clear cache
Αν ακούτε μερικές φορές από τον πάροχο φιλοξενίας του site σας ότι θα πρέπει να καθαρίσετε την cache του browser σας και αναρωτιέστε τι είναι αυτό, το παρόν άρθρο θα σας λύσει αρκετές απορίες σχετικά με την προσωρινή μνήμη (cache).

Τι είναι DNS;

Kάθε συσκευή που συνδέεται σε κάποιο δίκτυο ή στο internet αναγνωρίζεται από τη διεύθυνση IP που έχει και από το host name του ή το domain name του αντίστοιχα. Έτσι δε  χρειάζεται να γνωρίζετε ή να θυμάστε την διεύθυνση IP ενός site, εφ’οσον γνωρίζετε το domain της.

DNS είναι η υπηρεσία που αντιστοιχεί το κάθε domain name με την IP του web server που φιλοξενεί την ιστοσελίδα. Έτσι όταν πληκτρολογείτε ένα domain στον Πλοηγό σας και πατάτε ΕΝΤΕR, τότε oι ρυθμίσεις DNS στέλνουν στον υπολογιστή σας την IP του server στην οποία θα αναζητήσει την ιστοσελίδα αυτή. Στη συνέχεια ο Πλοηγός σας (Brower: Internet Explorer, Firefox κλπ) στέλνει το αίτημα στον server για να ανοίξει η σελίδα που ζητήσατε.

Προσωρινή μνήμη DNS/Browser Cache

Οι πληροφορίες αυτές (IP διεύθυνση του site και αρχεία που αποτελούν την ιστοσελίδα), αποθηκεύνται για ένα μικρό χρονικό διάστημα στη μνήμη του Η/Υ και του δικτύου σας, έτσι ώστε εάν επισκεφτείτε ξανά την ίδια ιστοσελίδα, να βρεθούν από τη μνήμη, που είναι πιο γρήγορη διαδικασία.

Συνήθως αποθηκεύονται για μία ή δύο ημέρες και όταν αυτό το χρονικό διάστημα περάσει τότε θα γίνει πάλι χρήση του DNS για να βρεθεί η IP.

Aντίστοιχα, οι Πάροχοι σύνδεσης ίντερνετ (ISP’s: Otenet, Forthnet, HOL κ.α.), αποθηκεύουν στους servers τους προσωρινές εκδόσεις των ιστοσελίδων που έχουν ήδη ανοιχθεί μέσω του δικτύου τους, ώστε να σας εξυπηρετούν γρηγορότερα (και να γλυτώνουν traffic).

Επίσης αποθηκεύουν και DNS ρυθμίσεις που υποτίθεται ότι πρέπει να ανανεώνουν συμβουλευόμενοι το ΤΤL (time to live) των DNS zones.

Ποιο είναι το πρόβλημα με την Μνήμη DNS (Cache)

Κάποιες φορές αυτή η μνήμη έχει λανθασμένες/παρωχημένες πληροφορίες, γιατί πχ στο μεταξύ μπορεί να άλλαξε η IP διεύθυνση του site (πχ να μεταφέρθηκε σε άλλο server), ή να άλλαξε το περιεχόμενο του site ή τη στιγμή που έγινε αναζήτηση στα DNS να μην είχε δηλωθεί IP για ένα domain. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην εμφανίζεται η ιστοσελίδα που θέλετε να επισκεφθείτε.

Παρακάτω θα σας δείξουμε πώς να καθαρίσετε αυτή την προσωρινή μνήμη (cache) ώστε να αρχίσει να δέχεται ξανά τις πιο πρόσφατες πληροφορίες από τα DNS.

Καθαρισμός Cache DNS σε Windows

Έναρξη -> Εκτέλεση -> πληκτρολογήστε cmd και στο παράθυρο που ανοίγει πληκτρολογήστε

ipconfig /flushdns

Καθαρισμός Cache DNS σε Linux

Ανοίξτε το Terminal και γράψτε:

/etc/rc.d/init.d/nscd restart

Καθαρισμός προσωρινής μνήμης DNS σε Mac OS X

Ανοίξτε το Terminal και γράψτε:

dscacheutil -flushcache

 

Καθαρισμός Cache του Πλοηγού σας

Πατώντας Ctrl-Shift-Delete ανοίγετε το παράθυρο επιλογών Kαθαρισμού της Αποθηκευμένης μνήμης στον Internet Explorer, Firefox και Chrome.

To αντίστοιχο shortcut για τον Safari (Windows) είναι Ctrl + Alt + E, ενώ στον Opera επιλέγετε Menu > ToolsPrivate data > Delete cache.

Για περισσότερες πληροφορίες σε άλλους Πλοηγούς και συστήματα, δείτε αυτό το άρθρο που εξηγεί παραστατικά πως γίνεται ο Καθαρισμός Cache.

 

 

 

Author

Συνιδρυτής της DNHOST, με πάθος για το διαδίκτυο, τη μουσική και τη φύση & συμβάλλει στη δημιουργία και βελτίωση των υπηρεσιών μας!

1 Comment

Write A Comment