capctha
Το Captcha (κάπ-τσα) είναι ένα μικρό πρόγραμμα που προστατεύει ιστοσελίδες από αυτόματα bots που κάνουν ψεύτικες εγγραφές ή spam comments κλπ.

 

Captcha: πώς λειτουργεί

To Captcha δημιουργεί αυτόματους ελέγχους (tests) συμπλήρωσης κειμένου, που οι άνθρωποι μπορούν να περάσουν, αλλά τα σημερινά λογισμικά (και τα spam bots) δεν μπορούν. Οι άνθρωποι μπορούν να διαβάσουν παραμορφωμένο κείμενο, όπως αυτό που φαίνεται παρακάτω, αλλά τα προγράμματα δεν μπορούν.

php-captcha

Στην ουσία είναι ένα είδος αυτόματου τεστ που μπορεί να αντιλαμβάνεται αν ο χρήστης είναι άνθρωπος ή μηχανή.

Όταν ο χρήστης θέλει να δημιουργήσει ένα νέο λογαριασμό ή να σχολιάσει άρθρα σε κάποιο blog ή να στείλει email μέσω μιας φόρμας επικοινωνίας κλπ, καλείται να αναγνωρίσει την εικόνα και το περιεχόμενο της και να συμπληρώσει σωστά τη φόρμα.

Το όνομα αποτελεί ακρωνύμιο για τo Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart.

Το reCAPTCHA διαθέτει επίσης και μια ηχητική δοκιμή για να εξασφαλιστεί ότι οι τυφλοί χρήστες ή οι χρήστες με προβλήματα όρασης μπορούν να περιηγηθούν ελεύθερα στο site σας.

Η εφαρμογή CAPTCHA είναι διαθέσιμη δωρεάν από το σχετικό ιστότοπο reCAPTCHA.

Διατίθενται plugins και έλεγχοι για το WordPress, το MediaWiki, την PHP, ASP.NET, Perl, Python, Java και άλλα περιβάλλοντα, όλα τους είναι πολύ εύκολα στην εγκατάσταση.

[important]Ακόμη κι αν έχετε μια φόρμα επικοινωνίας, φόρμα σύστασης σε φίλο ή οποιαδήποτε φόρμα εγγραφής και εισόδου χρηστών/υποβολής περιεχομένου που περιέχει κενά ασφαλείας (και μπορεί θεωρητικά να επιτρέψει ένα spam bot να στείλει χιλιάδες spam email μέσω της φόρμας σας, το reCaptcha θα αποτρέψει την κακόβουλη χρήση της φόρμας σας.[/important]

Χρησιμοποιήστε λοιπόν το Captcha για προστασία του site σας από spammers.

Author

Συνιδρυτής της DNHOST, με πάθος για το διαδίκτυο, τη μουσική και τη φύση & συμβάλλει στη δημιουργία και βελτίωση των υπηρεσιών μας!

2 Comments

  1. ιωαννιδης Reply

    για σας χριαζουμε μια προστασία του site μου από spammers.

  2. Σίγουρα έχει σώσει πολύ κόσμο αυτό το προγραμματάκι από διάφορους επιτήδειους!!!

Write A Comment