ICANN & RIPE διατηρούν ρωσικά domains και IPs
Πόλεμος στην Ουκρανία: ICANN & RIPE δεν απενεργοποιούν Ρωσικά domains και IPs

Ενώ οι κυρώσεις από διαδικτυακές και μη, εταιρίες προς τη Ρωσία πληθαίνουν (Projekt Red, Netflix, Microsoft, TikTok, MasterCard, Visa, DXC Technology, Electronic Arts, Sony κ.α.), ο ICANN ( «Internet Corporation for Assigned Names and Numbers») απέρριψε το αίτημα της Ουκρανίας να μπλοκάρει τα Ρωσικά domain names, κάτι που θα καθιστούσε ανενεργά όλα τα Ρωσικά sites τα οποία στηρίζονται σε καταλήξεις .RU, .SU και .ΡΦ.

Με ζητούμενο να ενταθούν οι κυρώσεις και επιπτώσεις στη ρωσική πλευρά, ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας Mykhailo Fedorov και ο εκπρόσωπος της Ουκρανίας στην Κυβερνητική Συμβουλευτική Επιτροπή του ICANN Andrii Nabok, ζήτησαν επισήμως από τον Göran Marby, τον πρόεδρο του ICANN να αποσυνδέσει τα ρωσικά ccTLD («.ru», «.рф» και «.su») από το διαδίκτυο.

Ακόμα, ζήτησαν από τον ICANN να κλείσει και τους root DNS servers που βρίσκονται στη Ρωσική Ομοσπονδία, συγκεκριμένα την Αγία Πετρούπολη, RU (IPv4 199.7.83.42) και τη Μόσχα, RU (IPv4 199.7.83.42, 3 περιπτώσεις).

Ωστόσο, ούτε ο Καταστατικός Κανονισμός του ICANN ούτε η Ρωσική Συμφωνία Αντιπροσωπείας ccTLD προβλέπουν τέτοια κύρωση. Επιπλέον, η αποσύνδεση των ccTLD της Ρωσίας θα ήταν αντίθετη με το λόγο ύπαρξης του ICANN: να διασφαλίσει την ουδετερότητα, τη διαλειτουργικότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα του Συστήματος Ονομάτων Τομέα.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο ICANN δεν είναι φορέας των Ηνωμένων Εθνών, σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας ή τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών.

Το σκεπτικό της απόρριψης από τον ICANN

Στην απάντησή του, ο Πρόεδρος του ICANN, Göran Marby, υπενθύμισε ότι «ο πρωταρχικός ρόλος του ICANN είναι να διασφαλίζει τη συνεπή και μοναδική εκχώρηση αναγνωριστικών Διαδικτύου σύμφωνα με τις παγκόσμιες πολιτικές». Με άλλα λόγια, ο ICANN δεν έχει τη μονομερή ισχύ για να αποσυνδέσει ένα ccTLD και προσθέτει ότι «μια τέτοια αλλαγή στη διαδικασία θα είχε καταστροφικές και μόνιμες επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη και τη χρησιμότητα αυτού του παγκόσμιου συστήματος».

Επιπλέον, η συναίνεση στο αίτημα της Ουκρανίας θα ενθάρρυνε μοιραία τις υπό κυρώσεις χώρες να υιοθετήσουν εναλλακτικά συστήματα, τα οποία θα ισοδυναμούσαν με μόνιμη θυσία της μοναδικότητας και της διαλειτουργικότητας του Διαδικτύου, οδηγώντας στο λεγόμενο Splinternet.

Ο κ. Marby σημείωσε ότι «το να γίνουν μονομερείς αλλαγές θα διάβρωνε την εμπιστοσύνη στο μοντέλο πολλαπλών ενδιαφερομένων και στις πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί για τη διατήρηση της παγκόσμιας διαλειτουργικότητας του Διαδικτύου».

Τέλος, ο κ. Marby υπενθύμισε ότι ο ICANN δεν έχει καμία δύναμη δράσης στο περιεχόμενο του Διαδικτύου. Ο Μάρμπι συμφώνησε: “Στην αποστολή μας, διατηρούμε ουδετερότητα και ενεργούμε για την υποστήριξη του παγκόσμιου Διαδικτύου. Η αποστολή μας δεν εκτείνεται σε τιμωρητικές ενέργειες, επιβολή κυρώσεων ή περιορισμό της πρόσβασης σε τμήματα του Διαδικτύου – ανεξάρτητα από τις προκλήσεις.”

Ανάλογο αίτημα και προς την RIPE

Ο κ. Fedorov είχε επίσης ζητήσει από την RIPE NCC, το περιφερειακό μητρώο Διαδικτύου για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και μέρη της Κεντρικής Ασίας, να διακόψει τα δικαιώματα της Ρωσίας και των Τοπικών Μητρώων Διαδικτύου της (Local Internet Registries/LIR) να χρησιμοποιούν τις εκχωρημένες διευθύνσεις IPv4 και IPv6 και να αποκλείσουν τους root DNS servers τους, αίτημα το οποίο η RIPE είχε απορρίψει νωρίτερα.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του RIPE NCC δήλωσε ότι “τα μέσα επικοινωνίας δεν πρέπει να επηρεάζονται από εσωτερικές πολιτικές διαφορές, διεθνείς συγκρούσεις ή πόλεμο. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή σωστά καταχωρημένων πόρων αρίθμησης στο Διαδίκτυο”.

Ηλεκτρονικός πόλεμος & κυρώσεις συνεχίζονται

Και ενώ οι επίσημοι κυβερνήτες του Διαδικτύου μένουν έξω από τον πόλεμο, ανεπίσημες ομάδες όπως οι Anonymous έχουν πάρει τα όπλα στον κυβερνοχώρο εναντίον της Ρωσίας. Οι Anonymous ισχυρίστηκαν ότι κατέστρεψαν ρωσικές ιστοσελίδες, όπως της Gazprom, του πρακτορείου ειδήσεων RT και κυβερνητικών υπηρεσιών Ρωσίας, Λευκορωσίας και Κρεμλίνου.

Πολλές εταιρείες έχουν ενταχθεί επίσης κατά της Ρωσίας ή έχουν λάβει κυρώσεις εναντίον της. Oι internet providers Lumen και Cogent διέκοψαν τις συνδέσεις δικτύου τους με Ρωσικούς παρόχους όπως η Rostelecom, η Electronic Arts να απαγόρευσε την πώληση νέων παιχνιδιών στη Ρωσία, ενώ η Namecheap έπαυσε τη διάθεση των υπηρεσιών της σε Ρώσους πολίτες και οργανισμούς, ξεσηκώνοντας κύμα κατακραυγής για την άδικη, όπως χαρακτηρίζεται, ενέργεια.

Ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ ανακοίνωσε ότι “Είμαστε μια εταιρεία και όχι μια κυβέρνηση ή μια χώρα” θα βοηθήσει και θα προστατεύει την Ουκρανία ενάντια στις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις.

Αφορμή η ανακοίνωση της Ουκρανίας ότι η υποδομή πληροφορικής της έχει υποστεί πολυάριθμες επιθέσεις από τη ρωσική πλευρά, εμποδίζοντας την ικανότητα επικοινωνίας των πολιτών και της κυβέρνησης.

Όπως καταλαβαίνετε, δεν πρόκειται για ένα συμβατικό πόλεμο του 20ού αιώνα. Όπου κι αν βρίσκεται κάποιος στον κόσμο σήμερα, πλέον είναι μόνο μερικά κλικ μακριά από την πρώτη γραμμή του πολέμου στον κυβερνοχώρο.

Author

Συνιδρυτής της DNHOST, με πάθος για το διαδίκτυο, τη μουσική και τη φύση & συμβάλλει στη δημιουργία και βελτίωση των υπηρεσιών μας!

Write A Comment