Προστασία desktop με κωδικό πρόσβασης

Ας δούμε πως θα ενισχύσουμε την ασφάλεια του υπολογιστή μας αλλά και κάθε άλλης συσκευής μας (laptop, κινητό/smartphone και tablet).
Ώρα να λύσουμε το πρόβλημα της δημιουργίας και της διαχείρισης δύσκολων κωδικών, με έναν password manager.
Οι κωδικοί πρόσβασης / passwords είναι πλέον το κλειδί για όλη μας τη δραστηριότητα στο διαδίκτυο. Είτε συνδεόμαστε στα email μας, στα social media, στo e-banking ή σε ιστότοπους αγορών, οι κωδικοί είναι το κλειδί εισόδου μας.

Αυτοί οι κωδικοί πρέπει να είναι πολύ δυνατοί, δηλαδή πολύ δύσκολο να τους μαντέψει κάποιος χάκερ ή ένα πρόγραμμα σπασίματος κωδικών. Αλλιώς κάποιος μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς μας!

Αγχώθηκες, ε; Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να έχεις ασφαλή passwords και να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο παραβίασης, όπως:

1. Μη μοιράζεσαι τους κωδικούς σου – με κανέναν, χωρίς εξαιρέσεις!
2. Χρησιμοποίησε διαφορετικό κωδικό για κάθε λογαριασμό.
3. Ενεργοποίησε τον διπλό έλεγχο (2 Factor Authentication) όπου μπορείς.
4. Δημιούργησε μακρoσκελείς, σύνθετους κωδικούς.
Και το πιο σημαντικό:

5. Χρησιμοποίησε έναν Password manager

Η διαχείριση usernames και passwords για τα sites και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιείς, απαιτεί έξυπνο και ασφαλή χειρισμό, αλλιώς χάνεις χρόνο (και χρήμα) κάθε φορά που πρέπει να τους αλλάξεις, να φτιάξεις νέους και να τους αποθηκεύσεις.

Επίσης, αν βάζεις παντού τον ίδιο εύκολο κωδικό, τότε οποιοσδήποτε κακόβουλος χρήστης μπορεί εύκολα να αποκτήσει πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς σου,πχ Facebook, email κτλ!

H λύση σε αυτό είναι τα προγράμματα διαχείρισης κωδικών (password managers), όπως πχ το RoboForm). Ο password manager καταγράφει και αποθηκεύει τη διεύθυνση εισόδου σου σε μια υπηρεσία (πχ στη διαχείριση του domain name σου) και το όνομα χρήστη και τον κωδικό σου.

Έτσι, όταν ξαναμπείς στο ίδιο site, ο password manager θα συμπληρώσει αυτόματα το username, το password για να συνδεθείς εύκολα και γρήγορα. Επίσης, μπορείς να αλλάζεις, να δημιουργείς και να αποθηκεύεις ισχυρούς κωδικούς με όσα ψηφία και με όποιο τυχαίο συνδυασμό χαρακτήρων, αριθμών και συμβόλων θες.

Τέλος δηλαδή οι κωδικοί που εύκολα θα μαντέψει κάποιος εισβολέας, πχ “123456” και “password”.

 

Εφαρμογές διαχείρισης κωδικών – Password Manager

Με τους παρακάτω password managers μπορείς να δημιουργείς, να παραμετροποιήσεις και να διαγράφεις κωδικούς πρόσβασης εύκολα και γρήγορα, ξεκινώντας από τη δωρεάν έκδοση που παρέχουν όλες τους.

RoboForm    Δωρεάν για 1 συσκευή

Passpack   Team Password Manager, δωρεάν έως 100 κωδικούς.

Keepass   Δωρεάν και open source.

Lastpass   Δωρεάν για 1 χρήστη, με δωρεάν δοκιμή 30 ημερών του Premium

Norton Password Manager   Δωρεάν επέκταση browser & εφαρμογή κινητού

Dashlane   Δωρεάν έως 50 κωδικούς, 1 συσκευή, δωρεάν δοκιμή 30 μερών του Premium

SplashID    Δωρεάν για 1 συσκευή

Αρκεί ένας password manager για την online ασφάλεια σου;

Όχι φυσικά, το password management δε φέρνει την άνοιξη! Όσο δύσκολους και μοναδικούς κωδικους να έχεις, θα πρέπει να τηρείς και άλλα μέτρα ασφαλείας στον υπολογιστή, το tablet και το κινητό σου, για να μη βρεθείς προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Γι’αυτό ας συνεχίσουμε με την ολοκλήρωση της προστασίας των συσκευών σου, με τις παρακάτω κινήσεις:

  1. Ρύθμισε τις συσκευές σου να ζητούν κωδικό κατά την εκκίνηση ή μετά από μερικά λεπτά αδράνειας.
  2. Μην επισκέπτεσαι ιστοσελίδες που δεν εμπιστεύεσαι ή που έχεις προειδοποίηση ότι μπορεί να είναι μολυσμένοι ή παραπλανητικοί.
  3. Μην ανοίγεις συνημμένα αρχεία και μην πατάς σε συνδέσμους σε email που λαμβάνεις από email διευθύνσεις που δε γνωρίζεις.
  4. Έλεγξε προσεκτικά την ταυτότητα και την αυθεντικότητα της διεύθυνσης μιας ιστοσελίδας ή email πριν πατήσεις σε οποιοδήποτε link σε αυτά.
  5. Μη χρησιμοποιείς αμφιβόλου φήμης και σίγουρα όχι, σπασμένα λογισμικά.
  6. Αναβάθμιζε άμεσα το λειτουργικό και κάθε πρόγραμμα ή εφαρμογή που χρησιμοποιείς στον η/υ ή το κινητό/τάμπλετ σου.
  7. Έχε πάντα ενεργό ένα αξιόπιστο και επί πληρωμή πρόγραμμα AntiVirus – AntiMalware στον υπολογιστή και το κινητό σου.
Author

Συνιδρυτής της DNHOST, με πάθος για το διαδίκτυο, τη μουσική και τη φύση & συμβάλλει στη δημιουργία και βελτίωση των υπηρεσιών μας!

Write A Comment