Η τήρηση αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων είναι για αρκετούς απο εμάς μία «βαρετή» διαδικασία που πολύ συχνά, δυστυχώς παραλείπουμε, έως ότου να χάσουμε όλα ή μέρος των δεδομένων μας έπειτα από μια απρόσμενη διακοπή ηλεκτροδότησης ή βλάβες στο hardware και στο σύστημα αρχείων του Η/Υ μας..
Σήμερα, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι backup των αρχείων σας και ποικίλουν ανάλογα με τις ανάγκες και το πορτοφόλι του καθενός, που θα μας βγάλουν από τη δύσκολη θέση αν αυτό χρειαστεί.
4 (+1) λύσεις backup αρχείων στο γραφείο ή το σπίτι
1. ΣΚΛΗΡΟΙ ΔΙΣΚΟΙ (ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ)
Οι σκληροί δίσκοι είναι μία από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους για την αποθήκευση και αναπαραγωγή αρχείων και οι χωρητικότητες των σκληρών ταιριάζουν σε κάθε ανάγκη (από δεκάδες GB έως και παραπάνω από 1TB).
Μετά τη σύνδεση του δίσκου με τον υπολογιστή ο χρήστης μπορεί να αντιγράψει εκεί τα δεδομένα που θέλει με τη χρήση εφαρμογών backupή με χειροκίνητα. Η λύση αυτή προσφέρει μια εύκολη κι ασφαλή διαδικασία του υπολογιστή και των δεδομένων σας.
2. USB FLASH DRIVE
Τα usb flash drives έχουν αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τα CD και τα DVD, επειδή έχουν ελάχιστο μέγεθος και συνεχώς αυξανόμενη χωρητικότητα (έως 128GB). Eίναι ιδανική λύση για φθηνή μεταφορά αρχείων μεταξύ υπολογιστών ή αποθηκευτικών μέσων, ειδικά των πιό σημαντικών.
3. CLOUD BACKUP
Χρησιμοποιώντας υπολογιστικά νέφη (cloud), ότι τα δεδομένα αποθηκεύονται και είναι διαθέσιμα από οποιαδήποτε συσκευή (υπολογιστή, έξυπνα κινητά και ταμπλέτες) μέσω διαδικτύου.
Υπηρεσίες όπως το Dropbox, το SkyDrive, το Google Drive, κλπ., παρέχουν online αποθηκευτικο χώρο δωρεάν ή με συνδρομή, ενώ υπηρεσίες σαν το Crashplan συγχρονίζουν αυτόματα ακόμη και τα αρχεία του λειτουργικού συστήματος, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει πλήρης επαναφορά του, αν ο χρήστης αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα.
4. NETWORK ATTACHED STORAGE (NAS)
Η αποθηκευτική διάταξη NAS (Network Attached Storage) είναι μια ευέλικτη μέθοδος αποθήκευσης δεδομένων για όσους θέλουν αποθήκευση αρχείων σε μία κεντρική τοποθεσία, με την οποία να συνδέονται όλες οι συσκευές (η/υ, κινητά, ταμπλέτες κλπ) μέσω ειδικού λογισμικού στο δίκτυο μιας οικογένειας στο σπίτι ή μιας μικρής επιχείρησης. Είναι πιο ακριβή λύση από τις υπόλοιπες μιας και προορίζεται κυρίως για εταιρική χρήση ή για χρήστες με πολύ υψηλές απαιτήσεις και όγκο δεδομένων.
(5.) CD / DVD
Εσχάτως, οι πρώτοι έσονται τελευταίοι, καθώς η πιο συχνή λύση backup τα προηγούμενα χρόνια, η αποθήκευση δεδομένων σε CD/DVD πλέον είναι παρωχημένη και προτιμάται από ελάχιστους χρήστες.
Αιτία γι’αυτό; λίγο η πολυπλοκότητα του μέσου, η μεγάλη διάρκεια της εγγραφής, το μικρό μέγεθος δεδομένων που δέχονται, το βάλε-βγάλε, οι γρατσουνισμένοι δισκοι και από την άλλη η σημαντική αύξηση του όγκου των δεδομένων που έχει ο μέσος χρήστης (έγγραφα, ταινίες, mp3, λογισμικά), η διαρκής αύξηση χωρητικότητας των σκληρών δίσκων και η ανάπτυξη του computing cloud.
Εσείς πώς αποθηκεύετε τα δεδομένα σας;
2 Comments
Τέλειο άρθρο!! Συμβουλές για να μας κάνουν τη ζωή και την διαδικασία του back-up πιο εύκολη!!!
Πολύ ωραίο το άρθρο σου. Δεν ήξερα ότι υπάρχουν και υπηρεσίες backup στο internet!
Εγώ χρησιμοποιώ ένα σκληρό δίσκο για τα αρχεία μου και είμαι πολύ ικανοποιημένη!