6 μύθοι για τα SSL πιστοποιητικά

 

SSL πιστοποιητικά δεν είναι πλέον μια προαιρετική επιλογή, αλλά ένας υποχρεωτικός μηχανισμός ασφαλείας για κάθε website. Σε βοηθούν να προστατεύεις τα δεδομένα που διακινούνται στον ιστότοπο σου ώστε να μην μπορεί να τα υποκλέψει κανείς τρίτος (και υπάρχουν πολλοί τέτοιοι σήμερα) και δίνουν στους πελάτες σου τη σιγουριά ότι έχουν να κάνουν με ένα έγκυρο, ασφαλές website.

Για κάθε μύθο σε αυτόν τον κόσμο, υπάρχει και μια αλήθεια. Το ίδιο ισχύει και για τα SSL certificates. Υπάρχουν μύθοι και μετά υπάρχουν γεγονότα. Σου παραθέτουμε λοιπόν τα γεγονότα, ώστε αν δεν το έχεις κάνει ήδη, να επενδύσεις σε ένα SSL που μπορεί να προστατεύσει την ιστοσελίδα σου.

 

Μύθος 1: Το SSL επιβραδύνει τον ιστότοπο

Γεγονός: Το πρωτόκολλο HTTPS είναι ταχύτερο από το HTTP

Η ταχύτητα φόρτωσης μιας ιστοσελίδας είναι ένας κρίσιμος παράγοντας γιατί το αργό page load speed θα επηρεάσει αρνητικά την εμπειρία του χρήστη και την κατάταξη του site στις μηχανών αναζήτησης.

Στο HTTPS:// τα δεδομένα κρυπτογραφούνται πριν την αποστολή/λήψη τους, σαν ένα βήμα παραπάνω από το HTTP. Αν όμως διαμορφωθούν σωστά τα SSL πιστοποιητικά, τότε η ταχύτητα της σελίδας θα αυξηθεί! Σε όλα τα πακέτα Hosting της DNHOST, όπου χρησιμοποιούμε τον LiteSpeed web server (αντί για Apache ή NGINX) τα SSL πιστοποιητικά κάνουν ακόμη ταχύτερο ένα site σε https://.

Μύθος 2: Τα SSL πιστοποιητικά είναι ακριβά

Γεγονός: Το SSL είναι μια πολύ οικονομική ασφάλιση site

Για να αγοράσεις ένα βασικό πιστοποιητικό SSL αρκεί να πληρώσεις μερικά Ευρώ. Τα πλεονεκτήματα του SSL, όπως το encryption και η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, η ενισχυμένη εμπιστοσύνη των πελατών, η συμμόρφωση με το PCI και το πλεονέκτημα στο SEO, δικαιολογούν το χαμηλό κόστος. Η αγορά ενός SSL είναι ένα είδος ασφάλισης από κινδύνους. Καλύτερα να επενδύσεις σε μια χαμηλού κόστους ασφάλεια, παρά να πληρώνεις για μεγάλες ζημιές αργότερα.

Μύθος 3: Κάθε domain πρέπει να έχει δικό του SSL και διεύθυνση IP

Γεγονός: Τα SSL πιστοποιητικά καλύπτουν πολλαπλά domains & sub domains, όλα σε μία IP

Με βάση τον αριθμό των domains που ασφαλίζουν, τα SSL πιστοποιητικά χωρίζονται τρεις τύπους: SSL για ένα domain και SSL για πολλαπλά domains και sub-domains. Έτσι μπορούν όλα να καλύπτονται με το ίδιο ECC/Multidomain SSL ή Wildcard SSL, χωρίς να είναι απαραίτητο να έχουν τη δική τους IP και άρα να αυξηθεί το κόστος φιλοξενίας τους και κάλυψης τους με SSL. 

Μύθος 4: Η εγκατάσταση του πιστοποιητικού SSL είναι περίπλοκη

Γεγονός: Είναι συγκεκριμένα βήματα, υπάρχει υποστήριξη και η επιλογή του Managed SSL

H διαδικασία έκδοσης και εγκατάστασης στα SSL πιστοποιητικά έχει συγκεκριμένα βήματα και οδηγίες καθοδήγησης. Είναι κάτι που θα πρέπει να κάνεις με συγκέντρωση και ίσως με τη βοήθεια ενός τεχνικού. Αλλά πάντα υπάρχουν οι εξειδικευμένοι τεχνικοί μας πρόθυμοι να βοηθήσουν σε περίπτωση προβλήματος ή να αναλάβουν αυτοί τη διαδικασία με ένα πολύ μικρό κόστος.

Μύθος 5: Όλα τα SSL πιστοποιητικά είναι τα ίδια

Γεγονός: Τα επίπεδα ασφάλειας & εμπιστοσύνης διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του SSL

Τα SSL πιστοποιητικά διαφέρουν στον βαθμό επικύρωσης (έλεγχος και εγγυήσεις αυθεντικότητας) του ιστότοπου, άρα και στην εμπιστοσύνη που εμπνέει το site στους επισκέπτες του. Η επικύρωση SSL γίνεται από τα Certificate Authorities (CA, Αρχές Πιστοποίησης: Comodo, Thawte, Geotrust κ.α.) σε διάφορα επίπεδα: μόνο της κυριότητας του domain (DV) , domain και οργανισμού (OV) ή εκτεταμένη επικύρωση εταιρίας (EV). Τα δωρεάν SSL πιστοποιητικά αντιθέτως, δεν κάνουν καμία επικύρωση εταιρίας ή οργανισμού, δεν προσφέρουν καμία υποστήριξη ή χρηματική εγγύηση σε περίπτωση βλάβης ή παραβίασης, ενώ παρουσιάζουν διακοπές λειτουργίας, για αυτό και δεν τα συνιστούμε καθόλου. Άρα ανάλογα με τον τύπο του site σου, μπορείς να διαλέξεις το κατάλληλο εμπορικό SSL.

Μύθος 6: Είναι ΟΚ να μην έχεις πιστοποιητικό SSL

Γεγονός: Το SSL certificate είναι άκρως απαραίτητο σήμερα

Τα TLS / SSL πιστοποιητικά είναι η βασική και πιο οικονομική μορφή άμυνας στο διαδίκτυο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στερείται προηγμένων πλεονεκτημάτων. Ένα SSL certificate μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη, όπως: καλύτερη κατάταξη στην Google (SEO), σήμανση website στους browsers ως “Aσφαλές” και εμφάνιση λουκέτου ασφαλείας, ώστε ο επισκέπτης να έχει καλύτερο χρόνο παραμονής στον ιστότοπο και υψηλότερα conversions.

 

Για να συνοψίσουμε

Τα SSL πιστοποιητικά είναι μια αναγκαιότητα για κάθε ιστοσελίδα. Με ένα ελάχιστο κόστος (από 7,90€ το έτος) παρέχει ασφάλεια και κρυπτογράφηση και ενισχύει την εμπιστοσύνη και τις επιδόσεις του ιστότοπου σε όλα τα επίπεδα. Αν δεν έχεις εγκαταστήσει ένα SSL στο website σου, τώρα είναι μια καλή ευκαιρία για να αποκτήσεις SSL πιστοποιητικά σε χαμηλή τιμή και να αυξήσεις την ασφάλεια και τα conversions σου.

Author

Συνιδρυτής της DNHOST, με πάθος για το διαδίκτυο, τη μουσική και τη φύση & συμβάλλει στη δημιουργία και βελτίωση των υπηρεσιών μας!

Write A Comment