owa statistics, open source site analytics
Oι περισσότεροι webmasters κι επαγγελματίες του web, χρησιμοποιούν το
Google Analytics (GA) στo web hosting των sites τους για να παίρνουν στατιστικά, και γιατί όχι; Είναι δυνατή εφαρμογή και δουλεύει καλά.

Aν θέλετε να έχετε στατιστικά σε πραγματικό χρόνο κι όχι μια φορά την ημέρα αλλά και να έχετε εσείς την κυριότητα των στατιστικών σας, υπάρχουν κι εναλλακτικές λύσεις του Google analytics.

 

7 Δωρεάν Site statistics λύσεις, αντί για το Google Analytics,  (μπορούν να λειτουργήσουν και στο site σας).

Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι γιατί κάποιος να προτιμήσει κάτι άλλο έναντι του Google Analytics. Για παράδειγμα, η Google ξέρει ήδη πολλά για μένα και τα sites μου. Ίσως πολλοί να το βρούν παρανοϊκό αλλά γιατί να της δώσω ακόμη περισσότερα στοιχεία για τα sites μου; Πέραν του ότι όλα τα στοιχεία μπορούν να παραδοθούν ανά πάσα στιγμή στo FBI, θα προτιμούσα να μην δίνω σε κανέναν τα στατιστικά του site μου, αν έχω εναλλακτική.

Επίσης το Google Analytics αφήνει ένα μεγάλο αποτύπωμα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσουν κάποιοι για να συμπεράνουν ποια sites διαχειρίζεστε. Χρειάζεται μόνο να ξέρει κάποιος τον UA κωδικό του Google Analytics (UA code), o οποίος και είναι εμφανής στον πηγαίο κώδικα (view source) της ιστοσελίδας σας. Με τον κώδικα UA κι ένα site σαν το reverseinternet.com μπορεί να βρεί μια λίστα όλων των άλλων sites σας.

 

Δωρεάν προγράμματα για στατιστικά επισκεψιμότητας web site (site analytics).

1. AWStats

AwStats στατιστικά επισκεψιμότητας για web site

AWStats

Tο πρόγραμμα στατιστικών AWStats, βρίσκεται σε σχεδόν κάθε hosting control panel (και στο Plesk control panel της dnHost), κι είναι ένα δωρεάν, δυνατό και γεμάτο δυνατότητες εργαλείο που παράγει προχωρημένα γραφικά στατιστικά για το web, streaming, ftp ή mail server σας. Αυτός ο log analyzer δείχνει όλες τις δυνατές πληροφορίες για τα αρχεία καταγραφής συμβάντων (log files), σε μερικές σελίδες με γραφικές απεικονίσεις.

 

2. Piwik

Piwik - Στατιστικά επισκεψιμότητας εναλλακτικά του Google Analytics

Piwik

Το Piwik είναι ένα πρόγραμμα σε PHP και MySQL που μπορείτε να εγκαταστήσετε στον δικό σας webserver. Μετά από το πέρας της 5λεπτης εγκατάστασης θα σας δώσει ένα JavaScript tag, το οποίο κάνετε copy – paste στα websites που θέλετε να παρακολουθήσετε (ή χρησιμοποιείτε ένα plugin που το κάνει αυτόματα για εσάς) για να δείτε αναφορές στατιστικών (statistics, analytics) σε πραγματικό χρόνο.

Το Piwiki έχει μεγαλύτερη ευελιξία από το google analytics και σας παρέχει περισσότερο έλεγχο των δεδομένων σας (τα δεδομένα μένουν στο server σας). Επίσης υποστηρίζει Goal tracking, για να ελέχετε τις πωλήσεις σας και email opt-ins που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη διαδικασία της πώλησης των προϊόντων σας.

 

 

3. Histats

Histats - Στατιστικά επισκεψιμότητας εναλλακτικά του Google Analytics

Histats

Το Histats παρέχει παρακολούθηση visitors/pageviews/return visitors ανά ώρα, ημέρα, μήνα, έτος σε πραγματικό χρόνο και δωρεάν. Μπορείτε να συγκρίνετε statistics από διάφορες μέρες, μ.ο. επισκεπτών, νέους επισκέπτες ή να δείτε αναφορές για κάθε μια σελίδα σας ή ανά ομάδα σελίδων ή επισκεπτών. Αυτό είναι χρήσιμο για μεγάλα sites γιατί σας επιτρέπει την παρακολούθηση διάφορες περιοχές του site σας. Πχ χρησιμοποιώντας το ίδιο ID για όλες τις  forum pages, μπορείτε να βλέπετε τα hits που γίνονται στο forum σας κι αυτό είναι αποκλειστικό χαρακτηριστικό.

 

 

4. W3Counter

w3counter - Στατιστικά επισκεψιμότητας εναλλακτικά του Google Analytics

W3Counter

Κανονικά δε θα έπρεπε να χρειάζεστε κάποια ειδική εκπαίδευση για να χειρίζεστε τα statistics του site σας. Το W3Counter είναι μια δωρεάν, hosted website analytics λύση για να απαντήσετε τις βασικές ερωτήσεις σχετικά με το website σας: ποιό είναι το κοινό σας, πως βρήκαν το site σας και τι τους ενδιαφέρει.

 

 

5. JAWStats

jawstats - Στατιστικά επισκεψιμότητας εναλλακτικά του Google Analytics

JAWStats

Το JAWStats είναι ένα δωρεάν, open-source πακέτο website statistics και analytics. Τρέχει συμπληρωματικά με το AWStats και παράγει ξεκάθαρα και πληροφοριακά στοιχεία (πίνακες και διάφορα γραφικά) σχετικά με την επισκεψιμότητα του website σας.

 

 

6. Clicky

clicky site analytics εναλλακτικό του google analytics

Clicky

To Clicky είναι ένα ακόμη Web2.0 Analytics πρόγραμμα που προσφέρει στατιστικά επισκεψιμότητας σε πραγματικό χρόνο. Επίσης παρακολουθεί τους Twitter followers σας στην πάροδο του χρόνου και να συγκρίνει τα spikes στην κίνηση με τα spikes στους Twitter followers.  Υπάρχει και η iphone εφαρμογή του διαθέσιμη. Η εφαρμογή είναι δωρεάν για websites με έως και 3.000 pageviews, ενώ μετά αυτό το όριο υπάρχουν πλάνα συνδρομής επι πληρωμή. Το Clicky είναι αρκετά απλουστευμένο και βοηθάει τους χρήστες στην γνωριμία με την ανάλυση επισκεψιμότητας στο site τους.

 

 

7. Open Web Analytics

owa statistics, open source site analytics

Το Open Web Analytics είναι ένα δωρεάν και open source πρόγραμμα που καταμετρά τη χρήση του site σας, καμπάνια, e-commerce και στόχους conversion. Παρέχει επίσης στατιστικά στοιχεία usability με τις αναφορές funnel, click heatmaps και την καταγραφή κίνησης του mouse.

Σύνοψη και παραπομπές σε άλλες πηγές για στατιστικά επισκεψιμότητας πέραν του Google analytics.

Υπάρχουν και διάφορα άλλα προγράμματα site analytics για να μετρήσετε την επισκεψιμότητα του site σας αλλά αυτά είναι τα δημοφιλέστερα δωρέαν προγράμματα.

 

 

 

Author

Συνιδρυτής της DNHOST, με πάθος για το διαδίκτυο, τη μουσική και τη φύση & συμβάλλει στη δημιουργία και βελτίωση των υπηρεσιών μας!

1 Comment

  1. Καλημερα φιλε μου
    Ενδιαφερον το αρθρο σου
    Θα ηθελα να σε ρωτησω μπορει καποιο απο αυτα να μου βγαλει στατιστικα για ενα αλλο σιτε οχι δικο μου?
    Οχι αναλυσεις μεγαλες απλα ποσοι μπαινουν την ημερα και απο που…..

Write A Comment