Προστασία desktop με κωδικό πρόσβασης

Η διαχείριση των κωδικών πρόσβασης (usernames και passwords) για τα sites και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε, απαιτεί έξυπνο και ασφαλή χειρισμό, αλλιώς χάνουμε χρόνο (και χρήμα) κάθε φορά που πρέπει να τους αλλάξουμε, να φτιάξουμε νέους ή να τους αποθηκεύσουμε.

Επίσης, αν βάζουμε εύκολους κωδικούς, τότε οποιοσδήποτε κακόβουλος χρήστης μπορεί εύκολα να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό μας (πχ Facebook) και τότε θα μπορέσει να παραβιάσει και το email κ.ο.κ., μιας και οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό σχεδόν παντού!

H λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα είναι τα προγράμματα διαχείρισης κωδικών (password managers), όπως πχ το RoboForm), το οποίο καταγράφει και αποθηκεύει τη διεύθυνση εισόδου σου σε μια υπηρεσία (πχ στη διαχείριση του domain name σου)  και το όνομα χρήστη και τον κωδικό σου, σε μια ταυτότητα εισόδου στον αγαπημένο σου πλοηγό (Edge, Firefox, Chrome, Safari, Opera).

Έτσι, όταν ξαναμπείς στο ίδιο site, το πρόγραμμα θα συμπληρώσει αυτόματα το username, το password για να συνδεθείς εύκολα και γρήγορα. Επίσης, αν θες να αλλάζεις, να δημιουργείς και να αποθηκεύεις ισχυρούς κωδικούς με όσα ψηφία και με όποιο τυχαίο συνδυασμό χαρακτήρων, αριθμών και συμβόλων θέλεις.

Τέλος δηλαδή οι κωδικοί που εύκολα θα μαντέψει κάποιος εισβολέας, πχ “123456” και “password”.

 

Εφαρμογές διαχείρισης κωδικών – Password managers

Με τις παρακάτω εφαρμογές μπορείς να δημιουργείς, να παραμετροποιείς και να διαγράφεις λογαριασμούς εύκολα και γρήγορα, ξεκινώντας από τη δωρεάν έκδοση που παρέχουν όλες τους.

Passpack   Team Password Manager, δωρεάν έως 100 κωδικούς.

Keepass    Δωρεάν και open source.

Lastpass    Δωρεάν για 1 χρήστη, με δωρεάν δοκιμή 30 ημερών του Premium

Norton Password Manager Δωρεάν επέκταση browser & εφαρμογή κινητού

Dashlane   Δωρεάν έως 50 κωδικούς, 1 συσκευή, δωρεάν δοκιμή 30 μερών του Premium

SplashID    Δωρεάν για 1 συσκευή

RoboForm    Δωρεάν για 1 συσκευή

 

Πόσο ισχυρός είναι ο κωδικός σου;

Ένας τρόπος για να δεις πόσο ισχυρός είναι ο κωδικός σου, είναι το howSecureIsMyPassword.net. Βάζεις έναν κωδικό και η σελίδα σε ενημερώνει για το χρόνο που θα χρειαζόταν ένας υπολογιστής για να τον βρει, αν έψαχνε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς χαρακτήρων (αλλιώς και brute force attack).

Κάνε κι εσύ το βήμα προς μια ασφαλέστερη εμπειρία του διαδικτύου για εσένα, την οικογένεια και την επιχείρηση σου, επιλέγοντας και χρησιμοποιώντας έναν Διαχειριστή Κωδικών σήμερα κιόλας!

Author

Συνιδρυτής της DNHOST, με πάθος για το διαδίκτυο, τη μουσική και τη φύση & συμβάλλει στη δημιουργία και βελτίωση των υπηρεσιών μας!

Γράψε ένα σχόλιο