Τη δυνατότητα να αποκτήσει domain name με ελληνικούς χαρακτήρες και κατάληξη .ευ (πχ όνομα.ευ) έχει πλέον κάθε Έλληνας ή Ευρωπαίος, αυξάνοντας έτσι τις επιλογές για κατοχύρωση ενός domain, ειδικά αν πρόκειται για ένα αμιγώς ελληνικό brand.

.ευ από την EURid - εγκαίνια της νέας κατάληξης domain

.ευ από την EURid – εγκαίνια της νέας κατάληξης domainΤα επίσημα εγκαίνια και παρουσίαση του .ευ έγιναν το βράδυ της Πέμπτης 14/11, σε δεξίωση στο Four Seasons Astir Palace Hotel, στην οποία παραβρέθηκε η DNHOST, άλλοι καταχωρητές .eu, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της Ε.Ε., του ICANN κ.α.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν με τις ομιλίες τους:

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δρ. Αθανάσιος Στάβερης-Πολυκαλάς, ειδικός σύμβουλος του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα στήριξε από την αρχή τη διεθνοποίηση του .eu, συμμετέχοντας στη διαμόρφωση των σχετικών προτύπων και ανέπτυξε την ελληνική έκδοση του .gr, το .ελ που επίσης υποστηρίζει ελληνικούς χαρακτήρες, ενώ οι ελληνικοί χαρακτήρες χρησιμοποιούνται στα second-level domain (πχ .com) ήδη από το 2005.

Ο κ. Στάβερης-Πολυκαλάς τόνισε επίσης, ότι «γνωρίζουμε πως τα .ελ και .ευ ίσως δεν δημιουργήσουν μεγάλα κέρδη, αποδοχή και διείσδυση στην αγορά, όπως στην Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα, Ρωσία, αραβικές χώρες ή των αραβικών χωρών. Aλλά, το θέμα εδώ δεν είναι το κέρδος. Η ελληνόφωνη κοινότητα μπορεί να διατηρήσει την πολιτισμική της ταυτότητα και να τιμάει την κληρονομιά της στο παγκόσμιο διαδίκτυο, παρέχοντας παράλληλα ευκαιρίες για καινοτομία και ανάπτυξη, όπως για εφαρμογές που σχετίζονται με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση».

Ο Γιώργος Τσελέντης, Scientific Project Officer της Ευρ. Επιτροπής, ανέφερε ότι «το .ευ δεν είναι απλά δύο χαρακτήρες, αλλά αποτελεί ένα ορόσημο για θέματα όπως το ψηφιακό χάσμα, η έκφραση του πολιτισμού και η οικονομία».

Κλείνοντας, ο Marc Van Wesemael, CEO της EURid, δήλωσε ότι «ανυπομονούμε για την καταχώρηση υψηλής ποιότητας ελληνικά domain» μιας και η Ελλάδα αποτελεί μια «σημαντική αγορά» για το .eu, 50.000 καταχωρημένα .eu domains, με έναν ρυθμό ανάπτυξης του 2% (11/2018 – 11/2019).

Τα .eu TLDs αυξάνονται!

Σήμερα η οικογένεια των .eu [.eu, .ею (στα κυριλλικά) και το νέο .ευ], αποτελεί το 9ο μεγαλύτερο γεωγραφικό όνομα χώρου (ccTLD) στον κόσμο, με 3,7 εκατομμύρια καταχωρημένα .eu domains.

Το .ευ θα επιτρέψει στους χρήστες να χρησιμοποιούν διεθνοποιημένα ονόματα χώρου με αμιγώς ελληνικούς χαρακτήρες, πχ όνομα.ευ

Author

Συνιδρυτής της DNHOST, με πάθος για το διαδίκτυο, τη μουσική και τη φύση & συμβάλλει στη δημιουργία και βελτίωση των υπηρεσιών μας!

Write A Comment