Αφού τελειώσετε με την κατασκευή της ιστοσελίδας σας, σας απομένει η εισαγωγή του κατάλληλου περιεχομένου (κείμενο, εικόνες, πολυμέσα, συνδεσμοι κλπ) και η προώθηση της στο διαδίκτυο.
Σας προτείνουμε τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε ώστε να διασφαλιστεί ότι το website σας είναι σωστά κωδικοποιημένο και έτοιμο, πριν την δημοσιοποίηση τoυ στο διαδίκτυο.
Καθαρισμός και πιστοποίηση του κώδικα HTML & CSS
Αν θέλετε οι μηχανές αναζήτησης να μην σας δώσουν κακό βαθμό όσον αφορά στον κώδικα που αποτελεί τις ιστοσελίδες σας και να μπορέσουν να βρούνεύκολα το κείμενο και τους συνδέσμους που την ενδιαφέρουν ανάμεσα στις σημάνσεις HTML, θα πρέπει να τους δώσετε σαν τροφή, ιστοσελίδες με καλογραμμένο και σωστό κώδικα! Επισκευθείτε τις παρακάτω υπηρεσίες για δωρεάν υποδείξεις στις αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον κώδικά σας προκειμένου να είναι ευανάγνωστος από τις μηχανές αναζήτησης.
http://validator.w3.org
http://jigsaw.w3.org/css-validator/
Δημιουργία του Χάρτη του Ιστοτόπου σας (sitemap)
Το Sitemap είναι απαραίτητο για τις μηχανές αναζήτησης και άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες κι αποτελείται συνήθως από μια ιστοσελίδα πχ sitemap.html η οποία παρουσιάζει σε μια σελίδα html όλα τα αρχεία που αποτελούν τον ιστότοπό σας και από ένα αρχείο sitemap.xml που ενημερώνει τα web spiders/bots (π.χ. GoogleBot) για όλες τις διευθύνσεις URL που περιέχονται στον δικτυακό σας τόπο, δηλαδή για τη δομή του website σας.
Αν χρησιμοποιείτε WordPress (like I do) εγκαταστήστε το plugin Google XML Sitemaps το οποίο θα κάνει τη διαδικασία πολύ εύκολη.
Αλλιώς, το XML-Sitemaps.com, είναι ένα απλό και πολύ χρήσιμο εργαλείο στο οποίο αφού εισάγετε την αρχική διεύθυνση του site σας, θα δημιουργήσει αυτόματα το sitemap.xml και το sitemap.html. Δουλεύει εξίσου καλά και για τα δύο ζητούμενα.
Φροντίστε για τα bots των Μηχανών Αναζήτησης
Το Robots.txt είναι ένα απλό αρχείο κειμένου που περιέχει πληροφορίες σχετικά με το ποια μέρη της ιστοσελίδας πρέπει ή δεν πρέπει να επισκέπτονται οι μηχανές αναζήτησης και επίσης αποκλείει κακόβουλα robots από το να επισκέπτονται την ιστοσελίδα σας.
Για να δημιουργήσετε το robots.txt, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα έτοιμο πρότυπο από το διαδίκτυο και στη συνέχεια να το τροποποιήσετε σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Ένα καλό βοήθημα για onine δημιουργία του robots.txt είναι το 1-hit.com
Φροντίστε να μην υπάρχουν δύο ή περισσότερες σελίδες με το ίδιο περιεχόμενο στο site σας και να αποκλείσετε την πρόσβαση σε προσωπικές/διαχειριστικές περιοχές της ιστοσελίδας σας π.χ. φάκελοι admin, φάκελοι με scripts κλπ.
Στατιστικά επισκεψιμότητας / πλοήγησης στο site σας
Η πρόσβαση σε στατιστικά στοιχεία σχετικά με την κίνηση (web traffic) στον ιστοχώρο σας είναι ιδιαίτερα σημαντική για να ξέρετε πόσοι χρήστες επισκέπτονται το site σας, ποιές σελίδες επισκέπτονται περισσότερο ή λιγότερο, από ποιες χώρες προέρχονται, πόσος είναι ο μέσος χρόνος επίσκεψης κ.ο.κ. και να βελτιώσετε το site σας ώστε να προσελκύσετε περισσότερους επισκέπτες.
Μια εφαρμογή που παρέχει αναλυτικά στοιχεία επισκεψιμότητας και μάλιστα Δωρεάν, είναι το Google Analytics, που βασίζεται σε ένα παλιότερο κορυφαίο πρόγραμμα συλλογής κι επεξεργασίας στατιστικών το Urchin (το οποίο εξαγοράστηκε από την Google).
Eργαλεία διαχείρισης Ιστότοπων της Google
Το Google Webmaster Tools είναι είναι μια από τις καλύτερες υπηρεσίες για τη μελέτη, επιδιόρθωση και βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας, δίνοντάς σας τη δυνατότητα ελέγχου σε θέματα όπως:
- Λάθη που συναντά το Googlebot όταν επισκέπτεται την ιστοσελίδα σας
- Καταγραφή εισερχόμενων και εξερχόμενων links
- Λέξεις ή φράσεις κλειδιά που συναντά συχνότερα το Googlebot και που χαρακτηρίζουν την ιστοσελίδα ως προς το περιεχόμενο και την κατηγοριοποίηση της
- Λέξεις ή φράσεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν από ανθρώπους μέσω της αναζήτησης του google για να έρθουν στο site σας
- Θέματα ασφαλείας σχετικά με τo site σας ( κακόβουλα προγράμματα, κενά ασφαλείας κλπ. )
- Ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σας
Ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας
Ένα κριτήριο για την κατάταξη ιστοσελίδων στις μηχανές αναζήτησης είναι η ταχύτητα του κάθε site. Επίσης οι χρήστες συνήθως εκνευρίζονται ή βαριούνται όταν ο χρόνος αναμονής για να ανοίξει μια ιστοσελίδα είναι μεγάλος. Υπάρχουν πολλά εργαλεία για την μέτρηση της ταχύτητας, μερικά από αυτά είναι τα GTMetrix, Pingdom και το πρόσθετο YSlow plugin στον firefox browser που βοηθάει στον έλεγχο της ιστοσελίδας σας.
Παρακολούθηση οτιδήποτε αφορά τη φήμη σας
Το Google Alerts είναι μια όχι και τόσο γνωστή εφαρμογή με πολλές και διάφορες χρήσεις. Ας πούμε ότι σας ενδιαφέρει κάθε πληροφορία που έχει σχέση με συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις κλειδιά, πχ βιολογικά προϊόντα. Δεδομένου ότι δεν μπορείτε να παρακολουθείτε το ότι καινούριο συμβαίνει και γράφεται στο internet, το Google Alerts έχει τη δυνατότητα να σας ειδοποιεί για κάθε νέα ιστοσελίδα που ανακαλύπτει ότι περιέχει τις λέξεις που σας ενδιαφέρουν (px βιολογικά προϊόντα).
Το Google Alerts μπορεί πχ να σας ενημερώνει για κάθε ιστοσελίδα που περιέχει τις δικές σας λέξεις-κλειδιά, έτσι ώστε να παρακολουθείτε αυτό που λέει ο κόσμος για το αντικείμενο που σας αφορά, για εσάς ή τον ιστοχώρο σας.
Έτσι μπορείτε να παρακολουθείτε:
- το όνομα της ιστοσελίδας σας (to-domain-name-mou.gr)
- το όνομα της εταιρείας σας (πχ dnHost)
- το όνομά σας
- άλλα θέματα που αφορούν το site σας
1 Comment
Πρώτη φορά βλέπω κάποιον κατασκευαστή ιστοσελίδων να δίνει βάρος στο SEO και να γνωρίζει από on page SEO.