Brexit & .eu domain names

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη 1 Φεβρουαρίου 2020. Με βάση το Σύμφωνο Αποχώρησης η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει έως  31 Δεκεμβρίου 2020. Κατά την περίοδο αυτή, εταιρίες/οργανισμοί με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και κάτοικοι και πολίτες του θα μπορούν να διατηρούν στην κατοχή τους και να κατοχυρώνουν .eu domain names. 

Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις μπορούν να κατοχυρώσουν .eu domains τα ακόλουθα φυσικά πρόσωπα, εταιρείες και οργανισμοί.

  • Πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασχέτως με τον τόπο διαμονής τους.
  • Φυσικά πρόσωπα που δεν είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά είναι κάτοικοι σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.
  • Επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Οργανισμοί που είναι εγκατεστημένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την επιφύλαξη της εφαρμογής του εθνικού δικαίου.

Μετά την πάροδο της δοκιμαστικής περιόδου (31/12/2020): Επιχειρήσεις και οργανισμοί που είναι εγκατεστημένoι στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που δεν είναι κάτοικοι ενός Ευρωπαϊκού κράτους μέλους και κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου που δεν είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής (στο εξής ΗΒ Καταχωρίζοντες) δε θα έχουν πλέον το δικαίωμα να διατηρούν ένα .eu domain name.

Μετά τις 31/12/2020 η EURid θα εφαρμόσει τα εξής μέτρα:

Για νέες κατοχυρώσεις:

Από τη 1 Ιανουαρίου 2020 η EURid δε θα επιτρέπει την κατοχύρωση νέων .eu domain σε ΗΒ Καταχωρίζοντες.

Επίσης, δε θα επιτρέπει τη μεταφορά, ούτε τη μεταφορά μέσω ανανέωσης, .eu domain σε ΗΒ Καταχωρίζοντες.

Για υπάρχουσες κατοχυρώσεις:

Τη 1 Ιανουαρίου 2021 όλοι οι HB καταχωρίζοντες καθώς και οι πάροχοι τους θα χάσουν τα δικαιώματά τους εκτός και εάν συμμορφωθούν με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο των .eu και ανανεώσουν τα στοιχεία εγγραφής τους πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Την ενέργεια αυτή μπορούν να την πραγματοποιήσουν με την υπόδειξη μιας νομίμως εγκατεστημένης οντότητας σε ένα από τα κράτη μέλη, ενημερώνοντας τη διεύθυνση κατοικία τους σε ένα κράτος μέλος ή αποδεικνύοντας την πολιτογράφηση τους σε κάποιο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασχέτως του τόπου κατοικίας τους.

Κατά συνέπεια, τη  1 Ιανουαρίου 2021 τα .eu domain των ΗΒ καταχωριζόντων που δε συμμορφωθούν με τα παραπάνω θα σταματήσουν να λειτουργούν και δε θα υποστηρίζουν ενεργές υπηρεσίες (website, email).

Δώδεκα μήνες μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, όλα τα domain που επηρεάζονται από το Brexit θα γίνουν διαθέσιμα προς κατοχύρωση.

Σημειώσεις:

  • Οι πολίτες κράτους μέλους την Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να έχουν στην κατοχή τους .eu domain names. To μόνο που έχουν να κάνουν είναι να ενημερώσουν τα στοιχεία εγγραφής τους ώστε να αποδείξουν την Ευρωπαϊκή τους υπηκοότητα.
  •  Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμένουν σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης νομιμοποιούνται να διατηρήσουν .eu domain names μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου. Αντίθετα, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που δε διαμένουν σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δε νομιμοποιούνται να διατηρήσουν .eu domain names μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου.
Author

Είμαι Digital Marketing Project Manager στην DNHOST και απολαμβάνω να μοιράζομαι μαζί σου τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του digital καθώς και άρθρα που θα βοηθήσουν το site και το e-shop σου.

Write A Comment