επιλογή-domain-name-για-την-επιχείρηση

Η επιλογή domain name παίζει κύριο ρόλο στην online προβολή μιας επιχείρησης. Πριν την κατασκευή της ιστοσελίδας σου (την οποία θα σου φτιάξει ένας web designer ή εσύ ο ίδιος με ένα από τα δωρεάν CMS όπως WordPress, Joomla κτλ που θα βρεις στα πακέτα hosting μας), πρέπει να σκεφτείς και να κατοχυρώσεις το domain που είναι καταλληλότερο για την επιχείρησή σου.

Παρακάτω θα δούμε μερικές βέλτιστες πρακτικές για την επιλογή domain name που να ταιριάζει και να ενισχύει την online παρουσία σου.

1. Διάλεξε ένα μικρό κι ευμνημόνευτο domain

Μικρά domains θεωρούνται όσα έχουν έως 10 χαρακτήρες, γιατί είναι πιο εύκολα στην ανάγνωση, πληκτρολόγηση και απομνημόνευση τους. Βέβαια, τα περισσότερα domains που αφορούν γενικές λέξεις και κατηγορίες προϊόντων/υπηρεσιών είναι ήδη πιασμένα, οπότε άφησε τη φαντασία και την ευρηματικότητα σου ελεύθερες! Παίξε με τις λέξεις συνθέτοντας domains με βάση ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ή πλεονέκτημα της ιδέας σου, πχ yummypies.gr, fluffybags.shop.

2. Απόφυγε αριθμούς, παύλες & ασάφειες

Η χρήση αριθμών και συμβόλων όπως παύλες (-) στο domain καθιστούν πιο δύσκολη την απομνημόνευση του και συχνά μπερδεύουν τους χρήστες κατά την πληκτρολόγηση του, εκτός αν το brand περιλαμβάνει αριθμούς και είναι ευρέως αναγνωρίσιμο, πχ formula1.com, live24.gr κ.α. Αν το domain αφήνει αμφιβολίες ως προς την γραφή του, κατοχύρωσε τις πιθανές παραλλαγές του ώστε να μην χάνεις τους επισκέπτες που θα το γράψουν λάθος.

3. Χρησιμοποίησε λέξεις-κλειδιά

Η προσθήκη μιας λέξης-κλειδί υψηλής συνάφειας με το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σου μπορεί να σε βοηθήσει να  βελτιώσεις σημαντικά το seo σου. Για την επιλογή της καταλληλότερης λέξης-κλειδί μπορείς να χρησιμοποιήσεις εργαλεία όπως τα Google Keyword Planner and Keywordtool.io. Η λέξη-κλειδί θα πρέπει να βρίσκεται στην αρχή του domain για να σε βοηθήσει στην κατάταξη της google, πχ: hotelziron.gr, dikigorosmazaraki.gr, klinikioikonomou.gr.

4. Έλεγξε στα social media & trademarks

Πριν κατοχυρώσεις το domain της επιχείρησης σου, έλεγξε αν το συγκεκριμένο όνομα είναι διαθέσιμο στα social media καθώς και αν αποτελεί εμπορικό σήμα (trademark) άλλης εταιρίας, με ένα έλεγχο διαθεσιμότητας trademark. Για ένα δυνατό brand είναι προτιμότερο να εμφανίζεται ολόκληρο το όνομα σου είτε πρόκειται για domain, είτε για url στα social media (facebook.com/dnhost). Για να δεις αν το όνομα που θες να κατοχυρώσεις, είναι ελεύθερο στα social media μπορεί να χρησιμοποιήσεις την αναζήτηση του knowem.com

5. Πάρε ιδέες από domain generators ή λεξικά

Αν έχεις μια κεντρική ιδέα (λέξη) και σου είναι δύσκολο να επιλέξεις, σου προτείνουμε να χρησιμοποιήσεις ένα εργαλείο παραγωγής domain name, όπως το wordoid.com, το leandomainsearch.com και το domainhole.com. Εκεί θα εισάγεις την λέξη-κλειδί σου για να πάρεις νέες ιδέες για το domain name που θες. Επίσης, μπορείς να ψάξεις σε urban ή slang λεξικά για σύγχρονες και trending λέξεις & ορολογίες ή να σκεφτείς λογοπαίγνια, παραφράσεις ή παραλλαγές γνωστών λέξεων που μπορούν να συνδεθούν στενά με την ιδέα σου.

6. Επίλεξε μια “δυνατή” κατάληξη domain

Τα σημαντικότερα κριτήρια για την επιλογή domain name και TLD, είναι το γεωγραφικό σημείο στόχευσης και το αντικείμενο του website σου. Αν απευθύνεσαι κυρίως στις ελληνικές αναζητήσεις μπορείς να επιλέξεις ένα gr domain ενώ αν στοχεύεις σε όλη την Ευρώπη ένα .eu domain. Ακόμα, υπάρχουν εκατοντάδες (390+) νέες καταλήξεις domain (newTLDs) για domains που ταιριάζουν απόλυτα με το αντικείμενό σου. Παράδειγμα, για υπηρεσίες ομορφιάς .beauty, .hair, .style κτλ, για οδοντιάτρους το .dentist, για πιτσαρίες το .pizza tld κ.ο.κ.

 

Η επιλογή domain name για την επιχείρησής σου είναι πολύ σημαντική διαδικασία και θα πρέπει να αφιερώσεις αρκετό χρόνο για να βρεις το καταλληλότερο. Ακολούθησε τις παραπάνω συμβουλές και κατοχύρωσε το domain που θα σε βοηθήσει να ενισχύσεις το brand της επιχείρησής σου online!

 

Author

Είμαι Digital Marketing Manager στην DNHOST και φροντίζω για την προώθηση των υπηρεσιών και την ενημέρωση των πελατών μας για χρήσιμα και ενδιαφέροντα θέματα.

2 Comments

  1. Πολύ χρήσιμο άρθρο! Συμφωνώ με όλα οσα έχετε αναφέρει.

  2. Μάνος Reply

    Αν και έχω διαβάσει αρκετά άρθρα που αφορούν την επιλογή domain name, το συγκεκριμένο περιέχει όλη την ουσία. Ευχαριστώ Χρήστο!

Write A Comment