Γιατί ο κωδικός εξουσιοδότησης του domain σου πρέπει να είναι απόρρητος;

By | 20/11/2015

O Κωδικός Εξουσιοδότησης ενός domain name εξασφαλίζει την ταυτοποίηση του Κατόχου του και επιτρέπει την διαχείριση του. Μάθε γιατί δεν πρέπει να δώσεις τον κωδικό αυτό σε κανέναν άλλο.

Η χρήση του κωδικού εξουσιοδότησης είναι υποχρεωτική μόνο για αλλαγή καταχωρητή.

Έτσι αν ο τεχνικός/προγραμματιστής/web designer που διαχειρίζεται το website σου, σου ζητήσει τον κωδικό εξουσιοδότησης για να αλλάξει nameservers ή για να ανεβάσει αρχεία στο site σου, τότε πρέπει να είσαι πολύ επιφυλακτικός.

Καλύτερα όχι, μιας και την αλλαγή των nameservers μπορείς να την κάνεις εύκολα μόνος σου ή μιλώντας με τον καταχωρητή σου.

Δίνοντας τον κωδικό εξουσιοδότησης σε κάποιον τρίτο, του δίνεις πλήρη πρόσβαση στο domain σου!
Έτσι, θα μπορεί να αλλάξει τα στοιχεία επικοινωνίας του, να αλλάξει ιδιοκτήτη στο domain καθώς και να αλλάξει καταχωρητή στο domain σου, χωρίς εσύ να ειδοποιηθείς ποτέ για αυτό!

Για να διασφαλίσεις λοιπον ότι θα έχεις την ιδιοκτησία και την διαχείριση του domain σου, μη δίνεις σε κανέναν τον κωδικό εξουσιοδότησης του!

3 thoughts on “Γιατί ο κωδικός εξουσιοδότησης του domain σου πρέπει να είναι απόρρητος;

 1. Alexia

  Καλησπέρα. Θα ήθελα να μάθω εάν μπορώ να ζητησω τους κωδικούς domain της σελίδας που διαχειριζεται ο web designer που μου έφτιαξε την σελίδα. Δεν ξέρω τι τρέχει καθόλου σε αυτή τη περίπτωση, αλλά θέλω να αλλάξω Web designer. …τι να κάνω?

  Reply
  1. Γιάννης Post author

   Για να πάρεις τη διαχείριση της ιστοσελίδας σου στα χέρια σου θα χρειαστείς:

   1) τον κωδικό εξουσιοδότησης του ονόματος χώρου (domain name): επικοινώνησε με τον καταχωρητή του domain σου ή με την ΕΕΤΤ (http://www.eett.gr/opencms/opencms/EETT/FAQS/DomainNames/FAQ_kataxoroumenon.html)
   2) τη διεύθυνση και τα στοιχεία εισόδου στη διαχείριση της φιλοξενίας (web hosting) του domain σου: επικοινώνησε με τον πάροχο φιλοξενίας του domain σου
   3) τη διεύθυνση και τα στοιχεία εισόδου στη διαχείριση του περιεχομένου της ιστοσελίδας σου (αν είναι φτιαγμένη με WordPress, Joomla, Drupal κτλ): επικοινώνησε με τον web designer σου

   Reply
 2. johnba

  Σας ευχαριστούμε που μας ενημερώνετε! Δεν είμαστε και λίγοι εμείς που την έχουμε «πατήσει» από τεχνικούς/προγραμματιστές/συνεργάτες… και παραλίγο να χάσουμε το domain μας.

  Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *