρησης που παρουσιάζουν, είναι για δυο (2) έτη για τις καταλήξεις .gr.

 

 

Αποτελέσματα έρευνας

Μη Λειτουργικοί Καταχωρητές

Μη Λειτουργικοί Καταχωρητές .GR Domain Names

 

Από το σύνολο των 444 εγγεγραμμένων καταχωρητών που ελέγξαμε, οι 267 (60%), είτε δεν έχουν λειτουργική ιστοσελίδα, είτε δεν παρέχουν καθόλου υπηρεσίες κατοχύρωσης domain name, είτε δεν έχουν τις βασικές πληροφορίες κόστους και διάρκειας της υπηρεσίας που χρειάζονται οι καταναλωτές.

Καταχωρητές domain names στην Ελλάδα

Αξίζει να αναφερθεί ότι εντοπίστηκαν καταχωρητές όπως:
πρακτορείο μοντέλων που «συνεργάζεται με εξωτικά μοντέλα από τη Ρωσία».
δικηγορικό γραφείο, παραβιάζοντας το ασυμβίβαστο.
– πληθώρα e-shop, φαρμακεία, οπωροπαντοπωλεία κ.α.
– εταιρείες με τις ιστοσελίδες τους στα σε ιαπωνικά, γερμανικά και άλλες γλώσσες χωρίς να υπάρχει η σελίδα στα ελληνικά ή αγγλικά.

 

Λειτουργικοί καταχωρητές

Λειτουργικοί καταχωρητές

 

Οι εταιρείες καταχωρητών που παρέχουν τις βασικές πληροφορίες που χρειάζεται ένας καταναλωτής, όπως τη διάρκεια και το κόστος της υπηρεσίας είναι μόλις 177 (40%). Και από αυτές, μόνο οι 50 (11%) έχουν σωστά τις βασικές πληροφορίες του κόστους, όπου περιλαμβάνουν το ΦΠΑ και τη σωστή διάρκεια της υπηρεσίας για τις καταλήξεις .GR, που είναι τα δυο έτη.

Καταχωρητές domain names στην Ελλάδα

 

Διάρκεια Υπηρεσίας
Η διάρκεια κατοχύρωσης μιας ιστοσελίδας με κατάληξη .GR, είναι διετής όπως και η ανανέωση της. Έτσι ενώ οι εταιρείες κατοχύρωσης θα έπρεπε να ενημερώνουν για τη σωστή διάρκεια της υπηρεσίας, υπάρχουν 39 εταιρείες που δεν ενημερώνουν για τη διετή διάρκεια της υπηρεσίας ή δεν το διευκρινίζουν.

 

Λοιπές Παραβιάσεις

  • Οι περισσότερες εταιρείες, δεν παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τους όρους/κανονισμούς που ισχύουν για όποιον κατοχυρώνει ένα domain name.
  • Μεγάλες εταιρείες του χώρου:
    – έχουν προεπιλεγμένες πρόσθετες υπηρεσίες (π.χ. αυτόματη ανανέωση, έλεγχο εγκυρότητας κλπ), κάτι το οποίο είναι μια καταχρηστική πρακτική.
    – χρεώνουν τους καταναλωτές με χρεώσεις για πρόσθετες υπηρεσίες που δεν έχουν αντίκρισμα.
    – χρησιμοποιούν παραπλανητικές διαφημίσεις, αναφέροντας μηνιαίες τιμές της υπηρεσίας και χωρίς ΦΠΑ.
  • Τέλος υπάρχει μια εταιρεία η οποία βρίσκεται στη λίστα των μη-ενεργών καταχωρητών του μητρώου της ΕΕΤΤ, ενώ συνεχίζει να προσφέρει κανονικά υπηρεσίες κατοχύρωσης μέσω της ιστοσελίδας της.

 

Στην DNHOST, είναι σταθερή και κύρια δέσμευσή μας να συμμορφωνόμαστε με τους Κανονισμούς της ΕΕΤΤ και να μένουμε μακρυά από τακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και παραπλάνησης του καταναλωτή, που δυστυχώς ακολουθούνται από άλλους Καταχωρητές.

 


 

Δείτε εδώ αυτούσια την Έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ για τους καταχωρητές Domain Names στην Ελλάδα.

Author

Συνιδρυτής της DNHOST, με πάθος για το διαδίκτυο, τη μουσική και τη φύση & συμβάλλει στη δημιουργία και βελτίωση των υπηρεσιών μας!

Write A Comment