Stop ACTA
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις συμφωνίες/νομοσχέδια ACTA και SOPA/PIPA.

Θελήσαμε να ψάξουμε τι ακριβώς είναι και να σας το παρουσιάσουμε σε ένα αναλυτικό άρθρο.

Τι είναι η ACTA;


Η ACTA (Anti-Counterfeiting Trademark Agreement) είναι μια διεθνής συνθήκη που αποσκοπεί στην δημιουργία διεθνών προτύπων για την επιβολή του νόμου σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Αφορά πλαστά αγαθά, παραποιημένα προϊόντα, απομιμήσεις προϊόντων & ειδών πολυτελείας, φάρμακα κοινόχρηστης ονομασίας καθώς και την πνευματική ιδιοκτησία στο Internet.

Προστατεύοντας τα προϊόντα αυτά ελπίζουν ότι οι βιομηχανίες θα προστατευθούν και οι εταιρείες θα μπορέσουν να επανακτήσουν τα κέρδη που χάθηκαν εξαιτίας, της  αύξησης του παγκόσμιου εμπορίου των προϊόντων απομίμησης και της αύξησης της πειρατείας προστατευόμενων έργων πνευματικής ιδιοκτησίας (μουσική, ταινίες, λογισμικό).

Παρόλα αυτά, το εύρος της είναι πολύ μεγαλύτερο και αναμένεται να επηρεάσει επίσης τον τρόπο με τον οποίο διανέμονται τα αγαθά στο διαδίκτυο και τις γενικότερες τεχνολογίες της πληροφορίας.

 

Σε τί διαφέρει το ACTA από το SOPA και το PIPA;

Το SOPA και το PIPA σχεδιάστηκαν ώστε να επεκτείνουν την αμερικανική νομοθεσία και σε ξένους ιστοχώρους,
ενώ η ACTA πρόκειται για διεθνή συμφωνία, που αφαιρεί από τα κράτη τη δυνατότητα να διαμορφώσουν τους δικούς τους νόμους.

 

Ποιούς αφορά η ΑCTA και τι προβλέπει:


Η συμφωνία επι της ουσίας, καθιστά παρόχους (ISP) αποκλειστικά υπεύθυνους για τις όποιες παραβάσεις πνευματικών δικαιωμάτων πραγματοποιούνται στο δίκτυό τους.

Αυτό σημαίνει ότι προκειμένου να μην βρεθούν προ απροόπτου – ακόμα και κατηγορούμενοι – οι πάροχοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν συστήματα παρακολούθησης κάθε ιντερνετικού βήματος των χρηστών τους.

Οι πάροχοι μάλιστα θα έχουν την δυνατότητα να αποστέλουν προειδοποιήσεις στον χρήστη που επιδεικνύει “παραβατική” συμπεριφορά και αν δεν συμμορφώνεται να τον “πετάει” έξω από το δίκτυό του.

Αν η συμφωνία εφαρμοστεί, θα επιβάλλει σε ιδιώτες Παροχείς Υπηρεσιών Διαδικτύου να παρακολουθούν τη δραστηριότητα των πελατών τους στο Διαδίκτυο και να επεμβαίνουν χωρίς τη συνδρομή της δικαστικής εξουσίας ή των διωκτικών αρχών, ακόμη και εκτός της νόμιμης τους δικαιοδοσίας.

Όσοι την έχουν μελετήσει λένε ότι προσπαθεί με ύπουλο τρόπο να περάσει νόμους μέσω μιας εμπορικής συμφωνίας που όταν επικυρωθεί θα αποκτήσει δεσμευτική ισχύ και θα ισχύει σε όλες τις χώρες!

Από την άλλη πλευρά, κάποιοι πιο απαισιόδοξοι υποστηρίζουν πως οι κυβερνήσεις έχουν ήδη παραβιάσει και παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα και δεν χρειάζονται τη νομική κάλυψη νόμων και συμφωνιών όπως οι PIPA/SOPA & ACTA.

Αφορμή, η αποκάλυψη πως το FBI είχε ήδη στην κατοχή του από το 2007 συνομιλίες, μέσω Skype, του πρόσφατα συλληφθέντα Kim Dotcom Schmitz.

Αν και είναι ακόμη άγνωστο πώς το FBI κατόρθωσε να υποκλέψει τις συνομιλίες, οι πρώτες σκέψεις είναι πως η αμερικανική υπηρεσία “μόλυνε” τους υπολογιστές του με ειδικό spyware πρόγραμμα που κατέγραφε τις δραστηριότητες του.

 

Ποιά είναι τα επιχειρήματα των υποστηρικτών της;

Οι υποστηρικτές της θεωρούν πως αποτελεί ένδειξη αναγνώρισης της σημασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας σε μια οικονομία παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας.

H ACTA έχει την υποστήριξη μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, κινηματογραφικών στούντιο και δισκογραφικών εταιρειών όπως: GlaxoSmithKline, Pfizer, Sanofi-Aventis, Monsanto Company, Time Warner, Sony, Verizon, The Walt Disney Company, Motion Picture Association of America (MPAA), News Corporation και Viacom.

Υποστηρίζεται επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ αντίθετα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εκφράσει ενστάσεις.

 

Μέχρι στιγμής στην Ευρώπη, οι χώρες που συμφώνησαν να υιοθετήσουν την ACTA είναι οι Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία ενώ ήδη έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Ιαπωνία κλπ

Η συμφωνία δεν έχει να προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό στην Ελλάδα.

Θα είμαστε υποχρεωμένοι να υιοθετήσουμε νομοθεσία που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα εθνικά μας οικονομικά συμφέροντα, αφού ως εισαγωγείς έργων πνευματικής ιδιοκτησίας δεν έχουμε τίποτε να κερδίσουμε από την αύξηση της έντασης και έκτασης των μέτρων που αφορούν στην καταπολέμηση της πειρατείας. 

Αντίθετα, αν κινηθούμε προς την κατεύθυνση μέτρων που στοχεύουν στην ορθολογικότερη τιμολόγηση των προϊόντων διανοητικής ιδιοκτησίας, την παροχή εναλλακτικών μοντέλων αδειοδότησης και διάθεσης προϊόντων, όπως το Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα και το ανοιχτό περιεχόμενο και δεδομένα, μπορούμε να περιορίσουμε την πειρατεία και ταυτόχρονα να αυξήσουμε τις ροές εισοδημάτων προς την τοπική βιομηχανία λογισμικού, τεχνολογίας και προϊόντων.

Είναι μεγάλο λάθος η επιλογή της Κυβέρνησής μας να υπογράψει αυτή την συνθήκη ειδικά αυτή την περίοδο αστάθειας και αναταραχής όπου το Internet και η ελευθερία που πρεσβεύει είναι το μέσο έκφρασης και επικοινωνίας του Ελληνικού λαού.

Βασικά επιχειρήματα εναντίον της ACTA;

1. Είναι αντιδημοκρατική
Οι διαπραγματεύσεις για την ACTA έγιναν στο μεγαλύτερο μέρος τους πίσω από κλειστές πόρτες, με απόλυτη μυστικοπάθεια, αποκλείοντας ομάδες πολιτών και άλλους οργανισμούς από τη συζήτηση.

Επίσης εξαιρέθηκαν από την δημόσια συζήτηση για την ανάπτυξη της ACTA κοινωνικές ομάδες πολιτών που θα είχαν ως στόχο την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και εκπρόσωποι ανεπτυσσόμενων χωρών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από την πλευρά του, ψήφισε σχεδόν ομόφωνα κατά της ACTA με τη σκέψη ότι οι όποιοι κίνδυνοι υπάρχουν σε οικονομικό επίπεδο και σε επίπεδο καινοτομίας θα πρέπει να εκτιμηθούν πριν εισαχθούν ποινικές κυρώσεις εκεί όπου ήδη υπάρχουν αστικές κυρώσεις. Επίσης, ζητά να έρθουν στο φως και όλα τα έγγραφα που αφορούν τις διαπραγματεύσεις.

2. Θολώνει τα όρια μεταξύ πειρατείας και πλαστογραφίας
Η ACTA αναφέρεται στην πειρατεία και την πλαστογραφία σαν να πρόκειται για το ίδιο πράγμα. Η πλαστογραφία, όμως, προϋποθέτει ότι το άτομο που λαμβάνει το αγαθό εξαπατάται ώστε να πιστέψει ότι είναι αληθινό, κάτι που, φυσικά, δεν ισχύει στην περίπτωση του διαμοιρασμού ψηφιακού υλικού.

3. Επιβάλλει ποινικές κυρώσεις ακόμη και εκεί που ισχύουν ήδη αστικές κυρώσεις
Σύμφωνα με το αμφιλεγόμενο Άρθρο 23 της συνθήκης, οι ποινικές κυρώσεις θα πρέπει να επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν ή βοηθούν στην παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας σε «μαζική κλίμακα», ασχέτως του αν αποσκοπούν ή όχι σε χρηματικό όφελος από το πειρατικό περιεχόμενο. Αυτό θα σήμαινε ότι οι ISP θα μπορούσαν δυνητικά να θεωρηθούν κι αυτοί υπόλογοι, ως συνεργοί, σε περίπτωση που δεν εμποδίζουν τους πελάτες τους να κατεβάζουν ή να διακινούν πειρατικό υλικό.

4. Βάζει φραγμούς στην αλλαγή της νομοθεσίας σε εθνικό επίπεδο
Η ACTA αφαιρεί από τις κυβερνήσεις το δικαίωμα να ορίζουν τη δική τους πολιτική σε θέματα πατεντών και πνευματικής ιδιοκτησίας.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν, για παράδειγμα, το Κόμμα των Πειρατών καταφέρει να επηρεάσει την κυβέρνηση της χώρας του στο να αλλάξουν οι ισχύοντες όροι περί πνευματικής ιδιοκτησίας, δεν θα μπορέσει να το πετύχει τίποτα χωρίς προηγουμένως να παραβιάσει μια διεθνή συμφωνία.

5. Επηρεάζει αρνητικά τις αναπτυσσόμενες χώρες;
θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στις αναπτυσσόμενες χώρες, στερώντας τους τη δυνατότητα να επιλέγουν τις πλέον συμφέρουσες για αυτές πολιτικές.

 

Αντιδράσεις ενάντια στην ACTA

Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων καταναλωτών για τα νέα μέτρα που προσπαθούν να περάσουν οι πολυεθνικές έχουν ήδη αρχίσει να εντείνονται.

Συγκεκριμένα, μία ειδική ηλεκτρονική διαδικασία συλλογής υπογραφών έχει φτάσει ήδη στα επίπεδα των 1.750.000 συμμετεχόντων με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Την Κυριακή 5/2 πάνω από 2.000 άτομα παρέλασαν στη Σλοβενία δηλώνοντας την αντίθεσή τους στο ACTA, ενώ στις 11 Φεβρουαρίου αναμένονται αντιδράσεις και σε άλλες περιοχές της ηπείρου μας.

Όπως σημειώνει το BBC, ήδη πάνω από 10 περιπτώσεις ηλεκτρονικών επιθέσεων σε κυβερνητικές οργανώσεις έχουν καταγραφεί, ενώ περαιτέρω κινητοποίηση δε θα πρέπει να θεωρείται απίθανη.

Για περισσότερα, καθώς και για την συλλογή υπογραφών κατά της συνθήκης, επισκεφθείτε αυτό το σύνδεσμο.

Το Σάββατο 11/2/2102, σε μια από τις σπάνιες συντονισμένες δράσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το νεοσύστατο Κόμμα Πειρατών Ελλάδας τοποθέτησε την εικόνα της πλατείας Συντάγματος στον παγκόσμιο χάρτη της διαμαρτυρίας κατά της εμπορικής συμφωνίας ACTA, συγκεντρώνοντας πάνω από εκατό μέλη και φίλους του.

 

Αφήστε τα σχόλιά σας για το πολύ σημαντικό θέμα αυτό…

 

 

Author

Συνιδρυτής της DNHOST, με πάθος για το διαδίκτυο, τη μουσική και τη φύση & συμβάλλει στη δημιουργία και βελτίωση των υπηρεσιών μας!

Write A Comment